محمدحسین غفاری، مدیر انتشارات حکمت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره دایرةالمعارف قرآن گفت: جلد سوم این دایرةالمعارف در سال جاری روانه بازار نشر شده و مدخلهای حروف «دال» تا «شین» را شامل میشود.
وی افزود: از موضوعات مهمی که در این جلد از دایرةالمعارف قرآن به آن پرداخته و ترجمه شده است میتوان به دستور زبان قرآن، رمضان، روزه، زکات، زنان و قرآن، شهادت دادن و ... اشاره کرد.
دایرةالمعارف قرآن لیدن
غفاری با اشاره به جلد چهارم دایرةالمعارف قرآن لیدن گفت: این مجلد در حال ترجمه است و گروه مترجمان بر روی این جلد کار میکنند که به نظر میرسد تا سال آینده منتشر شده و در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شود.
وی ادامه داد: جلد پنجم این اثر نیز تا اواخر سال آینده به اتمام میرسد و میتوان آن را مهمترین دایرةالمعارفی دانست که درباره قرآن تدوین شده است و پس از آن پروژه نقد و اضافه کردن مدخلهایی که در این مداخل وجود نداشت، آغاز میشود، به این معنی که جلد نقد و مداخل اضافه در یک مجلد جداگانه منتشر خواهد شد.
غفاری در پاسخ به اینکه در این مداخل به کدام موضوعات توجه کافی نشده است، بیان کرد: امامت از دیدگاه شیعه یکی از موضوعاتی است که آن طور که انتظار داریم در این دایرةالمعارف وجود ندارد و یا اینکه تفسیر المیزان به شکلی که میخواستیم به آن پرداخته نشده و یا به مفهوم ولایت باطنی و یا مفاهیمی که از دیدگاه شیعه و ادبیات حکمی و عرفانی شیعه در قرآن کریم است پرداخته نشده که این موضوع میتواند از فقر منابع شیعی در غرب ناشی شود که اغلب منابع اهل سنت در دسترس است.
فقر منابع سبب ضعف آثار غرب در حوزه قرآن و اسلام شده است
وی با بیان اینکه کمبود منابع شیعی در غرب سبب شده تا کارهای درخوری در رابطه با قرآن و اسلام را شاهد نباشیم، افزود: در نظر داریم در مقالاتی به مداخل پرداخته نشده، بپردازیم و این موضوعات را بررسی کرده و سپس آن را به زبان انگلیسی ترجمه کنیم تا دیدگاههای شیعی در دسترس غرب قرار گیرد.
گفتنی است، دایرةالمعارف قرآن لیدن مجموعهای شامل 1000 مقاله پیرامون قرآن کریم است که در سال 2001 میلادی در لیدن هلند و با همکاری و مشارکت جمعی از مستشرقین نگاشته شده است. این مجموعه چندی قبل توسط انتشارات حکمت ترجمه و تاکنون سه مجلد آن منتشر شده است.