به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، مراسم روحبخش و نورانی احیای شبهای مبارک قدر سحرگاه روز دوشنبه، 15 تیرماه مصادف با شب نوزدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی مرجع عالیقدر آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی، همراه با مرثیهسرایی مداحان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در مدرسه عالی علمیه امام کاظم(ع) شهر قم برگزار شد.
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی در این مراسم به سه ویژگی شبهای قدر اشاره کرد و گفت: شبهای قدر دارای سه ویژگی است که اولین ویژگی آن مقدرات از سوی خداوند مشخص میشود که بر اساس شایستگی و لیاقت افراد مقدر میشود و بدون حساب و کتاب خداوند چیزی برای کسی مقدر نمیکند.
وی با اشاره به نزول قرآن بهعنوان دومین ویژگی شبهای قدر، افزود: دومین ویژگی شبهای قدر، شب نزول قرآن است که قرآن مجید در شب قدر بهصورت یکباره بر قلب پیامبر(ص) نازل شد و همچنین در طی 23 سال بهصورت تدریجی هم نازل شده است.همچنین آمیخته شدن این شبها با نام مولا امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) از سومین ویژگیهای شبهای قدر است.
مفسر تفسیر نمونه در ادامه تصریح کرد: جمعیت شیعیان و مسلمانان در شب قدر با یک دنیا امید و آرزو به در خانه خدا میآیند و بعد از آنکه با آب توبه گناهان خود را شستند به دعا و نیایش میپردازند و آیندهای بهتر برای خود و همه مسلمانان آرزو میکنند.
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی بیان کرد: در این شبها ما احتیاج به موعظه داریم که بهترین موعظهها همان وصیت امام علی(ع) در بستر شهادت است.مجموعهای از برنامه زندگی در همین وصیت کوتاه امام علی(ع) جمع شده است از جمله بهصورت خطبه 149 در نهجالبلاغه آمده است.
این مرجع تقلید با اشاره به تأکید امام علی(ع) بر حفظ دو ستون توحید و سنت پیامبر(ص)، تصریح کرد: اولین سفارش مولا به شیعیان و مسلمانان این است که چیزی را شریک خدا قائل قرار ندهید و توحیدتان کامل باشد و سپس سنت پیامبر(ص) را ضایع نکنید که همه چیز در همین است؛ این دو ستون محکم را برپا دارید و بدانید که کاخ اسلام دور این دو ستون است، این دو چراغ توحید و سنت پیامبر اکرم(ص) را روشن بدارید که اگر این دو چراغ روشن بود دیگر هیچ مشکلی نخواهید داشت یعنی این دو ستون یک برنامه کامل و جامع برای نجات و حل مشکلات شما است.
وی اظهار کرد: امام فرمودند سه عضو زندگی من را با هم مقایسه کنید، یک روز در بین شما بودم و اینک با فرق شکافته در بستر هستم و فردا هم از میان شما میروم. دیروز من، امروز من و فردای من را با هم مقایسه کنید و از آن درس بگیرید.
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی با اشاره به اولین تأکید امام علی(ع) به توحید، بیان کرد: توحید و مبارزه با شرک و بتپرستی دعوت همه پیامبران بوده است، اصلا نمازی که میخوانیم با توحید شروع و با توحید نیز ختم میشود، همهاش توحید است و این پایه را باید محکم کنید.
مفسر تفسیر نمونه با بیان اینکه توحید دارای شاخههای زیادی است، گفت: توحید شاخههای زیادی دارد، یکی توحید ذات است که خدا مثل و مانندی ندارد، همچنین توحید صفات که خدا عین ذات است اما مرحله سوم توحید، توحید افعالی است که لنگی و مشکلات ما در این توحید افعالی است.
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی در توضیح توحید افعالی، بیان کرد: توحید افعالی یعنی همه چیز ما به دست خدا است. عزت و ذلت، پیروزی و شکست همه اینها به دست خدا است ما باید تلاش خودمان را بکنیم اما میگوییم همه چیز از ناحیه خدا است. طبیب از ما، دارو از ما، اما شفا از خدا است. بنابراین، اگر توحید افعالی درست بشود همه مشکلات حل شده است.
وی تصریح کرد: اکثر مردم که ایمان دارند شرکی هم قاطی ایمانشان شده است از جمله وقتی میگوییم چرا امر به معروف و نهی از منکر نمی کنید؟ می گویند دوستانمان از ما ناراحت میشوند یا آنها را از دست میدهیم.
آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی با اشاره به تصویت قانون امر به معروف و نهی از منکر، بیان کرد: لازم است بگویم بعد از 35 سال قانون امر به معروف و نهی از منکر تصویت شد و شورای نگهبان نیز آن را تصویب کرد اما در مرحله اجرا بعضی از مسئولان اما و اگر دارند. باید این قانون انشاءالله در جمهوری اسلامی پیاده بشود.
مفسر تفسیر نمونه گفت: امر به معروف و نهی از منکر در جامعه مظلوم واقع شده است و بعضیها آن را مساوی با خشونت میدانند اما چنین نیست. اگر شما در گوشهای از محل خود رفت و آمد مشکوکی دیدید یا محل خرید و فروش مواد مخدر شده بود، لازم نیست که بروید و دعوا کنید بلکه به مسئولان مربوطه و متولیان امر تلفنی تماس بگیرید و این مورد را خبر بدهید، آنها میآیند و این منکر را بر میچینند.
وی تصریح کرد: حتی یکی از وصایای امام علی(ع) در بستر شهادت این بود که امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید که اگر آن را ترک کردید دیگر دعایتان مستجاب نمیشود. بنابراین، یکی از شرایط استجابت دعا زنده کردن امر به معروف و نهی از منکر است.
در ادامه، مراسم قرآن بر سر گرفتن توسط آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی، مرجع عالیقدر تقلید و مفسر تفسیر نمونه برگزار شد.
امیرمحسن سلطان احمدی