به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، ناصر فصیح، جانشین سازمان بسیج سازندگی با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، درباره رویکرد بسیج به مسئله اقتصاد مقاومتی، اظهار کرد: در سنوات اخیر با توجه به اینکه فشار تهدید و تحریم اقتصادی دشمن روی نظام جمهوری اسلامی زیاد شده است و با توجه به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری، بسیج سازندگی رویکرد خود را به سمت اقتصاد مقاومتی تغییر داده و در برنامههای خود به این مفهوم اولویت داده است. هدف بسیج سازندگی این است که مباحث اقتصاد مقاومتی را در گام اول تبدیل به گفتمان غالب جامعه کند و در گام دوم با دخیل کردن مردم در طرحهای تولیدی اقتصاد مقاومتی، به مردمی کردن اقتصاد کشور کمک کند.
گروههای جهادی و اقتصاد مقاومتی
وی در پاسخ به سؤالی درباره جهتگیری گروههای جهادی در مناطق روستایی در قبال اقتصاد مقاومتی و اشتغالزایی، بیان کرد: گروههای جهادی بسیجی در امر اقتصاد مقاومتی پیش قدم هستند. این گروهها عمدتا از دانشجویان و متخصصان بسیجی تشکیل میشود و مهندسان کشاورزی و صنعتی و پزشکان در آن نقشآفرینی پررنگی دارند. گروههای جهادی مباحث آموزشی و ترویجی در عرصههای کشاورزی، منابع طبیعی، امنیت غذایی، دامداری، دامپروری و شیلات را بهطور جدی در دستور کار قرار دادهاند و به موفقیتهایی هم دست یافتهاند.
غنیسازی علوفه و ساخت دستگاه جوجهکشی توسط جهادگران
جانشین سازمان بسیج سازندگی گفت: بهعنوان نمونه گروههای جهادی در استان خوزستان و در زمینه دامداری با توجه به اینکه در این منطقه مردم گاوهای شیرده را نگهداری میکردند به مطالعه درباره خوراک دام پرداختند و به این نتیجه رسیدند که علوفه دامها در خوزستان غنی شده نیست. گروههای جهادی در این استان ضمن غنیسازی علوفه، آموزش این کار را به دامداران دادند که موجب افزایش قابل ملاحظه شیردهی در سطح استان شد.
ناصر فصیح ادامه داد: در همین استان خوزستان یک گروه جهادی دیگر با استفاده از توان مهندسان بسیجی کار تبدیل یخچالهای زمینی خراب و از رده خارج به دستگاه جوجهکشی را در دستور کار قرار داده بود و توانسته بود با هزینهای بسیار پایین برای چندین واحد تولیدی دستگاه جوجهکشی بسازد.
مزیتهای اردوهای جهادی بومی
جانشین سازمان بسیج سازندگی در پاسخ به سؤالی درباره رواج اردوهای جهادی بومی که در آن گروههای جهادی به جای سفر به خارج از استان، در خود استان محل سکونتشان به خدمترسانی مشغول میشوند، گفت: این سبک از اردوهای جهادی باعث میشود که حرکت جهادی و حضور در مناطق محروم مختص به ایام تعطیل و عید نوروز و تابستان نشود و گروههای جهادی بهصورت مستمر در مناطق محروم حضور داشته باشند و هر هفته پنجشنبه و جمعهها بهصورت تدریجی کارها را پیش ببرند.
خدمات محله محور بسیجیان
وی اضافه کرد: در حوزه تقویت و توسعه گروههای جهادی، سیاست و راهبرد سازمان بسیج مستضعفین و سازمان بسیج سازندگی این است که این گروهها را به لحاظ کمی و کیفی توسعه دهد، در گام اول بهدنبال این هستیم که گروههای جهادی را بومی کنیم، یعنی گروهها هم به صورت بومی تشکیل شوند و هم به صورت بومی خدماتشان را ارائه دهند و در جغرافیای استان خودشان بهکارگیری شوند. سال گذشته در گام اول طی دستورالعملی به ردههای بسیج ابلاغ شد که پایگاههای مقاومت بسیج خدمات محله محور ارائه دهند. با توجه به اینکه بسیجیان در جغرافیای پایگاه مقاومت خود اعم از روستایی و شهری زندگی میکنند، میتوانند در موضوعات گوناگونی چون سرکشی از خانواده ایثارگران و شهدا، رفع احتیاجات نیازمندان محلی و بومی و پیگیری کارها و مشکلات جغرافیای محل خود از مسئولان ذیربط، خدمات محله محور ارائه دهند.
ناصر فصیح در همین رابطه ادامه داد: در گام دوم این پایگاههای مقاومت ضمن اینکه در طول سال در محله خود کار میکنند و خدمات ارائه میدهند، یک روز در سال اردوی جهادی یک روزه برگزار میکنند و با عزیمت به خارج از محدوده پایگاه مقاومت خود، ارائه خدمات دارند. در گام سوم، علاوه بر کار محلهمحور و اردوی یک روزه، در صورت داشتن توانایی، پایگاه روستایی یا شهری میتواند اردوی جهادی هفت روزه هم داشته باشد.
اقشار متخصص بسیج چه میکنند؟
جانشین سازمان بسیج سازندگی با اشاره به خدمترسانی اقشار متخصص بسیج، اظهار کرد: مهندسین عمران و صنعت و بسیج جامعه پزشکی، همانند بسیج محلهمحور، در طول سال به خدمترسانی میپردازند. مثلا پزشک بسیجی در مطب خود، یک روز در هفته ویزیت رایگان انجام میدهد، مهندس بسیجی که مهر نظام مهندسی دارد در ساخت خانه نیازمندان، نظارت را به عهده میگیرد، مهندسین کشاورزی در بحث کاشت، داشت و برداشت به کشاورزان کمک میکنند و آنها را راهنمایی میکنند، مهندسین عمران در بحث نظارت، تهیه نقشه و ... برای ساخت خانه نیازمندان کمک میکنند، پزشکان در بحث اعزام تیمهای پزشکی، در آخر هفتهها خدمات ارائه میدهند.
دستگاههای اجرایی با گروههای بومی همکاری بیشتری دارند
وی با بیان اینکه اردوهای جهادی بومی موجب کاهش مسافت سفر و در نتیجه کاهش احتمال تصادفات جادهای میشود، گفت: در اردوهای جهادی شناخت فرهنگ مردم بومی منطقه اهمیت بالایی دارد و بسیجیان هرچه به این فرهنگ آشناتر باشند بهتر میتوانند از ظرفیتهای مردم استفاده کنند که این مسئله از ویژگیهای اردوی جهادی بومی است. به تجربه ثابت شده که دستگاههای اجرایی در سطح استانها اولویت بیشتری برای همکاری با گروههای جهادی منطقه خودشان قائل هستند. البته سازمان بسیج سازندگی هیچ محدودیتی برای سفر گروههای جهادی قائل نیست و آنها در هر نقطهای که تشخیص دهند میتوانند اردو برگزار کنند و چه بسا اساسا اردوی خارج از استان در برخی موارد ضرورت داشته باشد.
برگزاری 10 هزار اردوی جهادی در سال 93
ناصر فصیح با بیان اینکه در سال گذشته حدود 10 هزار اردوی جهادی 7 الی 12 روزه در کشور برگزار شده است، اظهارکرد: بیش از سه هزار و 500 گروه جهادی شناسنامهدار در کشور داریم که 85 الی 90 درصد آنها بهصورت درون استانی عمل میکنند و قریب به 10 الی 15 درصد به خارج از جغرافیای استانشان سفر میکنند. لازم به یادآوری است که تعداد گروههای جهادی کشور در سال 80 کمتر از 100 بود که عمدتا در شهرهای بزرگی مثل تهران، اصفهان و شیراز تشکیل شده بودند.
گروههای جهادی تصور غلطی درباره محرومیت در تهران دارند
وی با اشاره به دیدار جهادگران بسیجی با رهبر معظم انقلاب در 31 شهریور 1389، گفت: دیدار رهبر معظم انقلاب با جهادگران و فرمایشات ایشان باعث شد که اردوهای جهادی بهصورت تصاعدی افزایش پیدا کند. پیش از این تعداد گروههای جهادی محدود بود و این گروهها فقط در استانهای خاصی فعالیت میکردند اما امروز هیچ استانی نداریم که گروه جهادی نداشته باشد. البته بهعنوان یک استثناء باید گفت که فعالیت درون استانی در استان تهران کم است زیرا گروههای جهادی تصور میکنند در تهران محرومیت نیست که تصور درستی نیست زیرا در روستاهای حاشیهای تهران محرومیتهای بعضا جدی وجود دارد. اگر محرومیتهای روستاهای حاشیه تهران را منعکس کنیم گروههای جهادی تهرانی به فعالیتهای درون استانی راغب میشوند.
بسیج سازندگی با مشاغل خانگی، خرد و متوسط سر و کار دارد
جانشین رئیس سازمان بسیج سازندگی در پاسخ به این پرسش که بر اساس آمار مرکز قرارگاه اجرایی هزینه ایجاد هر شغل در بسیج سازندگی بهطور متوسط 12 میلیون تومان بوده که بسیار کمتر از رقم ایجاد هر شغل در بخش دولتی است، علت این مسئله چیست، عنوان کرد: اشتغال دامنه وسیع و انواع متفاوتی دارد. اشتغالزایی در صنایع بزرگ مثل پالایشگاه پتروشیمی ممکن است هزار میلیارد تومان هزینه داشته باشد اما حداکثر 120 نفر مشغول به کار شوند که اگر آن رقم را بر تعداد شغلهای ایجاد شده تقسیم کنیم هزینه ایجاد هر شغل بالا خواهد بود. اما ما در بسیج سازندگی با مشاغل خانگی، خرد و متوسط سر و کار داریم. اشتغالزایی در این حوزهها با صرف رقمهای پایین ممکن میشود و بسیج سازندگی از یک تا 30 میلیون تومان در بحث اقتصاد مقاومتی تسهیلات میدهد.
حرف حساب بسیج در عرصه اقتصاد
ناصر فصیح با بیان اینکه مردمی کردن اقتصاد یعنی استفاده از ظرفیتهای خود مردم برای ایجاد اشتغال، تصریح کرد: بسیج در بحث اقتصاد مقاومتی به هیچ وجه کار را از نقطه صفر شروع نکرد. حرف حساب بسیج این است که میگوید مردم یک سری امکانات در اختیار دارند که ممکن است خودشان نیز از آنها غافل باشند و باید به مردم کمک کرد تا از تواناییها و داشتههایشان استفاده کنند. مثلا در بحث مشاغل خانگی وقتی فردی در منزلش زیرزمین خالی دارد، اگر آموزش لازم را ببینید، میتواند آن زیرزمین را به محل پرورش قارچ تبدیل کند، ضمن اینکه مشکل آب و برق و گاز و تلفن هم ندارد. یا مثلا واحد تولیدی مرغ بومی زیر 500 قطعهای به راحتی در حیاط منزل میتواند راهاندازی شود.
توصیه مهم رهبر انقلاب درباره صنایع تبدیلی
جانشین سازمان بسیج سازندگی در پاسخ به این پرسش که اختصاص تسهیلات برای خرید 6 تا 10 هزار دستگاه صنایع تبدیلی در شرایطی که صنعت کشور با رکود روبروست، چه تأثیری بر وضعیت صنعت و اشتغالزایی خواهد داشت، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار سال گذشته با هیئت دولت یکی از راههای حل مشکل روستاهای کشور را گسترش صنایع تبدیلی عنوان کردند. پس از آن سازمان بسیج مستضعفین و قرارگاه جهاد اقتصادی در حوزه صنایع تبدیلی ورود پیدا کردند و سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین قرارگاه صنعتی را با مسئولیت سازمان بسیج مهندسین راهاندازی کردند و این قرارگاه با حضور برخی اقشار از جمله بسیج سازندگی شروع به کار کرد.
شش هزار واحد صنعتی تعطیل هستند
وی در همین رابطه افزود: مطالعات ما نشان داد در کشور شهرکهای صنعتی راکدی داریم که سرمایه در گردش ندارند و متوقف شدهاند. بخش دیگری از واحدهای صنعتی ما همه چیز دارند اما بین صاحبان آن اختلاف ارثی یا حقوقی وجود دارد و باعث تعطیلی آنها شده است. برخی دیگر از آنها جنس تولید میکنند اما امکان رقابت ندارند و به رکود کشیده شدهاند. بالغ بر شش هزار و 200 واحد صنعتی راکد داریم که سوله و امکانات صنعتی دارند اما تعطیل هستند و کار نمیکنند. از این تعداد حدود یک هزار و 200 واحد مربوط به صنایع بزرگ غذایی و نوشیدنی است که متأسفانه راکد شدهاند. یکی از وظایف سازمان بسیج مستضعفین این است که روی صنایع راکد کار کند.
فرهنگ بیاعتمادی به تولید ملی باید اصلاح شود
ناصر فصیح با بیان اینکه بسیاری از محصولات پر مصرف که از خارج از کشور وارد میشوند، قابلیت تولید در داخل را دارند، گفت: فرهنگ بیاعتمادی به تولید ملی باید اصلاح شود. در حال حاضر تولیدکننده داخلی ما جنس مرغوب تولید میکند اما قبل از فروش برند یک شرکت خارجی را روی آن میچسباند. بهعنوان نمونه در استان قم یک واحد تولیدی ظروف با کیفیت تولید میکند اما روی آن برند خارجی میچسباند و در مرزهای غرب کشور بهعنوان کالای وارداتی به فروش میرساند یا در همین استان یزد پارچه و لباس مرغوب تولید میشود اما به اسم لباس خارجی به فروش میرسد. سازمان بسیج اصناف در این حوزه فعال شده و به دنبال اصلاح این فرهنگ غلط است.
صنایع تبدیلی را بهعنوان مکمل واحدهای تولیدی گسترش میدهیم
وی با بیان اینکه راهاندازی صنایع بزرگ و اداره آنها کار مشکلی است و سرمایه بالایی میخواهد، عنوان کرد: بسیج سازندگی کار گسترش صنایع تبدیلی کوچک و خانگی را دنبال میکند. در سنوات گذشته با حمایت بسیج سازندگی بالغ بر 50 هزار واحد تولیدی اقتصاد مقاومتی در بحث امنیت غذایی فعال شده است و در حال حاضر صنایع تبدیلی کوچک را هم بهعنوان مکمل این چرخه وارد عرصه میکنیم. یکی از مشکلات تولیدکنندههای خرد ما این است که محصولات کشاورزی همزمان با هم به بازار میرسد و در نتیجه بازار اشباع میشود و قیمت محصول کاهش مییابد، از طرفی هم محصول را نمیشود برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد، همواره در نتیجه ضایع شدن محصولات یا کاهش قیمت، تولیدکننده ما ضرر میکند. با استفاده از صنایع تبدیلی در کنار تولید میتوان برای محصولات ارزش افزوده آفرید و زمان نگهداری آنها را بالا برد تا در فصل کمبود محصول به بازار ارائه و بازار تنظیم شود.
200 میلیارد تومان تسهیلات برای صنایع تبدیلی
رئیس سازمان بسیج سازندگی تاکید کرد: گسترش صنایع تبدیلی را در 12 حوزه در برنامه سال 94 قرار داده ایم و برای خرید 6 تا 10 هزار دستگاه، 200 میلیارد تومان تسهیلات پیش بینی کرده ایم.
وی با بیان اینکه تسهیلات در قالب عقود 18 درصدی ارائه می شود، گفت: بانک مرکزی سود سپرده گذاران را 21 درصد و هزینه پول را 26 درصد در نظر گرفته است. به عبارتی بانک ها باید تسهیلات را بالای 26 درصد به متقاضیان بدهند. در نتیجه هر بانکی که زیر 26 درصد تسهیلات می دهد مابه التفاوتش را از جایی تامین می کند. به همین دلیل بانک مهر اقتصاد سالانه 50 تا 60 میلیارد تومان برای کل تسهیلات صنایع تبدیلی از بودجه برنامه ای بسیج دریافت می کند چرا که سهامداران بانک مهر اقتصاد مردم هستند و سپرده گذاران و سهامدارن باید سود خود را برداشت کنند. در دولت گذشته، حدود 3 هزار میلیارد تومان پول با سود صفر درصد توسط خود دولت به بخش کشاورزی اختصاص داده شد و بانک کشاورزی هم همین میزان پول با سود 14 درصد اختصاص داد و در نهایت تسهیلات 7 درصدی به متقاضیان ارائه شد اما بسیج چنین پولی ندارد که بتواند سود تسهیلات را از 18 درصد پایین تر بیاورد.
تسهیلات صنایع تبدیلی به چه کسانی پرداخت می شود؟
وی در پاسخ به این سوال که آیا تسهیلات با سود 18 درصدی برای تولید کنندگان و متقاضیان خرید صنایع تبدیلی صرفه اقتصادی دارد یا خیر، گفت: کسی که وارد این حوزه می شود باید اهلیت و توانایی کار را داشته و از مهارت لازم برخوردار باشد. او باید بازاریابی را آموخته و محصول را بشناسد. اگر کسی واجد این شرایط باشد ورودش به این عرصه قطعا سودآور و اشتغالزا خواهد بود. ما تسهیلات صنایع تبدیلی را به کسانی می دهیم که محصول را خودشان تولید می کنند، مثلا پدر خانواده باغداری می کند و به پسر خانواده وام صنایع خشک کن می دهیم. محصولات این باغدار دیگر زیر درخت نابود نمی شود و پسرش هم مشغول به کار می شود. ضمن اینکه صنایع تبدیلی که واگذار می شوند کوچک و با قیمت پایین هستند. مثلا دستگاه خشک کن میوه خانگی از 3 تا 7 میلیون تومان قیمت دارد، یعنی کسی که 3 میلیون تسهیلات برای خرید دریافت کند، ضرر نمی کند چون دستگاه می خرد و خود دستگاه قیمت دارد.
ناصر فصیح ادامه داد: محصولات باغی را فقط یک هفته می توان نگهداری کرد اما اگر خشک شوند تا یکسال زمان نگهداری شان افزایش پیدا می کند، حمل و نقل شان ساده می شود و قیمت شان بیشتر می شود. مثلا اگر فردی در همدان سیر تولید می کند دستگاه خشک کن یا پودر کن سیر برای او بسیار سود آور خواهد بود. اگر صاحب واحد صنایع کوچک خانگی هیچ امکاناتی نداشته باشد و بخواهد مغازه اجاره کند، صرفه اقتصادی ندارد اما این دستگاه ها به کسانی تحویل داده می شود که خودشان تولید کننده و باغدار هستند و نیازی به اجاره مکان ندارند.
استفاده بسیجیان از اراضی بلااستفاده سپاه
وی با بیان اینکه زمین های بلااستفاده متعلق به سپاه و بسیج برای فعالیت تولیدی و اقتصاد مقاومتی می تواند به بسیجیان اختصاص یابد و این مساله بلامانع است، خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت های مغفول استفاده کنیم. مثلا در کرمانشاه پناهگاهی برای زمان جنگ وجود داشت که با توجه به شرایط صلح بلااستفاده بود و بسیجیان رفتند و در آن واحد تولید قارچ راه اندازی کردند و اتفاقا تولید بسیار بالایی دارند و نیاز منطقه را تامین می کنند. سوله های پادگان های آموزشی قدس که در حال حاضر بلااستفاده هستند می تواند در اختیار بسیجیان فعال در حوزه اقتصاد مقاومتی قرار بگیرد. مثلا در همین مجتمع نیایش سوله ای که برای احداث پل توسط قرارگاه خاتم ساخته شده بود، پس از ساخت پل بلا استفاده مانده بود که 2-3 نفر بسیجیان از این سوله استفاده کردند و در حال حاضر چند هزار بلدرچین در آن پرورش می دهند. این ظرفیت های مغفول در سطح همه استان ها وجود دارد که می تواند در اختیار بسیجیان قرار بگیرد.