به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد روزگذشته، هشتم خرداد در برنامه زنده تلویزیونی «گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی» اظهار کرد: مقام معظم رهبری طی سالها و دهههای گذشته تأکیدات فراوان در خصوص مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان داشتند و در این راستا طرحی به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفت و براساس این طرح، در 18 اسفند سال 71 ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور راهاندازی شد و شورای عالی انقلاب فرهنگی به دنبال این بود که از ظرفیت گسترده مساجد بیش از گذشته استفاده شود.
طاهریان ادامه داد: بعد از گذشت بیش از 20 سال از فعالیت این کانونها شاهد این هستیم که بیش از 20 هزار کانون در مساجد کشور فعالیت دارند و در کنار این کانونها، اتفاقات دیگری هم در حال رخ داده است. بسیاری از کارشناسان و افرادی که با فضای مسجد آشنا هستند معتقدند بهترین و اثرگذارترین مکان برای فعالیتهای فرهنگی در مسجد است همانطور که در حال حاضر بهترین فعالیتها را در مسجد میبینیم.
تلاش برای حضور گسترده مردم در مساجد
وی در ادامه گفت: مهمترین مسئلهای که در فعالیتهای فرهنگی هنری مساجد دیده میشود علاوه بر قداست مسجد، این است که حضور مردم را در مساجد به خوبی میبینیم و احیا و فعالیت گسترده یک مسجد به حضور گسترده مردم بستگی دارد و همچنین ما به دنبال این هستیم که بتوانیم از ظرفیت مردمی در مساجد استفاده کنیم. هرآنچه که امروز افتخار میکنیم در مساجد در حال رخ دادن است، مدیون کسانی میدانیم که در مساجد حضور فعال دارند.
معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: ما گاهی اوقات پشتیبانیها و حمایتهایی از فعالیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد داریم اما در نهایت آنچه که اتفاق میافتد از پشتکار و تلاش مردم است.
وی در ادامه عنوان کرد: طی پیامکی که مقام معظم رهبری به نوزدهمین اجلاس نماز داشتند، فرمودند: شما در مساجد باید برای کودکی که تازه متولد شده تا نخبگان در حوزههای مختلف برنامه داشته باشید. درست است که تمرکز اصلی ما بر روی نوجوانان و جوانان است اما برنامههای ما خیلی هم مقطع سنی نمیشناسد و اکثر گروهها میتوانند از این برنامهها استفاده کنند.
طاهریان با عنوان این مطلب که بیش از 70 هزار مسجد در کشور وجود دارد، افزود: تاکنون موفق شدهایم طبق برنامه پنجم توسعه در بیش از 20 هزار مسجد، کانون فرهنگی ـ هنری راهاندازی کنیم و با همه سختیهایی که داشتهایم تلاش کردهایم طبق تعهدات خود نسبت به برنامه پنجم توسعه حرکت کنیم.
فعالیت 10 هزار کانون فرهنگی ـ هنری مساجد در روستاها
وی ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به 10 هزار کانون فرهنگی هنری مساجد، روستایی هستند و یکی از اولویتهای ما راهاندازی کانون در مناطق روستایی است چرا که محوریترین مجموعههای فرهنگی روستاها مساجد هستند و همه روستاها هم از امکانات شهری برخوردار نیستند. همچنین خدمات فرهنگی ما در مساجد نیز کاملا متنوع است.
معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد با بیان اینکه فعالیتهای فرهنگی ما در کانونهای مساجد شامل؛ قرآنی، هنری و... است گفت: برگزاری جشنوارههای متعدد تا آموزش در رشتههای مختلف هنری در کانونهای مساجد دنبال میشود و همچنین ظرفیت مهمی که در مساجد داریم مربوط به کتابخانههای مساجد است.
وی در این بخش از سخنان خود با اشاره به طرح «تلاوت نور» که در مساجد اجرا میشود، عنوان کرد: مجموعه مساجد، فعالیتهای متعددی در طول سالیان گذشته داشته و دارند اما آنچه که بیش از همه از مساجد توقع میرود این است که بعد از اقامه نماز، اولویت خود را بر روی قرائت قرآن بگذارد؛ همانطور که پیامبر اکرم(ص) نیز فرمودهاند: «مساجد برای قرآن بنا شدهاند».
اجرای طرح تلاوت نور برای انس بیشتر مردم با قرآن
طاهریان ادامه داد: از سال 1379 همکاران ما در ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد به این فکر افتادند که برای انس بیشتر مردم با قرآن و فراگیرتر شدن موضوع انس با قرآن طرح «تلاوت نور» را در مساجد اجرا کنند و این طرح از ابتدا به این شکل بود که روزانه یک صفحه از قرآن تلاوت میشد و برخی از مساجد هم در نماز ظهر و عصر و هم در نماز مغرب و عشا این طرح را اجرا میکردند.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر بالغ بر 14 سال است که از طرح تلاوت نور میگذرد و بیش از 30 هزار مرکز این طرح را اجرا میکنند. هرچند که ما 20 هزار کانون فرهنگی هنری در مساجد داریم اما حدود 10 هزار مسجد دیگر نیز به صورت خودجوش به طرح تلاوت نور پیوستند و علاوه بر آن این طرح در نهادها و دستگاههای مختلف نیز اجرا میشد که هدف همکاران ما از اجرای این طرح نیز همین بوده است.
معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد اظهار کرد: ما یقین داریم آماری که در خصوص اجرای طرح تلاوت نور در کشور وجود دارد خیلی بیشتر از آماری است که از سوی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد اعلام میشود؛ امیدواریم همه دستگاهها کمک کنند این طرح فراگیر شود و حتی به کشورهای دیگر هم سرایت کند.
آمادهسازی تفسیر همراه و توزیع در 7500 مسجد
وی ادامه داد: مساجد معمولا در ماه مبارک رمضان حداقل یکبار ختم قرآن دارند اما با اجرای این طرح شاهد این هستیم که یکبار هم در طول سال ختم قرآن در طرح تلاوت نور مساجد اتفاق میافتد و به برکت قرآن راههای گسترش این طرح در حوزههای مختلف باز شد و بسیاری از مساجد علاوه بر تلاوت، ترجمه هم میکنند.
طاهریان با اشاره به انتشار تفسیر همراه از سوی ستاد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد در کنار طرح تلاوت نور گفت: بسیاری از مجموعهها و ائمه جماعات مساجد علاقهمند بودند که این طرح را گسترش داده و وارد حوزههای مفاهیمی و تفسیری شوند و ستاد با همکاری جمعی از فضلا و مفسران مجموعه تفسیر همراه را آماده کرد.
وی یادآور شد: در حال حاضر تفسیرهای همراه که دوجلدی هستند در بیش از هفت هزار و 500 مسجد کشور توزیع شده و در اختیار ائمه جماعات قرار گرفته است که تفسیرهای کوتاه را ارائه میکند. با تهیه این مجموعه شاهد آن هستیم که ائمه جماعات مساجد میتوانند به راحتی به تفسیرهای کوتاه دسترسی داشته باشند.
معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد با عنوان این مطلب که نرمافزار تفسیر همراه نیز آماده شده است، گفت: همچنین با توجه به نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان ما این آمادگی را داریم که با توجه به بضاعتهای خود این تفاسیر که در اختیار دبیرخانههای استانی ما هستند را در اختیار ائمه جماعات علاقهمند قرار دهیم؛ ائمه جماعات علاقهمند میتوانند با مراجعه به دبیرخانههای استانی این تفاسیر را بگیرند و در مساجد استفاده کنند.
کارکرد تفسیرهای همراه ویژه ائمه جماعات مساجد است
وی در ادامه گفت: کارکرد این تفسیرها ویژه ائمه جماعات است اما این موضوع هم تا حدودی از دست ما خارج شده و بسیاری از ائمه جماعات با توجه به فرصت بیشتری که در اختیار دارند مباحث تفسیری خود را از این مجموعه دوجلدی تفسیر همراه گسترش داده و مباحث بیشتری را برای نمازگزاران مطرح میکنند و فراتر از تفسیر همراه پیش رفتهاند. البته تا نقطه ایدهآل خیلی فاصله داریم چرا که به هر حال جایگاه مسجد در قرآن است و جایگاه قرآن هم در مسجد است و در این زمینه هیچ تردیدی وجود ندارد.
وی درباره بودجه و اعتبارات ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: عمده بودجه کانونها به صورت مردمی تأمین میشود اما دستگاههای مختلف از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به این امر اهتمام ویژه داشتهاند که وزارت ارشاد در کلیت کانونها و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در بحث فعالیتهای قرآنی کانونها حمایت کردهاند.
طاهریان عنوان کرد: فعالیتهای ما عمدتا به صورت همافزایی پیش میرود و در حال حاضر در بهترین شرایط قرار داریم و هماهنگی بسیار خوبی بین ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد، سازمان بسیج، مرکز رسیدگی به امور مساجد، مرکز فعالیتهای دینی شهرداری تهران و... وجود دارد و شاید بهتر از اینها هم بتوانیم باشیم اما در حال حاضر از جایگاه بسیار خوبی نسبت به گذشته برخوردار هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به همایش خادمان طرح تلاوت نور گفت: سال گذشته این امکان فراهم شد که در کلیه مراکز استانها تکریم و تجلیل خادمان طرح تلاوت نور را داشته باشیم که جلسات خوبی در استانها شکل گرفت و افرادی که در آن جلسات شرکت کرده و جزو نخبگان طرح بودند فرصتی پیدا کردند که از صبح جمعه، هشتم خردادماه در همایشی به همین منظور شرکت کنند.
معاون فرهنگی هنری ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: بیش از 300 نفر از ائمه جماعات، مدیران، اساتید، قاریان و نمایندگان دستگاههای قرآنی در مشهد مقدس هستند که به مدت سه روز برنامههای متعدد در قالب کارگاههای آموزشی تا کمیسیونهای مختلف برای آنها اجرا میشود. در این طرح از افرادی که طی سالهای گذشته تلاش زیادی در جهت اجرای طرح تلاوت نور داشتهاند تجلیل میشود.