محمد انجمشعاع، دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد تخلفات برخی کمیسیونها در زمینه ارائه نکردن فرم برنامههای سال 94 گفت: برابر شیوهنامه تخصیص اعتبارات مربوط به منشور توسعه فرهنگ قرآنی که در آخرین جلسه سال 93 در شورا به تصویب رسید، بخش عمدهای از مراحل تخصیص بودجه به کمیسیونها تفویض شد.
وی افزود: در کنار این تفویض اختیار، شورا آن رسالت راهبردی خود را در تدوین و اصول سیاستهای کلان و کلان برنامههای ملی انجام داد، به این منظور که شورا موظف به تحقق اهداف و وظایف مصرحه در منشور و همین طور تحقیق و پیگیری برای به منصه ظهور رساندن منویات مقام معظم رهبری است.
انجمشعاع تصریح کرد: بر همین اساس کلان برنامههای ملی شکل گرفت و قبل از طرح آن در شورا در مجمع مشورتی بهمن ماه سال قبل مطرح شد و نظرات همه دستگاهها اخذ و در فرصت زمانی مناسب این کلانبرنامهها و شیوهنامه اجرایی در اختیار دستگاهها قرار گرفت، نظرات آنها اخذ شد و نهایتاً آنچه امروز مبنای توزیع بودجه قرار گرفته این است که برنامههای سال 94 باید صرفاً در ذیل کلان برنامههایی که از طریق یک فرم اطلاعرسانی شده است، قرار بگیرد.
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار کرد: از جمله مصوبات دستورالعمل ابلاغی، زمانبندی روشنی بود که قرار بود براساس آن فرآیند تصمیمگیری در خصوص برنامهها و فعالیتهای دستگاهها ذیل کلانبرنامهها به این صورت انجام بگیرد که کمیسیونها در گام اول نسبت به تصویب فعالیتهای ملی ذیل کلانبرنامههای ملی برنامهها را تصویب کنند.
مبنای تخصیص بودجه بر 43 دستگاه مرتبط است
وی خاطرنشان کرد: آنچه که مورد نظر ما در اخذ برنامه است 43 دستگاهی است که در سال 93 مورد پایش نیز قرار گرفتهاند، گاه ممکن است یک دستگاه در نقش سیاستگذار ایفای نقش کند و گاه ممکن است یک دستگاه در نقش دستگاه مردمی و یا ... نقش داشته باشد. بنابر این این 43 دستگاه شناسایی شد و به کمیسیونها اعلام شد که این دستگاهها به فراخور در فراخوان سال 94 باید مورد نظر قرار بگیرند و برنامههای آنها گرفته شود.
ابلاغ به کمیسیونها در زمینه توجه به برنامههای دستگاهها
انجمشعاع اذعان کرد: به کمیسیونها هم اعلام شد این دستگاهها در فراخوان سال 94 باید مورد نظر قرار بگیرند و برنامههای آنها درخواست شود. برحسب دستورالعمل ارائه شده به کمیسیونها قرار بود تا پایان اردیبهشت ماه برنامههای دستگاهها ذیل فعالیتهای ملی ابلاغ شده مورد بررسی و تصویب قرار دهند و از آنجا به کمیته تخصیص و نظارت بر اعتبارات که با حضور دبیران کمیسیونها برگزار میشود، ارجاع شود تا مورد بررسی قرار بگیرد.
تأخیر در ارائه برنامهها طبیعی است
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پاسخ به این سؤال که گزارشاتی دریافت شده است که نشان میدهد کمیسیونها به برخی دستگاهها فرم اعلام برنامهها را ارائه ندادهاند، گفت: رصدی و تعاملاتی که با کمیسیونها در این مدت داشتهایم، نشان میدهد که کمیسیون آموزش عمومی اقدام به موقعی داشته است اما در تصویب برنامههای خود با یک تأخیر 10 روزه مواجه بوده است، این امر طبیعی است چرا که اولین بار بود این زمانبندی اعلام شده بود. در آخرین جلسه شورا مطرح شد که با توجه به این عقب ماندگی زمانی، توافق شد تا نیمه خردادماه این عقب ماندگی جبران شود.
ارائه فرم توسط کمیسیون آموزش به همه دستگاهها
وی افزود: از این حیث که از دستگاهها برای دریافت برنامهها فراخوانی نشده است، نه اینگونه نیست، من اطلاع دقیق و اسناد مکتوب را در اختیار دارم که کمیسیون آموزش این فراخوان را انجام داده است، اما برخی از دستگاهها در این فراخوان از قلم افتاده بودند که تذکر داده شد، اصل فراخوان انجام گرفته است.
تغییر 30 درصدی در ادبیات برنامههای ابلاغی تبلیغ و ترویج
انجمشعاع افزود: در زمینه کمیسیون تبلیغ و ترویج نیز اسناد موجود نشان میدهد که سیاستها و برنامهها با ادبیاتی متناسب با کمیسیون طراحی مجدد شده و به دستگاهها ابلاغ کردهاند که 30 درصد این ادبیات با ادبیات قبلی مغایرت دارد، اما در مراحل بعدی میتوانیم اینها را به ادبیات کلانبرنامه ملی که مورد نظر است نزدیک کنیم تا انحرافی در این زمینه دیده نشود. در این کمیسیون نیز ارائه برنامهها با تأخیر همراه بوده است که اندکی بیشتر از کمیسیون آموزش عمومی است و قرار شده است تا 15 خردادماه زمان برای دریافت برنامهها در نظر گرفته شود.
کمیته تخصیص، مُصِر بر تطبیق برنامههای دریافتی با کلانبرنامهها
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: قطعاً اعضای کمیته بودجه و نظارت بر اعتبارات بودجه شورای توسعه فرهنگ قرآنی که 11 نفر هستند، مُصِر بر تطبیق برنامهای دریافت شده با کلانبرنامههای ملی هستند، هر برنامهای که از دستگاه در راستای برنامه جاری و سنواتی خودشان باشد حذف خواهد شد و هر برنامههای که ذیل کلانبرنامهها قرار بگیرد مورد تأیید قرار خواهد گرفت.
در زمینه برنامه نخواستن از دستگاهها جای هیچ نگرانی نیست
وی با بیان اینکه نگرانی خاصی در این مورد وجود ندارد و این نگرانی جدی نیست، گفت: اینکه برخی دلسوزانه پیگیر این قضیه هستند و خواهان این هستند که بودجه شورا در راستای اهداف شورا قرار بگیرد، ارزشمند است که ما نیز وظیفه حراست و پاسداشت این دغدغهها را داریم.
نظارت شورا بر کمیسیونها
انجمشعاع در پاسخ به این سؤال که برداشت ما از پاسخ شما این است که شورای توسعه نظارت مستمر بر فعالیتهای کمیسیونها و نیز ارائه فرم درخواست برنامه از دستگاهها، دارد، بیان کرد: ما بر اساس آنچه که از کمیسیونها مطالبه کردهایم، این بوده است که فرمها در اختیار دستگاهها قرار بگیرد، نظارت ما به این صورت بوده است که به صورت تصادفی با برخی دستگاهها در مورد دریافت فرم برنامهها تماس گرفته و از جریان کار قرار گرفتهایم.
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: هدف ما کنترل کمیسیونها نیست بلکه هدف این است که اگر کاستی وجود دارد در زمانبندی خودش مرتفع شود که البته تاکنون اقدامات خوبی از سوی کمیسیونها در این زمینه صورت گرفته است. تلاش داریم تا این بودجه در اولین فرصت ابلاغ شود و به پایان سال موکول نشود.
وی در پاسخ به این سؤال که برخی کمیسیونها امکان ارائه برنامه تا زمان جدید در نظر گرفته شده، نخواهند داشت، اظهار کرد: اگر کمیسیونی به طور طبیعی نتواند برنامهها را ارائه دهد، در کمیته در خصوص سهم بودجه کمیسیونها و یا فرآیند جدید گرفتن برنامهها تصمیمگیری خواهد شد.
انجمشعاع اذعان کرد: دبیر کمیسیونها مسئولیت تصمیمگیری در مورد بودجهها را برعهده دارند، اما به جهت اینکه برنامهها به موازات سه کمیسیون از روند یکسان و ادبیات واحدی برخوردار باشند، از دبیرخانه شورا در همه کمیسیونها به هنگام تصمیمگیری روی بودجه حضور خواهند داشت، حداقل یک معاون و حداکثر هر دو معاون شورای توسعه فرهنگ قرآنی در برخی کمیسیونها حضور دارند.
پاسخ به یک ابهام
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه در پاسخ به این سؤال که برخی کمیسیونها دچار تخلف شده و فرمهای معرفی کلانبرنامهها را به دستگاهها ارائه ندادهاند، گفت: کمیسیون پژوهش، اولین کمیسیونی بود که این فرآیند جدید در آن در سال 93 تغییر کرد، این کمیسیون سال قبل از دستگاهها برنامه نخواست، امسال نیز تنها ذیل کلانبرنامهها تنها برنامههای پژوهشی خود را در کمیته تخصیص اعتبارات تصویب میکنند، همه دستگاههای حقیقی و مجموعههای حقوقی میتوانند ریز تحقیقات خود را ارائه دهند و برنامهها را به تناسب به تناسب تصویب کمیسیون که این توانایی در دستگاه وجود دارد یا خیر، اینها را واگذار میکنند.
وی افزود: ممکن است یک دستگاه 10 برنامه پژوهشی را اعلام کند اما لازمه آن این است که در این طرح پیشنهادی مورد تصویب کمیسیون پژوهش قرار بگیرد.
انجمشعاع در پاسخ به طرح مجدد این سؤال که فرم های سال 94 در اختیار دستگاهها قرار نگرفته و مسئولان برخی کمیسیونها خودسر اقدام به تصویب برنامهها کردهاند، گفت: کمیسیون پژوهش، تاکنون هیچ برنامهای را برای هیچ دستگاهی تصویب نکرده است، اگر چنین اتفاقی صورت گرفته شده باشد قاعدتاً نماینده شورا در آن کمیسیون از این جریان مطلع میشد. این قطعاً شایعهای بیش نیست و هیچ برنامهای برای هیچ دستگاهی به صورت خودسر تصویب و تعیین تکلیف نشده است.
دستگاهها در صورت مشاهده تخلف پیگیر باشند
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی خاطرنشان کرد: البته اگر کمیسیونی فرم اعلام برنامه را به دستگاهی ندهد باید خود دستگاه پیگیر کار باشد. متأسفانه تعدادی از دستگاهها که کمیسیونشان غفلت داشته پیگیر کار نبودهاند، همکاران ما در دبیرخانه با دستگاهها در ارتباط هستند تا اگر در فرایند اعلام برنامهها به کمیسیونها خللی ایجاد شود به شورای توسعه اطلاع دهند.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که در صورت واقعیت، شورای توسعه قصد ورود به قضیه را خواهد داشت یا خیر، گفت: اگر برنامهها و تصمیمگیریها بدون در نظر گفتن فرآیند ارائه فرم باشد قطعاً مجدد باید جداول برنامه پیشنهادی خود را مورد تصویب قرار دهند.
دبیر کمیته تخصیص و نظارت بر بودجههای قرآنی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، افزود: در تماسهایی که با دستگاهها داشتهایم یک یا دو مورد مشاهده شده است که فرم سال 94 را دریافت نکردهاند. اگر کمیسیونها در این زمینه اقدام کامل را انجام نداده باشند، به طور طبیعی یک بار دیگر این فرآیند باید صورت بگیرد که در نهایت با تأخیر در ابلاغ بودجه مواجه خواهیم شد.