جواد مزدآبادی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه سینمای دفاع مقدس در سینمای ایران اظهار کرد: متاسفانه این گونه دیگر در سینمای کشورمان وجود عینی ندارد و چند فیلمی هم که هر ساله در این حوزه تولید میشود، آثاری هستند که با حمایتهای دولتی ساخته میشوند، البته این اتفاق تا حدودی قابل پیش بینی بود، چون در سینمایی که تنها دولت بخواهد سرمایهگذاری چنین کارهایی را فراهم کند، نتیجه لازم مهیا نخواهد شد.
وی افزود: سینمای دفاع مقدس زمانی خواهد توانست به روزهای اوج خود در دهه 60 نزدیک شود که تمامی بخشهای سینما از بخش خصوصی گرفته تا دولتی در این حوزه فعال باشند. در کلامی آثار، جدا از اینکه بر پایه سفارش تولید شود بر مبنای دغدغه قلبی ساخته شود، البته منظور این نیست که کارهای سفارشی تماماً کارهای بیخاصیت هستند، اما معمولاً چنین کارهایی وقتی بر پایه باور و ایمان تولید شوند، نتیجهدهی آنها بیشتر خواهد شد.
کارگردان فیلم «طاووسهای بیپر» به توضیح فوق اضافه کرد: وضعیت موجود در سینمای دفاع مقدس تا به آن اندازه وخیم شده که امسال ما قادر نیستیم جشنواره سینمای دفاع مقدس را که دو سالانه شده بود، برگزار کنیم. این مسئله نشان میدهد که تا چه حد از کمیت تولیداتمان کاسته شده است. برای این نقصان بزرگ نیز دلایل مختلفی را میتوانیم ذکر کنیم که به چند نمونه اشاره میکنیم.
سینمای دفاع مقدس را عاری از قهرمان کردهایم
مزدآبادی تاکید کرد: در ابتدا میخواهم به نکتهای اشاره کنم که تا به امروز کمتر به آن توجه شده است و آن هم عاری کردن سینمای دفاع مقدس از قهرمان به بهانه واقعیتنگاری است. این تفکر به شدت به سینمای این ژانر آسیب رسانده و به نوعی جذابیت آن را برای مخاطب عام از بین برده است. این اتفاق در حالی است که سینمای جهان به ویژه هالیوود به واسطه قهرمانپردازی هنوز درباره جنگ جهانی دوم فیلم میسازد! اما هیچگاه به بهانه واقعیتگرایی سعی نمیکنند قهرمانان خود را از بین ببرند، چون میدانند وقتی در سینما قهرمان وجود نداشته باشد، تماشاگر نیز نخواهد بود و تنها مخاطبان خاص که هیچ بازخورد اقتصادی ندارند تماشاگران هنر هفتم میشوند.
وی به توضیح فوق اضافه کرد: متاسفانه نگاهی دیگر نیز در سینما رایج شده که آن هم تا حدودی نشئت گرفته از توجیه واقعیتگرایی است، آن هم تصویرسازی سیاه از سینمای دفاع مقدس است. در این نگرش موضوعاتی که مد نظر قرار میگیرد به هیچ وجه به روی اتفاقات حماسی تاکیدی ندارد و تنها از جنگ نشان دادن سیاهی را مد نظر دارند، البته جنگ مسلما اتفاقی بسیار ناخوشایند است، اما در کشور ما دفاعی شکل گرفت که بر پایه ایمان بود و در آن ارزشهای ایمانی نقش اساسی داشت. برای همین لحظههای خوب نیز در آن فراوان وجود داشت.
این فیلمساز در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: دلیل دیگری که برای کم رونق شدن سینمای دفاع مقدس میتوان متصور شد، تکراری شدن موضوعاتی است که در فیلمهای دفاع مقدسی تصویر میشود. این اتفاق سالهاست رخ میدهد و در همیشه نیز، تذکرهای فراوانی در این باره داده شده، اما گوش شنوایی وجود ندارد برای همین نیز وضعیت فعلی به وجود آمد، در صورتی که میشد با برنامهریزی صحیح شرایطی را فراهم آورد تا فیلمهایی نظیر «چ» تولید شود که در آنها هم نگاهی نو مد نظر باشد، هم اینکه جذابیت آن قادر باشد مخاطب را جذب خود کند.
نقش امکانات در اعتلای سینمای دفاع مقدس
وی درباره نقش امکانات هم چنین توضیح داد: درباره امکانات و نقش آن در اعتلای سینمای دفاع مقدس فکر میکنم احتیاجی به توضیح نیست، چون بارها از زبان سینماگران این گفته را شنیدهایم که فراهم کردن سختافزار در این ژانر بسیار دشوار است. رفع این نقیصه نیز تنها برعهده سازمان سینمایی نیست، چون این توان را ندارند که بخواهند این امکانات را برای سینماگران فراهم کنند، برای همین بخشهایی چون ارتش و سپاه و دیگر مراکز نظامی باید بیشترین همکاری را با سینما داشته باشند.
مزدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: من خود در چند تله فیلم تلویزیونی به خوبی این کمبودها را احساس کردم، در صورتی که میدانم اگر امکانات لازم در اختیارم بود میتوانستم کار بهتری را تولید کنم. نکتهای دیگر در این زمینه وجود دارد، آن هم اینکه امروز مردم فیلمهایی را در تلویزیون میبینند که با بودجهها و جلوههای ویژه عظیم در سینمای جهان تولید شدهاند، برای همین دیگر کارهای ضعیف آنها را راضی نمیکند.
کارگردان فیلم در پایان تاکید کرد: درباره سینمای دفاع مقدس سخن بسیاری برای گفتن وجود دارد، اما این گفتهها معمولا در چنین ایامی بیان میشود و خیلی زود به فراموشی سپرده میشود، در صورتی که افتخار و عزت ایران اسلامی در گرو افتخارآفرینی سینمای دفاع مقدس است و باید به آن نگاهی ملی داشت. برای همین از سینماگر گرفته تا مسئول، مردم و اهالی رسانه باید حامی این ژانر باشند.