کد خبر: 3314107
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۸
یک کارشناس بازار سرمایه:

مسئولان از حافظه ماندگار بازار سرمایه غافل نباشند

گروه اقتصاد: خدارحمی اظهار کرد: بازار سرمایه یکی از حساس‌ترین بازارها در تأثیر‌پذیری از اخبار و اظهارنظرهای افراد است و به طور قطع سرمایه‌گذاران به صحبت‌های مسئولان که گهگاه بی‌پروا و بدون ملاحظه عنوان شود واکنش نشان می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط‌عمومی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران، بهروز خدارحمی، دبیر کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران با بیان این مطلب اظهار کرد: پیش از این هم شاهد بودیم که مسئولان ارشد کشور در سخنان خود بی‌احتیاطی کرده و از حافظه ماندگار بازار سرمایه غافل بودند که این اظهارنظرها می تواند اثر مخرب داشته باشد اما امروزه این رفتارها خیلی کاهش یافته و مسئولان ارشد کشور با ملاحظه بیشتر و سنجیده‌تری صحبت می‌کنند.

بهروز خدارحمی افزود: طی حدود هشت سال کل اقتصاد کشور به قهقرایی رفت و همه منتظر بودند ببینند که تمام وعده وعیدهایی که در دو دولت متوالی داده شده، چه زمانی محقق می‌شود. بدین ترتیب با وعده‌های ناصواب دولت قبلی انتظارات افراد عقب افتاده و همه منتظر بودند ببینند مدینه فاضله‌ای که وعده آن داده شده، چه زمانی اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: اما واقعیت این بود که ما از نظر اقتصادی شرایط خوبی را نداشتیم و وضعیت اسف‌باری را طی سنوات گذشته تجربه کردیم و شرایط اقتصادی نامطلوبی که پشت سر گذاشتیم، اما در دولت جدید به واسطه جو رسانه‌ای آزادتری که نسبت به گذشته از آن حمایت می‌کند و هم به خاطر آزادی بیشتر در اظهار نظرها، افراد می‌توانند راحت‌تر قضاوت کنند. بدین ترتیب به نظر می‌رسد برخلاف آنچه خواسته هشت ساله صاحب نظران بوده و آنها نظرات خود را به دلیل شرایط مطرح نکرده و منتظر ماندند، امروزه طاقت افراد بسیار کم شده و مدام به دنبال جواب این سؤالات هستند که چرا خواسته‌های آنها در خصوص مذاکرات هسته‌ای ظرف مدت دو ماه یا شش ماه به نتیجه نمی‌رسد؟ و چرا بورس به پیروی از اقتصاد کلان طی چند ماه اخیر به سمت رونق حرکت نمی‌کند؟

دبیر کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران تأکید کرد: اما در همین شرایط چون افراد نمی خواهند پیشینه این وضعیت را ریشه یابی کنند و شاید به صلاح کشور هم نباشد که این موضوع را نقد کرده و نبش قبر کنیم که قبلاً چه اتفاقی افتاده است؟ از این رو همه به دنبال بهانه های مختلف هستیم و هر بار می خواهیم این شرایط را به دیگران نسبت دهیم، بطوریکه یک بار می گویم آنچه باعث شده بورس رونق نداشته باشد، وضع بازار رقیب بانکی و رقابت های ناسالم موجود در آن است؛ بار دیگر هم حقوقی ها و عدم مشارکت جدی آنها را مقصر می دانیم و گاهی نیز ساز و کار بازار را زیر سوال می بریم. بطوریکه الان همگی به دنبال این هستیم که آیا می توانیم دلیل اینکه بازار ناکارآمد بوده و رشد نمی کند را به یکی نسبت دهیم. اما واقعیت این است که تا زمانی که اثر جدی و کلی از جنس رونق را در اقتصاد نداشته باشیم، نباید انتظار رشد و رونق را در بورس داشته باشیم که این انتظاری عبث و بیهوده است.

خدارحمی در خصوص اظهار نظرهای اخیر مسئولین ارشد کشور و نیز مدیران و متولیان بازار سرمایه پیرامون رسیدن به کف یا سقف قیمتی سهام، پیشنهاد خرید یا فروش و یا انتظار برای افت قابل توجه شاخص ها گفت: به طور قطع این اظهار نظرها بر نحوه تصمیم گیری سرمایه گذاران و سهامداران اثر دارد، اما بایستی به این نکته توجه داشته باشیم که کلیت بازار سرمایه همانند اقتصاد کشور مردد و معطل وقوع یک اتفاق بنیادی در کشور است. بطوریکه تا نشانه های رونق اقتصادی مشاهده نشود، بورس هم همینطور به معاملات خود ادامه خواهد داد.

وی در خصوص اینکه سردرگمی های سرمایه گذاران تحت تأثیر اظهار نظر مسئولان اقتصادی به حداقل برسد بایستی چه راهکاری ارایه کرد، گفت: در چهار دهه بعد از انقلاب که سپری شده شرایط بسیار خاصی را چه از بعد اقتصادی و چه سیاسی داخلی و خارجی سپری کردیم و در این زمان هیچ راهی جز همراهی و همدلی نداریم. دولت هم نهایت تلاش خود را انجام داد و تا با مردم یکرنگ باشد؛ از این رو باید صبوری پیشه کرد و نباید به سرمایه گذاران وعده داد که حتماً ۱۰ تیرماه مذاکرات به نتیجه می رسد و از یازدهم همان ماه شرایط بهبود می یابد. از این رو باید نگاه بلند مدت را هم در جامعه و هم در بازار سرمایه ترویج داد.

خدارحمی با تأکید بر اینکه بایستی نگاه بلندمدت را هم در بازار سرمایه و هم در اقتصاد کلان ترویج کنیم، پیرامون وعده هایی که برای حمایت از بازار سرمایه از سوی مسئولین ارایه شد، اما عملی نشد اظهار داشت: یکی از خوش یمن ترین و ارزنده ترین تصمیمات تیم اقتصادی دولت این بوده که اگر وعده اشتباهی داده، سریعاً آن را تکذیب کرده است. حال آنکه مخرب ترین اتفاق برای بازار سرمایه این بود که دولت می خواست از بورس به صورت مستقیم پشتیبانی کرده و یا از طریق بانک ها به آن نقدینگی تزریق کند که خوشبختانه این اتفاق نیفتاد.

وی ادامه داد: شاید ما از اینکه دولت به بازار پول تزریق کند، خوشحال شویم؛ اما اگر بلندمدت به بورس نگاه کنیم، این نوع دخالت های دولت و یا بازار پول به عنوان حمایت مستقیم و پشتیبانی موقت و البته کوتاه مدت فاجعه بزرگتری را در پی می داشت که حالا حالاها نمی توانستیم از آن نجات یابیم. بطوریکه یکی از حسن تدبیرهای دولت این بود که ابتدا زمزمه های حمایت از بورس را مطرح کرد، اما بلافاصله به این نتیجه رسید که آثار مخرب آن بیشتر است که خوشبختانه این اتفاق روی نداد و بنده این اتفاق را یکی از نشانه های مثبت برای بازار سرمایه می دانم.

خدارحمی تأکید کرد: به اعتقاد بنده نه تنها مسئولین ارشد اقتصادی که حتی اعضای شورای عالی بورس و مدیران سازمان بورس نباید این صحبت های بی ملاحظه را عنوان کنند و مواردی که طی سال ۹۲ و ۹۳ و نیز روزهای اخیر پیرامون پیش بینی زمان خرید سهام و یا افت شاخص های بورس از سوی برخی مدیران ارشد اقتصادی کشور مطرح شده، جزو خطاهایی بوده که دولت و سایر مسئولان به این موضوع ورود پیدا کرده است. اما بایستی دید دلیل آن چه بوده که این اتفاق ها افتاد. اما به هر ترتیب به اعتقاد بنده اقدام هر کدام از رجال اقتصادی که از سقف و کف قیمت سهام و یا انتظار برای کاهش بیشتر نماگرها صحبت کرده اند، خیلی صحیح نبوده و خطای حرفه ای آنها بوده است.

دبیر کانون نهاهای سرمایه گذاری ایران اظهار داشت: واقعیت این است که دولت جدید همت مضاعفی جهت ساماندهی اوضاع اقتصادی کشور داشت، اما خیلی از دولتمردان تصوری از عمق فاجعه ای که در اقتصاد کشور با آن مواجه بودیم، نداشتند و تصور می کردند که می توانند مشکلات را ظرف مدت زمان کوتاهی سامان دهند. ولی پس مدتی دریافتند که باید اصلاحات خود را از سطوح و عمق پایین تر، بنیادی تر و زیرساختی تری شروع کنند.

وی در خاتمه سخنان خود خاطر‌نشان کرد: چشم انداز بازار سرمایه چشم‌انداز روشنی است که البته در کوتاه مدت محقق نمی‌شود اما سرمایه گذاران و سهامداران با طیب خاطر نسبت به اینکه بازارهای رقیب بورس نیز همین شرایط را دارند، فکر نکنند که از بازارهای ارز، مسکن و یا بازار پولی و بانکی عقب مانده‌اند؛ چرا که با توجه تعاملات بین‌المللی اخیر، خوش پتانسیل‌ترین حوزه برای سرمایه‌گذاری بازار سرمایه است، منتهی این انتظار در بلندمدت محقق خواهد شد.

captcha