به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در برنامه رادیویی افق که امروز، 24 مردادماه با اجرایکارشناسی محمدرضا پورمعین از رادیو قرآن پخش شد، اظهار کرد: بعد از برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن در اواخر اردیبهشتماه سال جاری به استقبال برگزاری سی و هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن رفتیم.
وی افزود: این مسابقات در 12 رشته دنبال میشود که ثبت نام مرحله شهرستانی آغاز شده و تا دو ماه آینده مرحله شهرستانی و استانی این مسابقات را در سراسر کشور برگزاری میکنیم تا مرحله کشوری این مسابقات در اواخر آذرماه در کرمانشاه برگزار شود.
حسینی در ادامه گفت: ما در تبریز وعدهای دادیم که میزبانی چهار سال آینده مسابقات را مشخص کنیم، در گذشته میزبانی مسابقات به صورت سالانه مشخص میشد که به طور طبیعی تمهیدات و آمادگیهای لازم مهیا نمیشد و تصمیم گرفتیم تا میزبانان چهار سال آینده را مشخص کنیم.
بررسی پرونده 37 دوره مسابقات قرآن
وی ادامه داد: پرونده برگزاری سی و هفت دوره مسابقات را بررسی کردیم و استانهایی که طی این سالها میزبان بودهاند، درآوردیم تا بتوانیم نوبت را به استانهایی بدهیم که در آینده میزبان خواهند بود و در نهایت استان کرمانشاه در اولویت اول بود و میزبان این دوره از مسابقات خواهد بود.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: طبق دستورالعملهایی که برای ادارات اوقاف و امور خیریه استانها ارسال شده و در سایتهای ایکنا و... بارگذاری شد ثبت نام در مسابقات قرآن امسال از چهارم مردادماه آغاز شده و ادامه دارد و استانها ظرف شهریورماه فرصت برگزاری مرحله شهرستانی را دارند و مسابقات استانی نیز مهرماه و اوایل آبانماه برگزار میشود.
برگزاری اردوی متمرکز برای برگزیدگان استانی مسابقات قرآن
وی ادامه داد: همچنین امسال برای نخستین بار اردوهایی برای برگزیدگان استانی به صورت متمرکز برگزار میشود و این در حالی است که سالهای گذشته تنها برخی از استانها این دورههای آموزشی را برگزار میکردند.
حسینی ادامه داد: حفظ پنج جزء، 10 جزء، 20 جزء و حفظ کل قرآن را در رشته حفظ داریم و امسال رشته حفظ 10 جزء به مسابقات قرآن برگشت و این اتفاق خوبی است. در رشته قرائت تحقیق، اتفاقی که سال گذشته آغاز شده بود و امسال تکمیل شد قرائت تحقیق همراه با حفظ سه جزء است تا قاریان به مرور در کنار قرائت قرآن حفظ را نیز مورد توجه خود قرار دهند.
رشته دعاخوانی به مرحله کشوری کشیده میشود
وی در ادامه اظهار کرد: همچنین رشتهای که امسال سال دوم است اعلام شده و سال گذشته به مرحله کشوری نرسید، رشته دعاخوانی است که امسال مرحله کشوری هم خواهد داشت و در کنار رشته اذان یک مکمل بسیار خوب است؛ چرا که مخاطبان زیادی داشته و علاقهمندان زیادی دارد.
حسینی عنوان کرد: ما برگزاری مسابقات اذان و دعاخوانی را از مدیحهسرایی جدا کردیم تا به هر کدام از موضوعات به صورت ویژه پرداخته شود و ترجیحا بنا داریم این مسابقات را در ایامی که اجلاس سالانه نماز در کشور برگزار میشود، برگزار کنیم.
برگزاری مسابقات مفاهیم با عنوان مسابقات «معارف»
وی افزود: رشتهای که در سالهای گذشته با عنوان مفاهیم برگزار میشد از امسال با نام معارف برگزار میشود و همه شرکتکنندگان در رشتههای حفظ و قرائت میتوانند در این رشته شرکت کنند و هیچ محدودیتی وجود ندارد. رشته ابتهال، اذان و مدیحهسرایی نیز همانند سالهای گذشته طبق دستورالعملهای ابلاغ شده برگزار میشود.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش دیگری از سخنان خود به تغییرات مسابقات تواشیح و همخوانی قرآن اشاره کرد و گفت: در مدتی که مسئولیت مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف را بر عهده داشتم شاید یکی از موضوعاتی که به صورت جدی ذهن ما را مشغول کرد و در ردیف مهمترین موضوعات بود ارتقا و تعالی بیشتر رشته مدیحهسرایی و همخوانی بود.
موضوع مدیحهسرایی باید از دو جهت تقویت شود
وی افزود: طی جلسات کارشناسی که برگزار شد به این مطلب رسیدیم که موضوع مدیحهسرایی را باید در دو جهت تقویت کنیم که یک بعد آن بعد محتوایی است؛ با توجه به اینکه ما وظیفه خود را به شایستگی انجام ندادهایم. البته گروههای مدیحهسرایی از یک بانک جامع منابع که آثار خود را دریافت کنند و اجراهای خود را روی این آثار پیاده کنند برخوردار نیستند.
وی یادآور شد: به همین دلیل گاهی اوقات آثاری که منتشر میشود آثار اثرگذار فاخر و شایستهای نیست تا جایی که رهبر معظم انقلاب نیز بر آن اشاره داشتهاند.
حسینی در این بخش از سخنان خود گفت: موضوع دیگر قالب اجرا بود که با وجود اقدامات مبارک در سازمان اوقاف و امور خیریه، سرمایهگذاری جدی در این زمینه صورت نگرفته بود تا جایی که در بحث رشتههای قرائت، حفظ و معارف نیز به موازات 37 دوره که مسابقه برگزار شده است، نمیتوانیم، بگوییم عمق مسابقات ما نیز به همین شکل پیش رفته است.
آیا همه کاری که باید در مسابقات قرآن انجام داده باشیم، انجام دادهایم؟
وی با طرح این پرسش که آیا همه کاری که باید در مسابقات قرائت، حفظ و مفاهیم انجام داده باشیم، انجام دادهایم؟ گفت: ما دیدیم چون مسابقات مدیحهسرایی فاقد آن بعد منابع و قالب و محتوا است باید تغییراتی داشته باشد؛ هدف ما از تغییرات این بود که فضای مسابقات مدیحهسرایی را در این مقطع چابکتر کنیم تا بتوانیم در این حوزه سرمایهگذاری خوبی داشته باشیم.
حسینی عنوان کرد: کارگروهی تشکیل شده است تا بتوانیم یک بانک محتوایی قوی آماده کنیم؛ ما در بین مسابقات قرآن یک مسابقات سطح اول که شاهد قرائت و ترتیل است، داریم اما به برخی مسابقات هم توجه نشده است و نیت ما هم بر این بوده که منابع را تصحیح کنیم.
وی در ادامه افزود: تغییر امسال این بود که سالهای گذشته مسابقات مدیحهسرایی در مرحله استانی و کشوری حضوری بود اما امسال از برگزیدگان استانی خواهش کردیم آثار خود را طبق استانداردهایی که ما اعلام کرده بودیم ضبط کنند و برای داوری متمرکز به سازمان اوقاف ارسال کنند تا برگزیدگان در مرحله کشوری حضور داشته باشند.
رقابتهای رشته حفظ و قرائت هم آنطور که باید بعد آموزشی نداشته است
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف گفت: برخی از گروههای تواشیح اعلام کردهاند که برگزاری حضوری مرحله استانی بعد آموزشی داشته است اما به نظر میرسد همان مسابقات حفظ و قرائت هم آنطور که باید بعد آموزشی نداشته است پس همان هزینههایی که برای یک هفته برگزاری حضوری مسابقات مدیحهسرایی میرسد برای تربیت نیروهای نوجوان و جوان صرف شود نتیجه بهتری خواهد داشت.
وی در ادامه گفت: ما به قدری درگیر اجرا هستیم شاید کمتر فرصت کنیم که یا بازنگری در تمامی بخشها داشته باشیم اما ما برای تمامی جزئیات وقت گذاشتهایم تا اگر میتوانیم قدمی در جهت نشر معارف قرآن برداریم این قدم را برداریم. گاهی اوقات شاید دوستان مجال ندهند که ابعاد مختلف مسئله روشن شود و بدون اینکه اطلاعات کاملی داشته باشند یک موضعی نشان میدهند که هم کار را برای ما و هم برای خودشان سخت میکنند.
حسینی عنوان کرد: پیشنهاد تغییرات در برگزاری مسابقات پیشنهاد شخصی من نبوده است و از سوی صاحبنظران این حوزه مطرح میشود و ما نیز پس از بررسی استقبال میکنیم. نیت ما ارتقا و رشد مدیحهسرایی در کشور است و به همین دلیل از دوستان خواهش کردیم اجازه دهند این مسابقات را امسال به این شکل برگزار کنیم تا اگر مشکلی بود برای سال آینده تغییر دهیم.
تفاهمنامه همکاری بین سازمان اوقاف و شبکه قرآن سیما
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: به بهانه همین تغییرات تفاهمی بین ما و شبکه قرآن سیما صورت گرفت که در آینده نزدیک برنامهای با محوریت تواشیح از شبکه قرآن سیما پخش میشود و این برنامه در قالب مسابقه تواشیح خواهد بود؛ این کار بسیار اهمیت دارد؛ چرا که توجه به تواشیح در رسانه، تأثیرات چندصدهزار برابر خواهد داشت.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف عنوان کرد: مسابقه، یک رویداد تبلیغی و ترویجی است و زمانی که در سکوت و خلوت برگزار شود و منعکس شود مساوی با این است که هزینههای آن از بین رفته است و اگر کسی اقدامات تبلیغی ترویجی را در کشور با این رویکرد اجرا میکند یعنی هزینههای بیتالمال را هدر میدهد.
وی افزود: امروز بعد از 37 سال توجیه شرعی برای اینکه مسابقات قرآن را به سبک 30 سال پیش برگزار کنیم، نداریم و اگر نخواهیم از مسابقاتی که بالغ بر سه دهه برگزار کردهایم درس بگیریم، یعنی از هوش خود استفاده نکردهایم؛ زمانی که دوستان ببینند مدیحهسرایی سال 94 کجا ایستاده و مدیحهسرایی سال 90 کجا ایستاده بود متوجه این تغییرات میشوند.
وی افزود: امسال که مرحله استانی برگزار شده و مرحله استانی نادیده گرفته نشده است؛ یکی از مشکلات جدی که داشتیم موضوع داوری مسابقات مدیحهسرایی بود و هنوز آن توانمندی که در داوری حفظ و قرائت داریم در بحث داوری مدیحهسرایی وجود ندارد و امسال بالغ بر پنج یا شش گروه به داوری مسابقات استانی متعرض بودند که به همین دلیل آثار از این پس به صورت متمرکز داوری میشود.