کد خبر: 3316903
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۳
برنامه‌های رمضانی نگارخانه‌ها در یک نگاه؛

چراغ نیم‌فروغ نگارخانه‌های هنری در ماه رمضان

گروه هنر: فضای نگارخانه‌ای موجود در فرهنگسراها، ظرفیت مناسبی را در ماه رمضان برای به نمایش گذاشتن مجموعه آثار تجسمی که می‌توانند بیشترین ارتباط را با موضوعات قرآنی داشته باشند به وجود آورده است، هر چند که برنامه‌ریزی مناسبی برای استفاده حداکثری از همه این ظرفیت‌ها وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مجموعه رشته‌های هنرهای تجسمی ارتباط تنگاتنگی با مضامین دینی و قرآنی داشته و دارند و اساساً رشته‌های این عرصه هنری همچون خوشنویسی در پرداختن به عبارات قرآنی و کلام قصار معصوم(ع) است که معنا پیدا می‌کنند.
در محلات شهر فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگی متعددی به چشم می‌خورند که به شکل ادواری و حتی مناسبتی مجموعه برنامه‌هایی را برای برگزاری و یا اجرا تدارک می‌بینند تا مردم و شهروندان بتوانند با استفاده از این مجموعه برنامه‌ها علاوه بر پر کردن بخشی از اوقات فراغت خود به نحوی شایسته، به واسطه هنر به کمال مطلوب فردی و اجتماعی برسند.
یکی از مناسبت‌های هر ساله که انتظار می‌رود مدیریت فرهنگی و هنری شهر ویژه آن برنامه‌های خاصی را تدارک دیده و اجرا کند، ماه مبارک رمضان است که با توجه به معنویت این ماه و قرابت هر چه بیشتر روزه‌داران با مفاهیم و مضامین دینی و قرآنی از ظرفیت‌های موجود در محیط‌های فرهنگی می‌توان بیشترین بهره‌برداری را برای رسیدن به این مقصود به انجام رساند.
تبادل فرهنگ دینی با نمایش آثار هنرمندان تجسمی در فضای نگارخانه‌ای
نگارخانه و گالری‌های ایجاد شده در ساختار هر یک از فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگ در جای جای شهر و در مناطق مختلف هر چند در فضای کوچک و محقری برپا شده باشند، فرصت و ظرفیتی را برای تبادل فرهنگ دینی از رهگذر به نمایش گذاشتن مجموعه آثار خلق شده هنرمندان تجسمی با موضوعات قرآنی و اعتقادی را فراهم می‌کنند.
اینکه آیا از سوی مدیریت فرهنگی و هنری هر یک از مناطق 22 گانه تهران برنامه‌ریزی برای برپایی نمایشگاه‌های تجسمی با موضوع قرآنی ویژه ایام ماه مبارک رمضان وجود دارد یا نه، بر پایه شواهد چنین استنباطی وجود ندارد، هر چند که اگر چنین اقداماتی را جسته و گریخته در برخی از فرهنگسراها شاهد باشیم، نه در قالب یک تصمیم کلان فرهنگی، بلکه بنا به سلیقه فرهنگی هر یک از مدیران مناطق و یا رؤسای فرهنگسراها صورت گرفته است که در ادامه به پاره‌ای از آنها اشاره می‌کنیم:
نگارخانه ملل فرهنگسرای ملل در منطقه یک شهرداری تهران اقدام مشخصی را در ماه رمضان ترتیب نداده است و تنها به برپایی نمایشگاه‌های هفتگی خوشنویسی، تذیب و نگارگری اکتفا کرده است.
خلاقیت مدیریت فرهنگی و هنری شهرداری منطقه 2 تهران در برگزاری برنامه‌های مناسبتی 
در منطقه دو شهرداری تهران و مشخصاً فرهنگسرای ابن‌سینا شرایط برپایی نمایشگاه تجسمی در فضای نگارخانه‌ای منسجم‌تر به نظر می‌رسد و این فرهنگسرا اقدام به برپایی دو نمایشگاه خوشنویسی «آیات قرآنی» و نمایشگاه عکس، نقاشی و کولاژ با همکاری دانشگاه الزهرا(س) کرده است؛ در مجموع مدیریت فرهنگی و هنری شهرداری منطقه 2 مستقر در فرهنگسرای ابن سینا در حوزه پرداختن به ویژه‌برنامه‌های مناسبتی خلاقانه فعال است و برگزاری نخستین سوگواره نمایشی «خمسه» در ایام محرم سال گذشته نیز ابتکار مسئولان آن بود.
با وجود آنکه نگارخانه فرهنگسرای ارسباران در منطقه 3 شهرداری تهران تاکنون اقدامی خاص در زمینه برپایی نمایشگاه تجسمی ویژه رمضان ترتیب نداده است، اما نگارخانه اشراق فرهنگسرای اشراق در منطقه 4 شهرداری تهران  به شکل توأمان میزبان برپایی دو نمایشگاه گروهی در زمینه تصویرسازی قرآنی و نگارگری و تذهیب ویژه این ایام است.
نگارخانه پردیسان واقع در فرهنگسرای فردوس منطقه 5 شهرداری تهران از فردا میزبان نمایشگاه آیات قرآن کاری از استاد فیروز نخجوانی است که با شیوه‌ای منحصر به فرد و ابتکاری با استفاده از نقاشی و خط، آثاری را به وجود آورده است که این نمایشگاه تا 24 تیر برپاست.
برپایی نمایشگاه کاریکاتور یمن در فرهنگسرای اندیشه
نگارخانه شفق واقع در فرهنگسرای شفق منطقه 6 شهرداری تهران، هفته پایانی ماه رمضان اقدام به برپایی نمایشگاه تصویرسازی قرآنی با رویکرد پرداختن به موضوعات اجتماعی خواهد کرد و اما در منطقه 7 شهرداری تهران که مدیریت فرهنگی و هنری آن را ریاست فرهنگسرای اندیشه به عهده دارد، در فضای نگارخانه‌ای آن تا پایان این هفته شاهد برپایی نمایشگاه کاریکاتور یمن خواهیم بود، اما در هفته‌های آتی نمایشگاه خوشنویسی قرآنی در آن برپا شده و در هفته پایانی ماه رمضان در قالب مراسمی از چند نفر از خوشنویسان قرآنی تجلیل به عمل خواهد آمد.
نگارخانه خاتم در فرهنگسرای خاتم و نگارخانه گلستان فرهنگسرای گلستان هر دو در منطقه 8 شهرداری تهران فاقد برنامه ویژه ایام ماه رمضان هستند، اما در نگارخانه ایروانی فرهنگسرای شهر واقع در منطقه 12 تهران مجموعه اقدامات بیشتر متمرکز بر روی کارهایی غیرهنری همچون برگزاری کارگاه تفسیر قرآن و جشن میلاد امام‌ حسن(ع) است.
برپایی نمایشگاه نقاشی‌خط با موضوع امام علی(ع) در فرهنگسرای امید
نگارخانه آبی واقع در فرهنگسرای امید در منطقه 13 شهرداری تهران  از سوم تا 14 تیر اقدام به برپایی نمایشگاه نقاشی‌خط اثر علی گنجی با موضوع امام‌علی(ع) کرده است و نگارخانه کلک خیال فرهنگسرای اخلاق واقع در منطقه 14 شهرداری تهران، ویژه این ایام نمایشگاه عکس نماز با عنوان «میعاد» را که شامل 12 عکس است از 8 تا 20 رمضان برپا می‌کند.
نگارخانه خاوران فرهنگسرای خاوران واقع در منطقه 15 شهرداری تهران  با دارا بودن دو فضای گالری اقدام به برگزاری دو نمایشگاه نقاشی خط به نام «مشق آسمانی» و نگارگری و تذهیب با عنوان «نقش آسمانی» کرده است.
فرهنگسرای بهمن با وجود دارا بودن فضای نگارخانه‌ای مناسب، اما از تمام توان فنی و هنری خود برای برگزاری برنامه جشن رمضان که هر شب به طور زنده از این فرهنگسرا بر روی آنتن شبکه 5 سیما می‌رود استفاده می‌کند.
برپایی نمایشگاه کتابت قرآن در نگارخانه هدی فرهنگسرای قرآن
اما فرهنگسرای قرآن و نگارخانه تخصصی آن با نام «هدی» تا پایان این هفته میزبان نمایشگاه نقاشی سبحان خواهد بود و در ادامه نمایشگاه صنایع دستی و شیشه‌گری در آن برپا می‌شود و بلافاصله شاهد برگزاری نمایشگاه کتابت قرآن آقامیرزاده در آن خواهیم بود که تا پایان رمضان ادامه خواهد داشت و در پایان نگارخانه لاله واقع در ضلع شمالی بوستان لاله از هفته آینده میزبان نمایشگاه عکسی مرتبط با حال و هوای ماه رمضان خواهد بود.
به این فهرست می‌توان نام فرهنگسراهای دیگری را نیز اضافه کرد که برنامه‌هایی مشابه را در فضای نگارخانه‌ای خود دنبال می‌کنند، اما از برشمردن همین تعداد نمایشگاه تجسمی در سطح فرهنگسراهای مناطق 22 گانه تهران چیزی که مشهود است همان مطلبی است که در ابتدای این یادداشت به آن اشاره شد و آن اینکه برپایی بسیاری از این نمایشگاه‌ها و برگزاری بسیاری از این برنامه‌ها براساس سلایق مدیریت فرهنگی و هنری هر یک از مناطق ترتیب داده شده است و نه یک طرح جامع قابل اجرا در کلانشهر تهران.

captcha