عبدالمجید طالبتاش، معاون پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اعلام خبر تشکیل بیش از 2 هزار کارگاه آموزش تفسیر سوره حدید در ماه مبارک رمضان در دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: پیرو تأکیدهای دلسوزانه حجتالاسلام قرائتی و نامه دردمندانه ایشان در چهار سال پیش پیرامون مهجوریت تفسیر قرآن در جامعه، ما در پژوهشکده قرآن و عترت با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی، طرحی به نام طرح «رمضان، بهار قرآن» را راهاندازی کردیم که بر اساس این طرح هر ساله در طول ماه مبارک رمضان کارگاه تفسیر یکی از سورههای منتخب قرآن کریم برای استادان رسمی و غیر رسمی و همچنین کارکنان رسمی و قراردادی دانشگاه تشکیل میشود. کارمندان تمام وقت رسمی و قراردادی و اعضای هیئت علمی تمام وقت و نیمه وقت و حقالتدریس دانشگاه میتوانند در این طرح شرکت کنند.
وی افزود: هدف ما از برپایی کارگاههای تفسیر ارتقای سطح معرفت و دانش استادان و کارکنان دانشگاه در حوزه فرهنگ و معارف آسمانی و ملکوتی کلامالله مجید بهویژه آشنایی بیشتر با تفسیر آیات و بهرهمندی از زلال معارف و رهنمودها و دستورات حیاتبخش قرآن کریم در ماه مبارک رمضان است. خدای سبحان را شاکر هستیم که در سال جاری موفق شدیم چهارمین دوره طرح فرهنگی «رمضان، بهار قرآن» را در تمامی واحدها و مراکز دانشگاهی اجرا کنیم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد با بیان اینکه در ابتدای شروع این طرح انتظار نداشتیم استقبال گستردهای از این کارگاهها بشود، اظهار کرد: گمان ما بر این بود که این کارگاه هم مانند دیگر کارگاهها ضمن خدمت با حضور مثلاً 10 درصد از استادان و کارکنان تشکیل خواهد شد. اما پس از شروع طرح خوشبختانه استقبال استادان و کارکنان از کارگاههای تفسیر، کمنظیر بود؛ بهگونهای که بیش از هشتاد درصد از همکاران ما در سراسر کشور از این کارگاهها استقبال کردند. این استقبال گسترده که با تلاش همکاران محترم در معاونتهای فرهنگی و اجتماعی واحدهای دانشگاهی شکل گرفت سبب شد شاهد برگزاری پرشور و مؤثر حدود 2000 کارگاه تفسیر قرآن کریم در خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی باشیم. گستره این کارگاهها بهگونهای است که هر ساله از مدتها قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان شور و نشاط قرآنی خاصی در این چهارصد واحد و مرکز دانشگاهی ایجاد میشود. هماکنون اگر سری به واحدها و مراکز دانشگاه بزنید خواهید دید که فضای دانشگاه اعمّ از فضای ظاهری و معنوی تحت تأثیر تفسیر سوره حدید است.
تفسیر سوره حدید؛ محور چهارمین دوره طرح فراگیر «رمضان، بهار قرآن»
معاون پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه چهارمین دوره طرح فراگیر «رمضان، بهار قرآن» اختصاص به تفسیر سوره حدید دارد، گفت: دلیل انتخاب این سوره محتوای والا و مضامین ناب آن در حوزه معرفتافزایی و دانشافزایی است. محتوای این سوره که در برگیرنده صفات خداوند، توحید ربوبی و معرفی نشانههای تدبیر خداوند در نظام آفرینش، قرآنشناسی، اهمیت و ارزش انفاق و قرض در نظام اقتصادی قرآنی، معادشناسی و آخرتگرایی، دنیاشناسی، معرفی الگوهای برتر ایمان و تقوا و دعوت به بهرهمندی از مغفرت و رحمت گسترده خداوند سبحان است را در هشت فصل تنظیم کردهایم و در اختیار استادان کارگاه قرار دادهایم تا این مضامین بلند را در 16 جلسه کارگاهی تدریس کنند.
وی اظهار کرد: منبع اصلی این کارگاه برای شرکتکنندگان تفسیر نور حجتالاسلام و المسلمین قرائتی است که بهعنوان منبع اصلی برای آزمون پایان دوره در نظر گرفته شده است. از این رو تمامی واحدها و مراکز دانشگاهی تسهیلات لازم را جهت دسترسی شرکتکنندگان به این منبع در فضای سایبری فراهم کرده و فایل الکترونیک تفسیر نور را در فضای مجازی بارگذاری کردهاند تا استادان و کارکنان شرکتکننده به متن این تفسیر دسترسی داشته باشند. البته برخی از واحدها و مراکز خوش سلیقگی کردهاند و متن تفسیر نور از سوره حدید را در قالب جزوه تهیه کرده و در اختیار همکاران شرکتکننده قرار دادهاند. همچنین تفسیر مجمعالبیان شیخ طبرسی، تفسیر المیزان علامه طباطبایی و تفسیر نمونه آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی بهعنوان منبع مدرّسان کارگاه و منبع جانبی برای مطالعه شرکتکنندگان در نظر گرفته شده است.
طالبتاش تصریح کرد: طبق آییننامه جامعی که به تمام واحدها و مراکز دانشگاهی ابلاغ شده، بهمنظور کیفیتبخشی به این کارگاه، مسئولیت برگزاری این کارگاهها به مسئولان کانونهای قرآن و عترت واگذار شده که تحت نظارت مستقیم رئیس واحد و مرکز انجام وظیفه میکنند. در این بخشنامه تأکید شده که رؤسای واحدها و مراکز دقت کافی به عمل آورند تا از مدرسان برجسته حوزه و دانشگاه و آشنا به تفسیر قرآن کریم استفاده شود و در طول ماه مبارک رمضان، همه روزه پس از نماز جماعت ظهر و عصر یا هر زمان دیگری که شورای فرهنگی واحد صلاح بداند کارگاه تفسیر در محل مناسبی به مدت یک ساعت برگزار شود.
وی گفت: در پایان دوره از شرکتکنندگان آزمون به عمل میآید که طی مراسم باشکوهی نفرات اول تا سوم در دو گروه هیئت علمی و کارمندان معرفی و از نفرات اول تا سوم هر گروه جداگانه تقدیر و تشکر ویژه میشود. همچنین برای این کارگاه از دفتر مدیریت دانش و آموزش منابع انسانی دانشگاه مجوز رسمی و شناسه اخذ کردهایم که تمام شرکتکنندگان در پایان دوره گواهینامه شرکت در کارگاه تفسیر سوره حدید را دریافت میکنند.
طالبتاش تصریح کرد: در ماده 16 این بخشنامه سراسری تأکید شده است در راستای تحقّق منویات مقام معظّم رهبری در خصوص گسترش فضای حفظ قرآن در جامعه، استادان و کارکنانی که قادر به حفظ کل سوره شوند، پس از شرکت در آزمون حفظ و اعلام نتایج مورد قدردانی قرار خواهند گرفت. همچنین بهمنظور فضاسازی برای مشارکت حداکثری همکاران، استاد و کارمند در طرح حفظ سوره حدید ملاک شرکت در مسابقه حفظ سوره را حضور در کارگاه و یا آزمون قرار ندادهایم، بلکه تمامی استادان و کارکنان مجاز به شرکت در این آزمون هستند.
پیشبینی شرکت 30 هزار نفر در این دوره
وی با اشاره به استقبال بسیار زیاد از این طرح، گفت: خداوند سبحان را شاکر هستیم که در سه دوره قبل، استقبال از این طرح بسیار زیاد بود و در هر دوره جمعیتی در حدود 25000 نفر در این کارگاهها شرکت داشتهاند. با توجه به تجربه سه دوره قبلی و آمادگی همکاران ما در حوزه فرهنگی و اجتماعی و همین طور کاربردی بودن این کارگاهها پیشبینی میکنیم جمعیت شرکتکننده در این دوره به 30000 نفر برسد.
مراکز آموزشی سراسر کشور ماه رمضان را به برگزاری جلسات تفسیر اختصاص دهند
طالبتاش در پایان عنوان کرد: از آنجا که این طرح جواب خوب و قابل قبولی داده و استقبال کمنظیری از آن شده پیشنهاد میکنم تمامی دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور و حتی سازمانها و نهادها از این طرح الگو بگیرند و ماه مبارک رمضان را به برگزاری جلسات تفسیر قرآن اختصاص بدهند تا هر ساله در سراسر کشور شاهد برگزاری میلیونها جلسات تفسیر قرآن کریم باشیم و حداقل جلسات اختصاصی تفسیر قرآن از وضعیت فعلی بیرون بیاید.