به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کتاب «سیری در شعر عربی» به قلم حبیبالله عباسی تألیف شده است. این نویسنده شعر عربی را از روزگار جاهلی تا سقوط بغداد بررسی کرده.
این اثر شامل دو دفتر با عناوین «سنت و نوآوری در شهر کهن عربی» و «از پذیرش تا پرسش(ادوار شعر عربی)» است که در دفتر نخست موضوعاتی چون شعر عربی و سنت دینی، جنبشهای ادبی و نوآوری در شعر، ابونراس و ابوتمام بررسی شده است.
دفتر دوم نیز به موضوعاتی مانند دوره پذیرش، مختارات الشعر الجاهلی، مختارات الشعر الاسلامی، مختارات الشعر العباسی، عروض شعر عربی، دوره انحطاط یا کاریکاتورها و ... پرداخته است.
در مقدمه این کتاب میخوانیم: «این منتخب خود نوعی ارزیابی دیگر از شعر عربی است. به عقیده أدونیس ما سنتیها و غیرسنتیها معرفت درستی از شعر عربی نداریم.
آنچه را عصر نهضت مینامیم، بعد از عصر انحطاط که هزار سال و اندی به طول انجامید، چیزی جز تقلید نمونههای سنتی نیست. تنها به شکل بسنده میکند و از روح حقیقی شعر دور است؛ از این رو میتوان عصر نهضت را دوره زنده کردن اسلوبهای زبانی قدیم دانست، نه احیای روح زبان عربی، چرا که بیشتر از زاویه صرف و نحو به زبان نگریسته شده است؛ نه از زاویه شعر و ابداع و از این رو نه شعر عربی و نه روح عربیت در این دوره فهمیده نشد.
حوزه شعر عرب بسیار فراخ و بیکران است، از همین رو از گذشتههای دور تاکنون، منتخبات بسیاری از آن پدید آمده است، اما کمتر منتخب یا جنگ شعری میتوان یافت که بتوان به گونهای بایسته، حق گنجینه بزرگ فرهنگ این قوم را که آن را دیوان عرب خواندهاند، ادا کند و تصویر جامع و دقیقی از آن برای مخاطب عربزبان و غیرعربزبان خویش ترسیم کند.
سنت شعری غنی و بلندمدت قوم عرب، ذائقه ادبی او را تباه کرده و به تبع نگرش وی به شعر را نیز هم؛ از این رو در این منتخب تنها زیبایی، معیار انتخاب بوده و نه محتوای سیاسی یا ایدئولوژیک شعر.
گفتنی است، انتشارات سخن کتاب «سیری در شعر عربی» را که به قلم حبیبالله عباسی به نگارش درآمده، با شمارگان 1100 نسخه و قیمت 225 هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.
سمیه قربانی