کد خبر: 3315289
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۸
صالحی:

جایزه پروین فرصتی برای پایش ادبیات ایران است/ ادبیات ایران در حال زنانه‌تر شدن

گروه ادب: معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه جایزه پروین اعتصامی فرصتی برای پایش ادبیات ایران است، گفت: این ادبیات در حال زنانه‌تر شدن است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه ششمین جایزه پروین اعتصامی عصر امروز، 26 خردادماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.

در ابتدای این نشست مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی با اشاره به انتشار خبر آثار برگزیده جایزه پروین اعتصامی در اقدامی نامتعارف از آن به عنوان سرقت خبر نام برد و گفت: انتشار این عناوین غیرمجاز بوده و چنین رسانه‌هایی به جریان ادبی و شأن و جایگاه جواز ادبی چون جایزه پروین اعتصامی احترام نمی‌گذارند.

وی در ادامه با اشاره به جایگاه پروین اعتصامی در حوزه ادبیات کشورمان عنوان کرد: پروین به زنان نشان داد که می‌توان با حفظ هویت زنانه همپای مردان کارکرد و در عرصه‌های گوناگون همچون ادبیات درخشید و ثابت کرد که در ادبیات آنچه می‌ماند شعر خوب یا بد است نه شاعران مرد یا زن.

سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه این مراسم از شهدای دفاع مقدس یاد کرد و گفت: 175 شهید غواص، گرچه دست بسته بودند، اما بال‌های گشوده‌ای به سمت تاریخ و ملکوت داشتند و گرامیداشت یاد و خاطره آنها اقدامی در جهت زنده نگه‌داشتن یادشان است.

وی در ادامه با بیان اینکه پروین نقطه عطفی در تاریخ ادبیات ایران بود، بیان کرد: برای شناخت این شاعر باید شخصیت و آثارش را بررسی کرده و مورد توجه قرار داد؛ چرا که در طول عمر کوتاه خود اتفاقات بزرگی خلق کرد و می‌توان او را از شگفتی‌های دوران معاصر نامید.

صالحی ادامه داد: ادبیات ایران دو بانوی شهره به نام‌های فروغ و پروین دارد که با وجود عمر کوتاه خود، اثرگذار بودند که یکی از 32 سالگی و دیگری در 35 سالگی وفات یافتند، اما هر دو آثار مهمی از خود به جای گذاشتند و نشان دادند که عمر به سن و شناسنامه نیست.

وی با بیان اینکه پروین فرصت‌های بسیاری را برای اندیشیدن به آموزه‌های اخلاقی ایجاد کرد، گفت: جایزه ادبی پروین اعتصامی فرصتی مناسب برای پایش ادبیات زنانه ایران است، ادبیاتی که روز به روز خلاقانه‌تر و جدی‌تر می‌شود، آمارهای خانه کتاب نشان می‌دهد که در سال گذشته زنان حوزه کتاب و نشر در بخش شعر و داستان با مردان برابر بودند و 1738 داستان‌نویس مرد و 1648 داستان‌نویس زن آثار خود منتشر کرده‌اند و در حوزه شعر نیز 1312 شاعر زن و 2859 شاعر مرد وجود داشته است، که این آمارها نشانگر دوبرابری تعدادی مردان نسبت به نان در حوزه شعر است.

صالحی در ادامه عنوان کرد: بررسی آمارهای خانه کتاب از سال 1310 تاکنون نشان می‌دهد که ادبیات ایران در حال زنانه‌تر شدن است و این موضوع هم در حوزه شعر و هم در حوزه داستان به وضوح دیده می‌شود و ما به سمت از بین رفتن فاصله‌ها در حوزه خلق ادبیات رفته و به سمت دهه زنانه‌تر شدن ادبیات پیش می‌رویم.

وی با بیان اینکه روح خلاقانه زنان ایران در حوزه قصه و شعر در درازای تاریخ ادبیات کشورمان متبلور شده است، بیان کرد: زنان ما در گذشته دور در محافلی کوچک برای فرزندان خود قصه و لالایی می‌گفتند که این افراد بی‌نام و نشان بودند و همانگونه ماندند، اما امروز این گونه نیست.

صالحی در ادامه تأکید کرد: جایزه ادبی پروین اعتصامی در دوره‌های آینده باید خلاقانه‌تر برگزار شود تا شاهد بروز و ظهور آثار فاخر در حوزه ادبیات کشورمان باشیم.

شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده نیز سخنران دیگر مراسم اختتامیه جایزه ادبی پروین اعتصامی بود که با اشاره به گرامیداشت مقام و شخصیت پروین اعتصامی گفت: امروز، جایزه ادبی پروین به دلیل رشد و تعالی آفرینش‌های ادبی و تقویت زبان فارسی برگزار و شخصیت این بانوی ادبی، گرامی داشته می‌شود.

وی افزود: مرگ زودهنگام پروین فرصت نداد، دیوان اشعارش را کامل‌تر کند، اما همین مجموعه شعر نیز روح اخلاق‌گرا و زبان سعدی‌گونه این بانوی شاعر را نشان می‌دهد که تا به امروز از آن به عنوان دیوان پاکی یاد می‌کنند.

مولاوردی با اشاره به زبان منازعه پروین در اشعارش گفت: این زبان در شعرهای پروین، نشان از دغدغه اجتماعی وی دارد که می‌خواهد سهمی در بهبود اوضاع اجتماعی کشورش داشته باشد و  با توجه به اینکه از واژه پیرزن بیشتر استفاده کرده است، نشانگر فکر و اندیشه بوده و نه عجز و ناتوانی. از این رو شعر پروین را می‌توان بازتاب زن توانمند ایرانی دانست.

در این مراسم از شهرزاد بهار، فرزند ملک‌الشعرای بهار نیز تجلیل شد که در سخنانی کوتاه گفت: خوشحالم که در جمعی دعوت شده و حضور دارم که به نام یکی از زنان نام‌آور ایران برگزار می‌شود و پدرم در دیباچه دیوانش مقدمه‌ای نوشته است.

در پایان این مراسم از برگزیدگان و شایستگان تقدیر ششمین جایزه ادبی پروین اعتصامی تجلیل شد. همچنین از روح‌انگیز کراچی، پروین‌پژوه با اهدای لوح یادبود تجلیل شد.

captcha