کد خبر: 3358106
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۳
در برنامه نفس صبح مطرح شد؛

دعا کردن؛ اولین پله برای انس با قرآن‌

گروه فعالیت‌های قرآنی: کارشناس مذهبی در برنامه زنده «نفس صبح» اظهار کرد: در بحث علاقه‌مندی و انس با قرآن پله اول این است که در هر شرایط دعا کنیم تا توفیق هم‌نشینی با قرآن برایمان مقدور شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا اوحدی، کارشناس مذهبی در برنامه زنده «نفس صبح» شبکه قرآن سیما طی گفت‌وگویی صمیمانه با مخاطبان خود درخصوص انس با قرآن گفت: در جلسه گذشته از کارکردهای قرآن کریم و صفت‌سازی‌ انسانی صحبت‌هایی بیان شد که در این برنامه به ادامه موضوعات باقی‌مانده خواهیم پرداخت.

اوحدی با اشاره به صحبت‌های جلسه قبل پیرامون رمیدگی روحی بیان کرد: مطالعه به‌عنوان صفتی در شخصیت انسان است که برخی در این ارتباط به رمیدگی روحی دچار هستند که نسبت به مطالعه اشتیاق ندارند و این کار باعث خستگی آنان می‌شود و به طبع این افراد با این چنین روحیه‌ای، به سراغ خواندن قرآن نخواهند رفت که راهکارهایی در این راستا، ارائه خواهد شد.

وی ادامه داد: در جلسه گذشته اشاره شد که برای انس گرفتن با خواندن، باید خود را به مطالعه روزنامه عادت داد و آرام آرام خود را با مطالعه همگام کنند و این عادت به طوری ادامه پیدا می‌کند که مشتاق ساعت‌ها مطالعه می‌شوند.

این کارشناس مذهبی با تأکید بر اینکه راهکارهایی برای افرادی که سواد خواندن و نوشتن را ندارند ولی مشتاق انس با قرآن کریم هستند، اشاره کرد و گفت: به‌منظور انس با قران این افراد راهکارهایی در این برنامه ارائه می‌شود که اولین راهکار، به نوعی همان مطالعه آرام آرام روزنامه است و راه دوم دعا کردن است که به طبع دعا کردن و عبادت، سبب‌سازی را ایجاد می‌کند و انسان است که سبب‌ها را پدیدار می‌سازد.

اوحدی در ادامه، پیرامون دعا کردن به‌منظور به‌دست آوردن امری، افزود: در برخی از دعاها و ادعیه‌های ما شیعیان، تفسیرهای آیات قران کریم مطرح شده است که می‌توان از دعای عرفه امام حسین(ع) در این باره مثالی زد، در این دعای مبارکه، امام حسین(ع) به خداوند می‌فرماید: خدایا کاروانی که حضرت یوسف(ع) را نجات دادند، مسیرشان از کنار چاه نبود، و با اراده تو از آن مسیر عبور کردند که با صدای حضرت به داد ایشان رسیدند و این به‌دلیل ناله‌ها و دعاهای حضرت به پیشگاه خداوند بود»، در این ارتباط می‌توان گفت، با دعا می‌توان‌ یک‌سری ظرفیت‌ها را برای خود به‌وجود آورد.

دعا و توفیق هم‌نشینی با قرآن

وی تصریح کرد: در بحث علاقه‌مندی و انس با قرآن پله اول این است، که در هر شرایط دعا کنیم تا توفیق هم‌نشینی با قرآن برایمان مقدور شود و بگوییم «اللّهم نوّر قلوبنا بنور القرآن، قرآن نور است، خدای مهربان این نور هدایت را در زندگی ما جاری کن».

اوحدی در ارتباط با توفیق مثالی را عنوان کرد و افزود: در پیرامون ما، سنگ مرمر وجود دارد که این سنگ‌ها زمانی‌که از معدن جدا می‌شوند هر یک توفیقی برایشان نصیب می‌شود، مثلاً سنگی توفیق  پیدا می‌کند که در حرم  امام علی(ع) جلوه کند و قطعه‌‌های دیگر به مکان بی‌ارزشی رفته و  تنها کاربردش همان مکان است و این در عالم جمادات و حیوانات نیز به خوبی آشکار است و هنگامی‌که انسان دعا می‌کند، توفیق سبب می‌شود و این امر به‌وجود می‌آید، پس ارزش دعا کردن برای انس با قرآن و توفیق انس گرفتن دارای اهمیت بسیار است که از نظر خداوند پنهان نمی‌ماند.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه برای افرادی که علاقه‌مند به انس با قرآن هستند و همواره برای این امر دعا می‌کنند، اما توانایی خواندن را ندارند، روش‌هایی وجود دارد، افزود: در بیان روش نخست با اشاره به مثالی باید گفت، کودکانی در اطراف ما هستند که شعرهایی را از حفظ بوده و به‌طور روان به خواندن آن می‌پردازند که این کودکان سوادی برای خواندن این شعرها ندارند و تنها ازطریق شنیدن و قوه صامعه‌شان، به فراگیری پرداخته‌اند، که در این راستا، با شنیدن و تکرار، می‌توان چیزهایی را ثبت کرد‌ و به حفظ زبان‌هایی انگلیسی و قران کریم پرداخت که بسیار مؤثر است.

وی در ادامه روش دیگری را برای انس افراد کم‌سواد با قرآن کریم‌، بیان کرد و افزود: یقیناً برخی از دوستان‌ که سواد ندارند برخی از سوره‌های کوچک را حفظ هستند و یا با استفاده از دستگاه‌های صوتی‌، امکان حفظ آیات را ‌دارند که در این ارتباط روش و فرمولی را مطرح خواهیم کرد.

این کارشناس مذهبی در ادامه با بیان نمونه‌ای قرآنی‌، تصریح کرد: در راستای انس با قرآن و تلاوت 170 آیه در روز، می‌توان به این موضوع اشاره کرد که ایشان فرمودند، روزانه سوره‌های ذات‌ القلاقِل‌ که شامل کافرون، توحید و معوذتین‌(سوره فلق  و ناس) است را‌ بخوانید تا کودکان خود را از ناراحتی، بلا و زخم چشم محفوظ بدارید» و در این ارتباط در کتاب «بهار» مرحوم مجلسی جلد 51  آمده است که ایت‌الله بهجت، زمانی که پای  از منزل بیرون می‌گذاشتند و برای نماز صبح از خانه خارج می‌شدند، این 4 سوره را در کوچه و خیابان با صدای بلند می‌خواندند زیرا این آیات اثرات خوبی را  به جای می‌گذارند.

وی در ادامه پیرامون این موضوع گفت: هدف از تلاوت روزانه این سوره‌ها و آیات این است که افرادی که سواد  ندارند، در روز از صبح به هنگام تلاوت اثراتش را به فرمایش پیامبر(ص) خواهند دید و همینطور به وضوح عادت به انس با قران کریم پیدا می‌کنند و در کتاب «مهج الدعوات و منهج العبادات» تألیف محمد‌بن طاووس‌، به کاربرد اسماء اعظم ‌اشاره شده است و‌ آنها را معرفی می‌کند و بیان شده که «هر کسی  بعد از نماز، سوره‌های حمد‌، توحید، آیت‌الکرسی و قدر را یک بار تلاوت کند، با اسماء اعظم  انس گرفته و اثرات  ان را به طبع خواهد دید».

این کارشناس مذهبی در ادامه با تأکید بر اینکه ، ترازقرآن خواندن در روز  چه مقدار است؟ بیان کرد: امام صادق(ع) فرمودند : تلاوت  حد القل 50 ایه از قران کریم  در منزل، باعث، دوری شیطان  از خانه شده و  فضای منزال را پاک کرده و برای خانواده ایجاد امنیت می کند که  دراین ارتباط انس با قرآن و تلاوت روزانه قران بسیار سفارش شده است.

وی  با اشاره به راهکارهای انس با قران به فرمول دیگری برای این انس اشاره کرد و گفت: در کتاب «‌مجمعُ البیان فی تفسیر القُرآن»، به خواندن دو آیه آخر سوره بقره اشاره شده است که پس از تلاوت اثر آن از شب تا صبح بر روی انسان پدیدار می‌شود و در کنار این تلاوت باید عبادت نیز داشت.

اوحدی اظهار کرد: برای تلاوت 170 آیه در روز، می‌توان تمام این دستورات را اجرا کرد که در آخر خواهیم دید، تلاوت روزانه ما بیش از 50 آیه  گذشته است و روزانه با تکرار، با این ایات انس خواهیم‌ گرفت که بسیار نیکو است.

وی تصریح کرد: به فرمایش امام رضا(ع) خواندن سوره فاتح به‌منظور ضد‌زلزله بودن و همچنین  به فرمایش پیامبر اکرم(ص) خواند ن سوره توحید به هنگام خواب و سوره‌های فتح و نور به‌منظور حفظ ناموس از فساد، ما را منجر به عادت این آیات می‌کند که بسیار با‌ارزش و دارای ثواب است.

اوحدی در پایان خاطر‌نشان کرد: در جلسه آینده به اثرات آیات قرآن و انس با این کتاب معنوی به‌صورت کاملاً عقلی مباحثی را مطرح خواهیم  کرد که بسیار مورد تأمل و توجه مخاطبان قرار می‌گیرد.

برنامه «نفس صبح»، یک برنامه گفت‌وگو محور و صبحگاهی است و از شبکه قرآن سیما با محوریت رصد فعالیت‌های قرآنی کشور و ترویج کسب روزی حلال با بخش‌های مختلف مانند: معرفی خادمین قرآنی کشور، پخش گزارش از کسب رزق و روزی حلال از کسبه و مردم، تلاوت و تفسیر قرآن کریم، تقویم تاریخ در طول هفته از ساعت 7 تا 8:30 پخش می‌شود.

این برنامه درطول هفته به موضوعاتی از قبیل، دوست و دوست‌یابی در قرآن با حضور حجت‌‌الاسلام محمدعلی اخوان(شنبه‌ها)، نیت صحیح و احسن با کارشناسی حجت‌الاسلام سیدهادی عظیمی(یکشنبه‌ها)، خدمت به خلق توسط دکتر بشارتی‌(دوشنبه‌ها)، ایمان به توحید با حضورحجت الاسلام محمد پویا(سه‌شنبه‌ها)، تربیت اسلامی با حضور حجت‌الاسلام مسعود اکبریان(چهارشنبه‌ها) و انس با قرآن با کارشناسی حجت‌الاسلام اوحدی در روزهای پنجشنبه می‌پردازد.

این بحث در جلسه آینده توسط محمدرضا اوحدی کارشناس مذهبی ادامه خواهد داشت.

captcha