مهدی مشهور، منتقد و کارشناس تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: رویکرد اصلی بسیاری از جشنوارههای تئاتری همچون «تئاتر مقاومت» و تئاتر «سوره ماه» به موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مربوط است و در سیاستگذاریهای خود سعی در نگرش و پرداخت متفاوت آثار نمایشی به این موضوعات دارند.
وی ادامه داد: خوشبختانه در بعد محتوایی و زوایه دید نمایشنامهنویسان از پرداختی کلیشهای و شعاری که سالهای نخستین پدید آمدن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس فاصله گرفتهایم و فعالان تئاتری توجه خوبی در پرداختن به نقاط مغفول مانده این دو برهه تاریخ معاصر کشور دارند.
مشهور تصریح کرد: روزگاری پیش از این هر وقت صحبت از پرداختی متفاوت به موضوع انقلاب و دفاع مقدس به میان میآمد، حرکت برخلاف جریان کلیشهای و شعاری تئاتر انقلابی و دفاع مقدس منجر به نوعی سیاهنمایی در طرح عواقب جنگ و شرایط بغرنج پس از آن میشد؛ البته جنگ از دیدگاه انسانی و ارزشی مفهومی مذموم است، اما آنچه که در مورد جنگ تحمیلی 8 ساله به آن پرداخته میشود مظاهری از فرهنگ والای ایثار، مقاومت و شهادت است.
منتقد و کارشناس بیست و چهارمین جشنواره تئاتر «سوره ماه» در ادامه گفت: در شرایط کنونی نحوه پرداختن به موضوعات منتهی به مسائلی همچون انقلاب اسلامی و دفاع مقدس شکلی منطقیتر پیدا کرده است و با تنوع دیدگاهی که در این زمینه وجود دارد گویا روح جدیدی در کالبد گونه تئاتری که با این موضوع خاص میپردازد دمیده شده است.
وی افزود: با این وجود اما در عمل و اجرای آثار نمایشی بر روی صحنه تئاتر هیچ یک از این مظاهر بکر و نوآورانه پرداخت نمایشی به موضوع انقلاب و دفاع مقدس را شاهد نیستیم و با از هم پراکندگی که در امر کارگردانی این آثار وجود دارد، باید به جرئت گفت که اغلب آثار نمایشی با این موضوع از ضعف در شیوه اجرایی مواجه هستند.
مشهور تأکید کرد: شخصاً در جریان جشنواره تئاتر «سوره ماه» و زمانی که با ضعف در کارگردانی و شیوه اجرایی برخی از آثار نمایشی مواجه بودم، از سوی کارگردان و عوامل اجرایی پاسخی که توجیه ضعف حاکم بر نمایش بود داده میشد که به دلیل کمبود امکانات قادر نبودیم ذهنیات خود را روی صحنه عینی کنیم.
این کارشناس تئاتر گفت: به نظر من خلاقیت هنری و اتخاذ شیوهای نوآورانه در اجرای یک نمایش به امکانات موجود تئاتر ارتباطی ندارد، همچنان که در بسیاری دیگر از کارها که در مضیقه امکانات و حتی حمایت مالی هستند شاهد اجرایی متفاوت و پیشروی اثر نمایشی هستیم که تحسین منتقدان و مخاطبان تئاتر را برمیانگیزد.
وی در پایان افزود: به نظر من نیاز به بازنگری در برگزاری جشنوارههای تئاتری داریم؛ رویدادهای تئاتری تنها نباید در فراخوان خود بر محورهای موضوعی تأکید کنند بلکه باید متقاضیان را ملزم به نوآوری و به کار بردن شیوهای نو در اجرا کنند تا این آثار جذابیت برای جذب حداکثری مخاطب را به دست آورند.
یادآور میشود، پانزدهمین جشنواره «تئاتر مقاومت» هماکنون با اجرای عموم آثار در سراسر کشور در حال برگزاری است.