کد خبر: 3350288
تاریخ انتشار : ۰۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۲

میزان درآمد و هزینه‌کرد امامزاده‌های کهگیلویه و بویراحمد شفاف‌سازی شود

گروه اجتماعی: مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد در جمع اصحاب رسانه به این سوال این چنین پاسخ داد: از مجموع درآمدهای امام‌زاده‌ها ۴۰ درصد صرف عمران و آبادانی بقعه، ۳۰درصد در زمینه امور جاری و هزینه‌های مصرفی بقعه، ۲۰ درصد در بخش مسائل فرهنگی و مذهبی و ۱۰ درصد به عنوان حق‌التصدی به حساب دولت واریز می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از کهگیلویه و بویراحمد، بی‌شک مردم دوست دارند بدانند که درآمد امامزاده‌ها به‌ویژه امامزاده‌های شاخص و پر درآمد از جمله بی‌بی حکیمه(س) صرف چه کارهایی و کجا هزینه می‌شود؟ البته این دغدغه تنها به منطقه ما و یک یا چند منطقه منحصر نمی‌شود، بلکه در سطح ملی و حتی در پارلمان این موضوع بارها به وسیله برخی از نمایندگان مطرح بوده به طور مثال یک بار یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مسئولین سازمان اوقاف و امور خیریه را به عنوان متولی بقاع متبرکه به دلیل عدم شفافیت در هزینه کرد درآمد امامزاده به چالش کشیده بود که البته از ارائه پاسخ سرپرست وقت این سازمان که برای ارائه توضیحات به این کمیسیون احضار شد تا توضیحاتی درباره انتقادات نمایندگان مجلس درباره وضعیت امام زاده‌ها ارائه نماید، به‌ویژه درباره ۲۰درصد از درآمد امامزاده‌ها که اوقاف مدعی است صرف فعالیت‌های فرهنگی می‌شود، قانع نشده بود.
حقیقتا باتوجه به اینکه بنده به عنوان عضو کوچکی از جمع بزرگ اصحاب رسانه استان کهگیلویه و بویراحمد که بنا به رسالت کاری و ارادتی که به امامزاده‌ها دارم بارها در طول ایام سال به عنوان زائر و یا گزارش‌نویس در قالب کارهای میدانی دامنه‌دار سعادت زیارت برخی از این اماکن مقدس که به عنوان زیارتگاه‌های شاخص شناخته می‌شود، نصیبم شده لذا کم و بیش از وضعیت این امامزاده‌ها مطلعم در این باره که ۲۰درصد از درآمد هر امامزاده‌ای صرف فعالیت‌های فرهنگی در همان امامزاده می‌شود شک و تردید دارم، چراکه فعالیت‌های فرهنگی چندانی را در این بارگاه‌ها ندیده‌ام. قبل از این‌که نقطه نظرات خودم را در این رابطه بیشتر تبیین نمایم لازم است ببینیم اوقاف درآمد امامزاده‌ها را چگونه تسهیم می‌نماید؟
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد در جمع اصحاب رسانه به این سوال این چنین پاسخ داد: از مجموع درآمدهای امام زاده‌ها ۴۰ درصد صرف عمران و آبادانی بقعه، ۳۰ درصد در زمینه امور جاری و هزینه‌های مصرفی بقعه، ۲۰ درصد در بخش مسائل فرهنگی و مذهبی و ۱۰ درصد به عنوان حق‌التصدی به حساب دولت واریز می‌شود.
البته حجت‌الاسلام جنتی‌پور تاکید کرد که دولت چند برابر حق تصدی را در قالب خرید کتاب به امامزاده‌ها بر می‌گرداند. به این ترتیب مشخص می‌شود که تقریبا هزینه کرد در بخش فرهنگی تقریبا با سهم عمرانی هر امامزاده‌ای برابری می‌کند و می‌باید فعالیت‌های فرهنگی در آستانه مطهر امامزاده‌ها چشمگیر و اثرگذار باشد و دست کم بازگشت چند برابری حق تصدی  امامزاده‌های شاخص در قالب اعطای کتب باید کتاب خانه امامزاده‌ها را انباشته از کتاب کرده باشد. ولی به نظر می‌رسد که در اغلب امامزاده‌ها این گونه نیست.
برای این‌که شک و شبهه در زمینه هزینه کرد درآمد امامزاده‌ها کاملا از بین برود باید میزان وجوهات هر امامزاده‌ای در طول سال مشخص و هزینه کردها در هر بخش به طور دقیق اعلام شود. هر چند موضوع تسهیم درآمد امامزاده‌ها به این شکل به وسیله برخی از نمایندگان مردم در مجلس مورد سوال و ایراد واقع شده است و مشخص نیست که اوقاف برچه مبنایی و طبق چه اصولی این تقسیم‌بندی را به وجود آورده است؟ ولی می‌توان برهمین مبنا ریز هزینه کردها در آستانه هر امامزاده‌ای را به شکل مکتوب و به طور دقیق در معرض دید زوار قرار داد.
و اما برخی شنیده‌ها حکایت از این دارد که افرادی سودجو در گوشه و کنار کشور و حتی در برخی از نقاط استان سالیان قبل، به اصطلاح خواب نما شده و به تاسیس امامزاده پرداخته‌اند و با سوء استفاده از باورهای مذهبی اقدام به احداث بارگاه نموده‌اند. البته خوشبختانه برخی از اماکن مقدس جعلی تخریب شده‌اند. به عنوان نمونه آذرماه ۸۹ مدیرکل اوقاف و امور خیریه گیلان اعلام کرده بود« تاکنون ۱۳ بقعه جعلی در استان گیلان تخریب شده و پرونده ۲۶ بقعه دیگر نیز در حال بررسی است. همچنین سال ۹۱ مدیرکل اوقاف و امورخیریه استان بوشهر نیز در همین زمینه اعلام کرده بود؛ « تا سال گذشته شمار امامزاده‌های موجود در این استان ۴۰۰مورد اعلام شده بود اما پس از بررسی‌های صورت‌گرفته مشخص شد فقط ۸۰ امامزاده داری سندیت هستند و مابقی مستند لازم ندارد… نبود سند لازم برای این امامزاده‌ها باعث شد تا آنها از لیست امامزاده‌های قانونی در استان بوشهر خارج شوند. حال از مسئولین اوقاف استان کهگیلویه و بویراحمد باید پرسید که آیا تا به حال بقاع جعلی را شناسایی و تخریب کرده‌اند و یا برنامه‌ای در این خصوص دارند؟ آیا تعداد 300 امامزاده‌ای که در استان وجود دارد، دارای سندیت هستند.
یادداشت: سید سعید مهریان

captcha