صفیالله صفایی، دبیر اجرایی همایش بینالمللی میرسیدعلی همدانی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه نخستین همایش بینالمللی میرسیدعلی همدانی هشتم و نهم مهرماه سال جاری در همدان برگزار میشود، گفت: میرسیدعلی همدانی از جمله شخصیتهای اسلامی است که در حوزه آسیای صغیر به ترویج اسلام پرداخته و آثار ارزشمند و گرانبهایی را از خود به جای گذاشته است.
وی اظهار کرد: با وجود برگزاری بزرگداشت و همایشهایی برای این عالم بزرگوار؛ اما هیچ یک تاکنون در سطح بینالمللی نبوده است که برای نخستینبار این همایش در سطح بینالمللی در همدان برگزار میشود.
رئیس دانشگاه پیام نور استان همدان ادامه داد: همچنین بررسی جایگاه میرسیدعلی همدانی از هند تا ورارود، روابط و تعاملات میرسیدعلی همدانی با حاکمان زمان، نقش میرسیدعلی همدانی در انقلاب اقتصادی شبه قاره هند، جایگاه و آثار میرسیدعلی همدانی در گسترش زبان و ادبیات فارسی از جمله مهمترین اهداف این همایش به شمار میرود.
میرسیدعلی همدانی 110 کتاب تألیف کرده است
وی با بیان اینکه قریب به 110 کتاب و رساله از میرسیدعلی همدانی به جامانده است، گفت: شناساندن شخصیت اسلامی و بررسی دیدگاههای سیاسی، اجتماعی، اخلاقی، عرفانی و مذهبی میرسیدعلی همدانی از جمله اهداف این همایش است.
صفائی با اشاره به حضور کشورهایی همچون افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، هندوستان و ایران در این همایش، اظهار کرد: حضور 10 دانشمند و پژوهشگر که مقالات آنان برای ارائه در همایش برگزیده شده قطعی است و اگر مقالات جدیدی توسط شرکتکنندگان خارجی تا 15 شهریورماه جاری به دبیرخانه همایش برسد و مورد تأیید هیئت داوران قرار گیرد، از آنان نیز دعوت بهعمل میآید.
دبیر اجرایی همایش میرسیدعلی همدانی با اشاره به ارسال مقالات خارجی به این همایش، گفت: تاکنون مقالاتی از کشورهای افغانستان، تاجیکستان، پاکستان و هندوستان به دبیرخانه همایش ارسال شده است که انشاءالله در مجموعه آثار همایش چاپ خواهد شد.
انتشار کتاب «شاه همدان»
به گفته وی چاپ کتاب احوال و آثار میرسیدعلی همدانی معروف به «شاه همدان» تألیف پرویز اذکایی در تیراژ گسترده و تهیه کتابشناسی میرسیدعلی همدانی که توسط جامعةالمصطفی(ص) العالمیه قم انجام خواهد شد، از اقدامات مهم این همایش است.
یادآور میشود، امیر سیدعلی بنشهاب معروف به میرسیدعلی همدانی، متولد 12 رجب سال 714 هجری قمری در همدان است، وی عارف، عالم، شاعر ایرانی قرن هشتم و از مبلغان عمده اسلام در کشمیر و هند بوده و بیش از 110 اثر به وی منسوب است.
همچنین، از وی بهعنوان «امیر کبیر» و «شاه همدان» نیز نام برده شده است.
* ورارود منطقهای از آسیای مرکزی است که تا قبل از دهه سوم قرن بیستم به این نام خوانده میشد و اکنون به دو کشور تاجیکستان و ازبکستان اطلاق میشود. این منطقه بین دو رود آمو دریا و سیر دریا یا جیحون و سیحون واقع شده و مهمترین شهرهای آن سمرقند و بخارا است.