به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «الیوم السابع»، در قرن بیستم میلادی ارتباط عاطفی متمایزی میان روزهداران و تلاوت دلنشین شیخ محمدرفعت، قاری برجسته مصری و شیخ محمدسید النقشبندی، مبتهل برجسته مصری و معروف به امامالبتهلین وجود داشت.
شیخ محمد رفعت یکی از مشاهیر قرائت مصر در قرن بیستم بهشمار میرود که تلاوت دلنشین وی مونس میلیونها عاشق در ماه مبارک رمضان بود و در حقیقت، این قاری بزرگ مصری یکی از نشانهها و ویژگیهای ماه رمضان به شمار میرفت و آرامش خاصی به روزهدار میداد.
تلاوت زیبای شیخ «محمد رفعت» در حقیقت ریشه در دردهای مردم آن روزگار داشت و در یک کلمه صدای مردم بود.
شیخ محمد رفعت را «صاحب الحس الرهیف»(صاحب حس ظریف) و «صاحب الصوت المعبر الخاشع»(صاحب صدای خاشع) نیز لقب دادهاند، وی به معنای حقیقی خادم قرآن کریم بود و از بزرگترین صفات اخلاقی وی میتوان به تقوی و خشوع این استاد و صداقت و امانتداری وی اشاره کرد.
از بارزترین ویژگیهای تلاوت این استاد میتوان به تصویرگری معانی واژگان قرآن به واسطه صدای بسیار قدرتمند و آهنگهای بدیع و ناب اشاره کرد، صدای محمد رفعت از رادیو قرآن مصر پخش میشد وصدای وی آنچنان گوشها را مینوازید که روزهدار را در بالاترین سطح خشوع و آرامش میبرد.
تلاوت استاد که بهطور مستقیم از رادیو قاهره برای سراسر کشور پخش میشد و همگان میتوانستند از صوت دلنشین وی که معانی آیات قرآن را نیز در اذهان مستمعین بر جای میگذاشت، استفاده نمایند، چنان که استاد آیهای را در مورد وعدهها و توصیف بهشت تلاوت میکرد و در آن آیه نغمه و آهنگی را انتخاب مینمود که شنونده کیفیت بهشت را میتوانست تجسم نماید. معنویت تلاوت ایشان بسیار بالا بود و گویی هنگام تلاوت خداوند را تسبیح میگوید.
وی در علم قرائت قرآن اسلوبی منحصر به فرد داشت و به واسطه نبوغ ذاتیش در خلق اصوات و تسلط به تجوید و قدرت ادای حروف و مهارت در وقوف آیات الهی همواره در بین مشاهیر قراء قرآن ممتاز و بی نظیر بوده است.
همچنین، ابتهال زیبای استاد نقشبندی نیز که یکی از اساتید بزرگ مصر در زمینه ابتهال به شمار میرفت، ارتباط تنگاتنگی با فضای معنوی ماه مبارک رمضان در قرن بیستم داشت.
سرودن ابتهال با صدای زیبا و خاشع شیخ محمد نقشبندی در هر زمان از سال مخاطبان را به فضای ماه مبارک رمضان میبرد، بهطوری که شنیدن صدای وی بهویژه خواندن دعای «مولای»، «یارب»، «ولا اله الا الله»، در هر زمانی از سال شنونده را به یاد فضای معنوی ماه مبارک میانداخت.
در کتاب «معجم رمضان» نوشته «فؤاد مرسی»، نویسنده مصری آمده است: گوش فرادادن به ترتیل مشاهیر قرائت در شبهای ماه مبارک ابتدای قرن بیستم یکی از سنتهای اصلی مردم مصر بود و بسیاری از مسلمانان بر برپایی محافل قرآنی در مساجد یا کوچهها اهمیت بسیاری قائل بودند.
در شهر قاهره نیز در اوایل دهه هفتاد قرن بیستم، دولت مصر جایگاهی را برای تلاوت قاریان در میدان «قصر عابدین» تعیین کرده بود، در این جایگاه قاریان برجسته و مشهور مصری هر شب برای تلاوت قرآن کریم به آنجا میرفتند و مردم از سراسر کشور برای شنیدن تلاوت این قاریان برجسته حضور پیدا میکردند. که شیخ محمد رفعت و سیخ سید محمد النقشبندی نیز در شبهای مبارک رمضان به تلاوت قرآن کریم میپرداختند.