به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، در ابتدای این مراسم که شماری از قاریان برجسته و مربیان جلسات قرآن شهرستانهای ابهر، خرمدره و سلطانیه حضور داشتند، مهدی خانلو از فعالان قرآنی شهرستان خرمدره، ضمن خوشامدگویی به حاضران بهویژه تقی نصیری، پیشکسوت قرآنی استان زنجان، اظهار کرد: این گردهمایی سالانه با هدف آشنایی و تبادل تجربیات میان قاریان و مربیان قرآن کریم و توجه هرچه بیشتر به جایگاه تلاوت و فهم قرآن کریم در کنار بهرهگیری از معارف اهل بیت(ع) برگزار می شود.
در ادامه آقایان ناصر مقدم، ولی حنیفهلو، وحید حنیفهلو و علی ازلگینی از شهرستان خرمدره، عبدالله احمدی و یوسف محمودی از شهرستان ابهر و رامین ندرخانی از شهرستان سلطانیه آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کردند.
همچنین در این مراسم، تقی نصیری، قاری پیشکسوت استان زنجان پس از تلاوت آیاتی از سوره ق که مورد استقبال حضار قرار گرفت، در سخنانی با اشاره به آیه 124 سوره طه اظهار کرد: آیتاللهالعظمی جوادی آملی در بیان واژه ذکر در این آیه فرمودهاند که یکی از برترین مصادیق ذکر، قرآن کریم است و به بیان دیگر باید گفت هر کس از قرآن رویگردان شود، زندگی بر او سخت خواهد شد. بهرهگیری و انس با قرآن در مقام تلاوت صرف هم توفیق الهی بزرگی برای قاریان قرآن است که باید شکرگذار آن باشند؛ عدهای به بهانه تدبر در مفاهیم قرآن از تلاوت قرآن دور میشوند اما متأسفانه، هم تلاوت و هم تدبر را از دست میدهند. لذا، باید توجه داشت که تدبر با تمام اهمیتی که دارد، نباید باعث دوری از تلاوت روزانه و منظم قرآن شود.
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه یک رویکرد مهم در فعالیتهای قرآنی، رویکرد ارتقاء فنی تلاوت قرآن بوده که لازم است این رویکرد با دقت و شتاب مناسب ادامه یابد، اضافه کرد: رویکرد مهم دیگر، ترویج قرائت قرآن در میان عامه مردم بهعنوان یک فرهنگ عمومی است؛ چراکه همه مردم به تلاوت و انس با قرآن علاقه دارند، لیکن لازم است با نوآوری و برنامههای جذاب و متنوع، اقشار مختلف مردم را بهسوی تلاوت قرآن جلب کرد.
نصیری تلاوت روزانه قرآن کریم در مساجد در طول سال و برنامههای جزءخوانی در ماه مبارک رمضان را دو مصداق بارز از علاقه عمومی مردم به تلاوت قرآن دانست و گفت: یکی دیگر از عرصههای مهم ترویج تلاوت قرآن کریم در میان عموم مردم که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است، توسعه فعالیتهای قرآنی در سطح روستاهاست.
این قاری پیشکوت قرآنی با بیان اینکه روستائیان نقش بسیار مهمی در پیروزی انقلاب، دفاع مقدس و سازندگی کشور داشتهاند، اظهار کرد: متأسفانه ما دین خود را به روستائیان عزیز در مورد توسعه فرهنگی و بهویژه فعالیتهای قرآنی ادا نکردهایم، هر چند فعالیتهای اقتصادی و عمرانی در روستاها قابل توجه بوده است. در روستاها فرصتهای مناسبی برای ترویج فعالیتهای قرآنی و مقابلهها و رقابتهای قرآنی میان روستاهای مختلف در یک منطقه وجود دارد.
این مربی قرآن کریم با اشاره به تلاوت برخی از قاریان که بهصورت تقلیدی و با مواردی از اختلاف قرائات انجام شد، در اجرای اینگونه تلاوتهای تقلیدی، لازم است قاری با ویژگیهای قرائت مورد نظر و تفاوتهای آن با قرائت مشهور آشنا باشد؛ در غیر این صورت تقلید او ناآگاهانه بوده و میتواند تأثیر منفی بر تجوید قاری داشته باشد. همچنین لازم است قاری با ترجمه و تفسیر آیاتی که برای تلاوت انتخاب کرده، آشنا باشد و از این طریق، تلاوتی عالمانه ارائه دهد.
نصیری در توضیح بیشتر این بخش از سخنانش با اشاره به توصیف مرحوم استاد ابوالعینین شعیشع از تلاوت خود که گفته است من آیات قرآن را برای شما به تصویر میکشم، اظهار کرد: تلاوت شما باید آن چنان باشد که گویی یک جریان و صحنه را به زیبایی تصویر میکشید.
وی در پایان سخنانش با تأکید بر اینکه قرائت قرآن یک شکل خاص، جامع، و رسا از هنر موسیقی است، اضافه کرد: در عین توجه به زیبایی و تنوع در تلاوت باید از زیادهروی در اجرای تحریرها و انجام کارهای زائد دوری کرد.
همچنین در بخش دیگری از این مراسم، عبدالعظیم محمدی از شاعران شهرستان خرمدره، چند قطعه از سرودههای خویش در مورد قرآن کریم و شهدای گمنام را قرائت کرد و یکی از مداحان اهل بیت در مدح امام علی(ع) به مرثیهسرایی پرداخت.
محمد عارفیان