کد خبر: 3339395
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
سادات:

توانایی ناشر در چاپ قرآن نفیس، ملاک واگذاری اثر است

گروه ادب: مدیر کل بخش نسخ خطی کتابخانه ملی با بیان اینکه هدف کتابخانه ملی حبس آثار نیست، گفت: کتابخانه ملی از این موضوع که هر ناشری بتواند قرآن نفیس را همانند اصلش به چاپ برساند، استقبال می‌کند.

سیدمحمود سادات، مدیرکل بخش نسخ خطی کتابخانه ملی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره قرآن نفیس کتابخانه ملی که در دست چاپ است، گفت: این قرآن به نام قرآن قمی مشهور است که خط آن نستعلیق و کاتب آن محمدابراهیم قمی بوده که در دست چاپ است.

وی افزود: انتشارات کلک سیمین با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تفاهم‌نامه‌ای در راستای چاپ این قرآن نفیس امضا کرده که قرار است شمارگان محدودی از آن در اختیار کتابخانه ملی قرار گیرد. 

چاپ قرآن قزوینی در مراحل اولیه

سادات ادامه داد: اصولاً قرآن نفیس باید همان گونه که هست چاپ شود، در حالی که سازمان دارالقرآن سخت‌گیری‌هایی در این زمینه دارد و آن هم به دلیل چاپ قرآن بدون غلط است؛ چرا که این کار از حساسیت بالایی برخوردار بوده و از سوی دیگر یکی از ایراداتی که از طرف سازمان دارالقرآن گرفته می‌شود، شماره آیه است که در گذشته چندان مرسوم نبوده.

وی از چاپ قرآن نفیس دیگر به نام قرآن قزوینی خبر داد و گفت: چاپ این قرآن در مراحل اولیه بوده و قرار است با چاپ آن از سوی یکی از ناشران، شمارگان محدودی در اختیار کتابخانه ملی قرار گیرد که به نظر می‌رسد این قرآن نفیس در آلمان چاپ شود.

تکنولوژی چاپ قرآن در ایران رواج نیافته است

سادات با اشاره به دلایل چاپ قرآن در خارج از کشور اظهار کرد: این قرآن دارای ویژگی‌های منحصر به فردی بوده و هر یک از صفحات آن دارای تذهیب متفاوتی است که این امر سبب سخت شدن کار چاپ آن شده؛ چرا که با رنگ‌های طبیعی در تذهیب‌ها به کار رفته و برای چاپ با کیفیت بهتر باید رنگ‌هایی از همان طیف‌ها استفاده شود که با توجه به سنتی بودن این کار در ایران، این کار به کشور دیگر سپرده می‌شود؛ وگرنه این تکنولوژی وارد ایران شده اما هنوز چندان رواج نیافته است. 

وی یادآور شد: نمی‌توان درباره قرآنی که با این نفاست قرار است چاپ شود و این همه هزینه برای آن صرف می‌شود، آزمون و خطا کرد.

محدودیتی برای چاپ قرآن‌های نفیس نداریم

سادات در ادامه گفت: اگر ناشری باشد که بتواند این قرآن نفیس را همانند اصلش به چاپ برساند، ما از این کار استقبال می‌کنیم و تنها این قرآن نیست و قرآن‌های نفیس دیگری نیز وجود دارد و اگر ناشری باشد که بخواهد با سرمایه خود این کار را انجام دهد، قرآن را در اختیارش می‌گذاریم تا عکاسی و آن را چاپ کند و کتابخانه ملی هم حاضر است برای این قرآن مراسم رونمایی و بزرگداشت بگیرد و کتابفروشی کتابخانه ملی را نیز در اختیارش قرار دهد و در سایت برای آنها تبلیغ شود، منتهی شمارگان محدودی را که عُرف است در اختیار کتابخانه ملی قرار می‌گیرد.

مدیر کل بخش نسخ خطی کتابخانه ملی یادآور شد: برای این موضوع و هر اثری که ناشر بخواهد با سرمایه خود چاپ کند، محدودیتی نداریم و حفاظت مانع اشاعه این آثار نیست؛ چرا که هدف‌مان حبس آثار نبوده و مرقع‌ها و قطعات خوشنویسی نفیسی هم علاوه بر قرآن‌های نفیس وجود دارد. 

سمیه قربانی

captcha