حجتالاسلام والمسلمین روحالله جعفری، استاد حوزه علمیه امام رضا(ع) تهران درگفتوگو با خبرنگار کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، راهکارهایی عملی در جهت ارتقای سبک زندگی اسلامی ارائه کرد.
وی با اشاره به روایت پیامبراکرم(ص) که فرمودند «مِن سعادة المرءالمُسلمِ الزَّوجةالصالحةوالمسکنُ الواسعُ والمرکبُ الهَنی ءُ والولدُ الصالح؛ سعادت مرد مسلمان این است که زن صالحه و خانه ی وسیع و یک مرکب خوب و فرزند صالح داشته باشد»، اظهار کرد: در ارتباط با رابطه فرزند با والدین، والدین با فرزند و رابطه زن و شوهر آیات و روایت فراوانی در منابع ذکر شده است ولی متأسفانه به دلیل عدم آگاههی خانوادهها امروزه با مشکلات فراوان در جامعه روبرو هستیم.
جعفری بیان کرد: انتخاب همسر مناسب قدم اول در ایجاد یک زندگی متعالی است. انتخاب همسر ملاک بسیار مهمی است و روایت و آیات فراوان راجب انتخاب همسر آمده است که مسلمانان با مطالعه آنها میتوانند سره را از ناسره تشخیص دهند.
استاد حوزه در ادامه با بیان اهمیت و تأثیری که انتخاب همسر در زندگی در تربیت و شخصیت فرزندان دارد به روایتی از پیامبراکرم(ص) اشاره کرد و گفت: در حدیث داریم که میفرماید «اُنظرفی أیِّ شیءٍ تَضَعُ ولدک فإن العِرقَ دَسّاس؛ بنگر فرزند خود را کجا قرار می دهی که عِرق اثرگذار است».
وی تشریح کرد: «فإن العِرقَ دَسّاس» به معنی آن است که ژن بسیار اثرگذاراست، این موضوع مثل زمینی میماند که من در آن زمین میخواهم کشت بکنم. اگر بیایم دانه گندم را در زمینی که حاصلخیز نیست پخش کنیم و شخم بزنیم محصول نخواهد داد. ولی اگر در یک زمینی که حاصلخیز است این دانه گندم را بریزیم و شخم بزنیم قطعاً محصول بهتری نتیجه میدهد.
جعفری با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) که فرمودند «تَخَیَّرُوا لِنُطفِکُم، فَاَنکِحُوا اَلاکفاءَ وَاَنکِحُوا اِلَیهِم؛ براى نطفههاى خودتان جایگاه مناسبى را انتخاب کنید پس با اشخاصى که کفو شما هستند وصلت کنید و دخترانتان را به نکاح هم شأن آنها درآورید»، عنوان کرد: برای انتخاب همسر در نظر داشته باشید که با افراد همشأن خود ازدواج کنید، افراد متدین به سراغ افراد متدین بروند.
وی مطرح کرد: در اسلام توصیههای زیادی در رابطه با انتخاب همسر، عفت، اصالت خانواده، شرف، تقوا و ایمان مطرح شده که ما اگر آنها را در نظر بگیریم قطعا جامعه بهتری خواهیم داشت.
جعفری افرود: اگر امروز میبینیم جامعه ما از نظر بعضی مسائل از جمله اخلاقی و اجتماعی ضعیف است این مسئله به خانواده برمیگردد. وجود زن مایه خیر، آرامش و وقار انسان است و زنان متعهد و آگاه در جامعه موجب تربیت نسلی متدین خواهند شد.
این استاد حوزه امام رضا(ع) با اشاره به روایتی از امام رضا(ع) که رفتار فرزندان با والدین نشأت گرفته از رفتار پدر و مادر با یکدیگر است، عنوان کرد: هنگامی که زن با خوشرویی به استقبال مرد بیاید، مرد همه خستگی ذهنی حاصل از درگیریهای روزمره را فراموش میکند که این موجب بهبود روابط فرزندان با والدین نیز میشود.
وی با ابیان اینکه بداخلاقی پدر نیز موجب تأثیر مستقیم در تربیت فرزندان است، عنوان کرد: فردی به امام رضا(ع) مراجعه کرد و از ایشان درباره ازدواج دخترش با مرد بداخلاقی سؤال کرد. ایشان در پاسخ فرمودند «اگر وی بد اخلاق است دخترت را به ازدواج با این مرد در نیاور».
وی افزود: آگاهی پدر و مادر از رفتار اسلامی و رعایت شئون الهی منجر به رفتار صحیح با یکدیگر میشود و فرزندان نیز که از والدین الگوبرداری میکنند میتوانند در جایگاههای گوناگون رفتار مناسب از خود بروز دهند.
جعفری در پایان بر روابط احترامآمیز میان والدین و فرزندان تأکید کرد و گفت: ضمن رعایت احترام، صمیمیت نیز باید بین والدین و فرزندان باشد تا تعلیم و تربیت تأثیر بهتری بگذارد.
علیرضابرومند