به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، رهبری حضرت آیتالله خامنهای، فقط در بُعد سیاسی و حکومت خلاصه نمیشود؛ رهبری ایشان بُعد دیگری نیز دارد که همان هدایت دلها و رشد و تعالی افکار است. با دیدن بیانات ایشان نیز این مطلب اثبات میشود که طیف وسیعی از معارف مورد نیاز برای رشد یک انسان، در سخنرانیهای متعدد معظمله یافت میشود.
مؤسسه ایمان جهادی در قالب کتب صهـبا سعی دارد این معارف را در حوزههای مختلف از سخنرانیها استخراج کند و در اختیار مردم قرار دهد. کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» در حوزه اصول عقاید، «انسان 250 ساله» در حوزه تاریخ تحلیلی اسلام، «خانواده» در حوزه مباحث اجتماعی، «از هراره تا تهران» در حوزه مباحث سیاسی و «دغدغههای فرهنگی» در حوزه مباحث فرهنگی از جمله آثار صهـباست.
یکی از ابعاد مهم سخنرانیهای حضرت آیتالله خامنهای که نقش پررنگی در هدایت دلها و جذب جانها دارد، مباحث اخلاقی از ایشان است. کتابهای معدودی از ایشان در این حوزه چاپ شده که یکی از این کتابها، کتاب «استغفار و توبه» است که توسط صهـبا منتشر شده. این کتاب پنج گفتار ـ و در واقع پنج سخنرانی کامل ـ از مقام معظم رهبری است که توسط معظمله در ماه مبارک رمضان در سالهای مختلف بیان شده است. دو سخنرانی مربوط به دوران ریاست جمهوری و الباقی مربوط به دوران زعامت ایشان است.
فصلهای کتاب شامل «استغفار، مقدمه توبه» «ابعاد استغفار و توبه» «آثار گناه، موانع استغفار» «شب قدر، فرصت استغفار» و «دعا، وسیله تذکر و توجه و استغفار» است. نگاه بدیع و قرآنی معظمله در این کتاب 112 صفحهای، انعکاس یافته است. این نگاه محدود به زندگی فردی نیست و تمام جوانب و آثار گناه و استغفار را در بر میگیرد. ایشان اخلاق را به صورت فردی و به دور از جامعه و امت نگاه نمیکنند. در این کتاب مطالبی درباره «آثار اجتماعی گناه»، «آثار اجتماعی استغفار» و «گناه و استغفار در ابعاد یک ملت» آورده شده که در اصلاح دید و تفکر در این مقوله بسیار مؤثر است. مهمتر اینکه این نگاهِ ایشان کاملاً برگرفته از آیات و روایات است. در این کتاب جمعوجور، 43 آیه قرآن و 21 روایت استفاده شده که نشانی از قرآنی بودن کار است.
ویژگی ممتاز دیگری که بیانات رهبر معظم انقلاب در حوزه مباحث اخلاقی دارد، بیان ساده و روان و دور از اصطلاحات خاص است که برای عموم مردم گفته شده و همه میتوانند از آن استفاده کنند. در بخشی از این کتاب آمده است: «استغفار بنا بر آنچه که در آیات قرآن، همینطور بعضی از روایات، وارد شده و بنده دیدهام، موجب میشود که مشکلات زندگی انسان و جوامع باز بشود.
اگر یک جامعهای به گناهان خودشان توجه کنند، غافل نشوند از گناهان و خطاهایی که انجام میدهند و در صدد بربیایند که این گناهان را جبران کنند و از خدای متعال طلب مغفرت کنند، برکات الهی بر این جامعه سرازیر خواهد شد، که در آیات متعددی این هست؛ در سوره هود در دو، سه آیه، در سوره نوح و در آیات متعدد دیگر. «وَ اَنِ استَغفِروا رَبَّکُم ثُمَّ توبوا اِلَیهِ یُمَتِّعکُم مَتاعًا حَسَنًا» استغفار کنید، به خدا برگردید، تا خدا از زندگی شما بهره مطلوب و نیک را به شما ببخشد. یا در یک آیه دیگر «وَ یا قَومِ استَغفِروا رَبَّکُم ثُمَّ توبوا اِلَیهِ یُرسِلِ السَّماءَ عَلَیکُم مِدرارًا وَ یَزِدکُم قُوَّةً اِلی قُوَّتِکُم» برکات آسمانی بر شما نازل بشود بر اثر استغفار و شما از آنچه هستید، به برکت استغفار قویتر بشوید.
در مقابل، گناهان موجب میشود که زندگی اجتماعیِ اجتماعات تباه بشود. خیلی از جوامع در رفاه و آسایش و قدرت و عزت به سر میبردند؛ گناه آنها را به ذلّت کشاند، آنها را از امکاناتی که خدا در اختیارشان گذاشته بود محروم کرد. در آیات متعددی باز در قرآن این معنا هست که «فَاَخَذَهُمُا للهُ بِذُنوبِهِم» خدا به خاطر گناه، جامعهای را گرفت، آنها را دچار عذاب و نقمت کرد. این یک معرفت قطعی از معارف اسلامی است. اگر ما به این نکته از دین توجه نداشته باشیم، کار ما زار است.