محمد بابایی، مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با فرا رسیدن سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی و عمدهترین همکاریهایی که مرکز با این نهاد داشته است، عنوان کرد: بیشترین میزان همکاری ما با خبرگزاری ایکنا طی سالهای گذشته بوده که ارتباطی خوب و گسترده در این باره وجود داشته است.
وی با بیان این مطلب که طی دورههایی این همکاری گسترده میشد، از جمله در مواقعی که نیاز بود که اطلاعرسانی و نظرسنجی صورت گیرد، ادامه داد: برای مثال در حوزه سیاستهای کتابت قرآن که نیاز به نظرسنجی و اطلاعرسانی بود، همکاریهای خوبی از سوی ایکنا صورت گرفت.
بابایی یادآور شد: همچنین در موارد مشابه دیگر نظیر چاپ و توزیع قرآن فارسی و معضلاتی که در این باره ایجاد شده بود، نیاز به روشنگری بود و در این باره مصاحبههای مطلوب و اطلاعرسانی خوبی صورت گرفت و مقالاتی درج شد که به شناخت بیشتر مردم در این باره کمک کرد.
امکان استفاده از زبان عربی برای معرفی آثار مرکز
مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر با بیان اینکه به نظر میرسد رسالت اصلی خبرگزاری همین موضوع است که معضلات را شناسایی و در جهت آگاهیبخشی و اطلاعرسانی تلاش کند، اظهار کرد: در حوزه تحقیقاتی و پژوهشی مرکز نیز نیازمند کمک مجموعههایی همچون جهاد دانشگاهی هستیم زیرا به تنهایی امکان اطلاعرسانی و تبیین در این باره از سوی مرکز طبع و نشر وجود ندارد.
وی همچنین عنوان کرد: ظرفیتهایی وجود دارد از جمله زبانهایی همچون زبان عربی که زبان اول جهان اسلام است و در حوزه تحقیقات کتابت نیز نخستین زبان به شمار میآید و در این باره نتوانستهایم کار مشترک خوبی با خبرگزاری در راستای اطلاعرسانی درباره فعالیتهای مرکز به زبان عربی داشته باشیم.
بابایی به ظرفیت مطلوبی که در این حوزه وجود دارد اشاره کرد و یادآور شد: اگر چنین همکاری مشترکی صورت میگرفت میتوانستیم توفیق بیشتری در این حوزه در جهان اسلام داشته باشیم.
لزوم آگاهیبخشی درباره ظرفیتهای جهاد
مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر قرآن همچنین از ظرفیتهای پژوهشی که در جهاد دانشگاهی وجود دارد یاد کرد و گفت: در این باره کاری شکل نگرفته است و علت آن هم این است که متاسفانه از توانمندی پژوهشی جهاد مطلع نبودیم و جا دارد در این باره اطلاعرسانی مناسبتری صورت گیرد.
وی همچنین به لزوم آگاهیبخشی درباره فعالیتهایی که در این باره در جهاد دانشگاهی صورت میگیرد اشاره کرد و افزود: متاسفانه عیار علمی جهاد را نمیشناسیم و درباره آن اطلاعاتی نداریم و فقط رزومهای از فعالیتهای پژوهشی آن نهاد به اطلاع ما رسیده است و نیاز است که اطلاعات بیشتری در این باره داشته باشیم.
بابایی به اینکه مرکز در زمینه کتابت قرآن به همکاری پژوهشکده جهاد دانشگاهی نیاز دارد اشاره و اظهار کرد: مرکز در حوزه تفسیر و لغات کارهای خوبی انجام داده است و نیاز داریم که از ظرفیتهایی که در مجموعه وجود دارد به همین منظور استفاده کنیم.
کارهای مشترک بسیاری میتوان انجام داد
وی همچنین بیان کرد: جهاد میتواند در زمینه پژوهش و نیازسنجی به ما کمک کند که بدانیم اقشار مردم از نظر محتوای تفسیری و ... به چه چیزهایی نیاز دارد و حتی در مسائل هنری و بصری، قطع و اندازه و خط قرآنها و ... میشود کارهای مشترکی انجام داد.
بابایی با بیان اینکه باید فهمید که مردم به چه اقطاع و چینشهایی در حوزه ترجمه علاقهمند هستند، گفت: چنانچه از مواردی از این دست مطلع شویم، میتوان عمیقتر وارد این حوزه شد و سلیقه مردم را در زمینه معارفی که وجود دارد بدانیم و سلایق را بسنجیم.
مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر ادامه داد: به نظر میرسد که جهاد دانشگاهی با مجموعههای قرآنی پیوند بسیط دارد و این ارتباط دوسویه است و بر این اساس میتوان از ظرفیت آن نهاد استفاده کرد.
وی به آمادهسازی و رونمایی از قرآن حکیم دانشجویی اشاره کرد که دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این باره وارد میدان شدند و به ترویج اثر پرداختند.
قرآن حکیم فرصت خوبی برای ورود جهاد به مباحث قرآنی است
بابایی اظهار کرد: جا دارد سازمان فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی در این باره وارد شود و نسخه الکترونیکی از این قرآن را تهیه و ترویج کند و از آن حتی میتواند به عنوان محتوای مسابقات و جشنوارههای قرآنی که برگزار میکند بهره بگیرد.
وی با بیان اینکه محتوای قرآن حکیم با رویکرد دانشجویی و علمی انتخاب شده است، گفت: مرکز آمار ایران به عنوان مرکزی دقیق و مستند، از 10 هزار دانشجو درباره این قرآن نظرخواهی کرده است و مرکز از ظرفیتهای موجود بهره برد و در این قرآن به 600 موضوع مهم پرداخت.
بابایی در پایان عنوان کرد: جا دارد در ترویج و استفاده از محتوای تهیه شده این قرآن، جهاد دانشگاهی پیشقدم شود و اگر نقصی در این باره وجود دارد رفع شود و کار ارتقاء یابد. همچنین جای آن وجود دارد که کارهای مشترکی تعریف شود، کما اینکه ما هم نیاز داریم از ظرفیت آن نهاد استفاده کنیم.