به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اولین نشست خبری رسمی انوشیروان محسنیبندپی، معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور امروز، 21 تیرماه به مناسبت آغاز هفته بهزیستی برگزار شد.
در این نشست خبری محسنی بندپی به تشریح رویکردهای اصلی سازمان بهزیستی و برنامههای آینده این سازمان پرداخت و اعلام کرد: رویکرد انجام اقدامات همه جانبه در مسائل پیشگیرانه مبتنی بر مسائل محوری و اقدامات پایدار و فراگیر اولین محور فعالیت بهزیستی است.
انعکاس اطلاعات در خصوص واقعیات جامعه با هدف حساسسازی مردم
وی رصد کردن آسیبها در مناطق مختلف، شناسایی گروههای آسیبپذیر، ارتقای آگاهیها و انعکاس اطلاعات در خصوص واقعیات جامعه به مردم با هدف حساسسازی مردم نسبت به آسیبهای اجتماعی و انجام اقدامات غربالگری را از جمله طرحهای مدنظر در برنامه پیشگیرانه سازمان بهزیستی برشمرد و گفت: غربالگری شاید کار اصلی ما نباشد، اما تلاش داریم در کنار نظام سلامت و با توجه به در اختیار داشتن امکانات و نیروی متخصص در این زمینه همکاری کنیم.
در سال گذشته 63 درصد نوزادان زیر یکسال غربالگری شنوایی شدهاند
محسنی بندپی با اعلام این مطلب که در سال گذشته 63 درصد نوزادان زیر یکسال غربالگری شنوایی شدهاند، گفت: با تشخیص به موقع کودکان دچار مشکل از ناشنوایی این کودکان پیشگیری شد و تلاش داریم گستره این طرح را در سال جاری به 98 درصد برسانیم.
وی مداخله به هنگام و اثربخش را استراتژی پیشگیرانه بهزیستی عنوان و اظهار کرد: توسعه مراکز علمی و تخصصی درمان سوء مصرف مواد مخدر در دستور کار قرار دارد و در حال حاضر 60 درصد درمان معتادان توسط دو هزارو 200 مرکز بهزیستی انجام میگیرد که البته صیانت از 97 و نیم درصد افراد سالم جامعه (دو نیم درصد جامعه ایران معتاد هستند) هدف ماست تا افراد با کوچکترین مشکلی به سمت اعتیاد پیش نروند.
زندگی 400 هزار معلول در روستاها
رئیس سازمان بهزیستی بر ارتقای کمی و کیفی خدمات بهزیستی نیز تأکید و اظهار کرد: توانمندی مبتنی بر جامعه یک اقدام علمی و تخصصی برای معلولان است. در حال حاضر 400 هزار معلول در روستاهای ما زندگی میکنند که امکان ایجاد مراکز تخصصی برای این گروهها وجود ندارد به همین دلیل خدمات حمایتی مبتنی بر جامعه با اعزام گروههای تخصصی به این مکانها صورت خواهد گرفت.
معلولانی که نمیتوانند کار کنند باید 40 درصد حداقل حقوق در کشور را دریافت کنند
وی با اعلام این مطلب که طبق قانون معلولانی که نمیتوانند کار کنند باید 40 درصد حداقل حقوق در کشور را دریافت کنند، گفت: این قانون وجود داشته اما عملی نمیشد و ما تلاش داریم آن را عملیاتی کنیم.
محسنی بندپی از پیشنهاد سازمان بهزیستی به وزارت تعاون و دولت مبنی بر اختصاص یارانه (با مبلغ بیشتر) به افراد نیازمند واقعی سخن گفت و اظهار کرد: رویکرد بعدی بهزیستی تشویق و ایجاد انگیزه و استفاده از روحیه مشارکتی جامعه برای گروههای هدف بهزیستی در حوزههای مادی، مشاورهای، تخصصی، احداث مسکن و ... است.
وی عنوان کرد: تاکنون نتوانستهایم از ظرفیتهای جامعه در این زمینه به خوبی استفاده کنیم که بر همین اساس سایت معرفی و جلب مشارکتهای مردمی بهزیستی به نشانی mosharekat.behzisti.ir راهاندازی شده است که در آن تمام ابعاد مورد نیاز مشارکتها اعلام شده و مردم میتوانند بر اساس علاقه خود در مباحث مطرح شده مشارکت کنند.
محسنی بندپی نگاه همهجانبه و علمی به عوامل تأثیرگذار در حوزه سلامت اجتماعی را از دیگر رویکردهای بهزیستی عنوان کرد و گفت: در این حوزه کودکان مورد توجه ما قرار دارند و با همکاری بنیاد ملی نخبگان تلاش میکنیم کودکان نخبه در مهدهای کودک شناسایی و زمینه شکوفایی آنها فراهم شود.
طرح آفتاب اثرگذاری و عمق لازم را نداشت
ادامه این نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران اختصاص داده شد و خبرنگاری در خصوص اجرای طرح آفتاب سؤال کرد که بندپی پاسخ داد: طرحهایی که از پشتوانه علمی برخوردار نباشند در درازمدت عدم کارایی و ناموفق بودن خود را نشان میدهند. این طرح نیز اثرگذاری و عمق لازم را نداشت و کمرنگ شدن اجرای آن ناشی از همین مسئله است.
وی در خصوص زنانه شدن آسیبهای اجتماعی نیز اظهار کرد: شاهد عمق یافتن آسیبهای اجتماعی و افزایش ابتلای درصد بالای زنان به این آسیبها هستیم. اثرگذاری آسیبدیدن زن بر خانواده بیش از آسیب دیدن مرد است. در سال 1375 یک میلیون و 200 هزار زن سرپرست خانوار در کشور وجود داشت، اما در سال 90 این آمار به دو میلیون و 300 هزار نفر رسید. در سال جاری طرحی را در خصوص بررسی آسیب طلاق در 9 استان داریم که بر اساس نتایج اقدام به برنامهریزی خواهیم کرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور از اضافه شدن سالانه 10 تا 20 درصد به تعداد زنان سرپرست خانوار سخن گفت و اظهار کرد: در حال حاضر 130 هزار زن سرپرست خانوار تحت حمایت ما قرار دارند.
هر سال 40 هزار معلول به تعداد معلولان کشور اضافه میشود
وی از اضافه شدن 40 هزار نفر معلول شدید به تعداد معلولان کشور به صورت سالیانه نیز خبر داد و گفت: طی تفاهمنامهای که در سال 93 با بنیاد مستضعفان به امضاء رسیده است هشت هزار مسکن شهری و سه هزار مسکن روستایی برای خانوادههایی که دو معلول بالاتر دارند ساخته میشود.
در ادامه این نشست خبری حجتالاسلام شهسواری، معاون مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی نیز در خصوص مشارکتهای مردمی در این سازمان گفت: 436 میلیارد تومان در سال 93 کمکهای نقدی و غیر نقدی از سوی مردم به بهزیستی ارائه شده است، اما حمایتهای خیرین(در حوزه مشارکت، ارائه خدمت، ساخت و ساز و ...) دو برابر بودجه سازمان بهزیستی و سه هزار میلیارد تومان بوده است.
محسن روشنپژوه، معاون پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی نیز از برنامه این سازمان برای کاهش آسیب معتادان بیخانمان خبر داد و گفت: در سال جاری تعداد سرپناههای شبانه و تیمهای اعزامی را برای معتادان خیابانی افزایش خواهیم داد.
10 درصد کارتونخوابها زن هستند
وی ادامه داد: تاکنون برآوردی از تعداد کارتونخوابهای کشور انجام نشده است، اما بر اساس مشاهدات و برخی مطالعات 10 تا 20 هزار نفر در کشور کارتونخواب هستند که از این تعداد 10 تا 15 درصد آنها را خانمها تشکیل میدهند. از دو هزار و 700 واحد ارائه خدمات به معتادان 10 درصد آنها به خانمها خدمات ارائه میدهند که البته در سال جاری برنامه توسعه خدمات زنانه را در دستور کار داریم.
حبیبالله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی بهزیستی نیز از ترخیص سالانه 900 نفر از مراکز شبهخانواده بهزیستی خبر داد و گفت: بر اساس قانون افرادی که در این مراکز نگهداری میشوند با رسیدن به سن 18 سالگی میتوانند وارد فرایند ترخیص شوند اما طرحی به عنوان ایجاد خانههای نیمه مستقل در نظر گرفته شده است که در این طرح چند نفر از فرزندان بهزیستی به همراه یک مربی در این خانهها زندگی مستقل را تجربه و مهارتهای لازم را کسب میکنند.
وی ادامه داد: تقویت این خانهها در دستور کار ما قرار دارد.
محسنی بندپی در خصوص آخرین وضعیت پشتنوبتیهای بهزیستی نیز گفت: در دی 93، 53 هزار خانواده پشت نوبت دریافت خدمات از بهزیستی قرار دارند که تلاش داریم در جذب آنها عدالت رعایت شود و از آبانماه نیز افزایش افراد تحت پوشش را خواهیم داشت.
وی از اختصاص سه میلیارد تومان کمک توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به ساخت ساختمان جدید شیرخوارگاه شبیر نیز سخن گفت و اعلام کرد: هزینه ساخت این شیرخوارگاه که با جدیدترین روشهای مهندسی ساخته میشود، 10 میلیارد تومان است.