به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری اولین کنگره ملی شعر عفاف و حجاب صبح چهارشنبه، 13 آبانماه با حضور حمید قبادی، مدیر کارگروه ملی ساماندهی عفاف و حجاب، مهدی افضلی، مدیرعامل موسسه توسعه هنرهای معاصر و سیدحمیدرضا برقعی، دبیر کنگره شعر عفاف و حجاب در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
قبادی در این نشست با اشاره به اهداف برگزاری این کنگره با موضوع عفاف و حجاب گفت: تولید محتوای موضوعی پیرامون حجاب و عفاف در قالب شعر از اهداف عمده این کنگره است؛ چرا که شعر یکی از مهمترین ابزارهای هنری است و قالبهای خاص ادبی و صنعات شعری یکی از مهمترین روشهای هنری در جامعه است و عفاف و حجاب به عنوان رکن اساسی و محوری در جامعه باید قابل توجه باشد.
وی افزود: این کنگره قرار است در قالبهای گوناگون برگزار شود و پس از آن سایر هنرمندان میتوانند در حوزههای دیگر نقش خود را به خوبی ایفا کنند. به عنوان مثال یکی از توجهات ما جنبههای شعر و ترانه بودن اثر درباره حجاب است.
قبادی با بیان اینکه خروجی این کنگره در قالب کتاب منتشر شده است، تصریح کرد: علاوه بر کتاب، اثری نیز در قالب موسیقی منتشر خواهد شد.
قبادی با اشاره به روز فرهنگ عمومی گفت: شعر یکی از ابزارهای جدی فرهنگ عمومی است و کارکرد آن و تلفیق با سایر هنرها میتواند آثار و نتایج خوبی را رقم بزند؛ از این رو ما امیدواریم بتوانیم مفاهیم اخلاقی را با رفتارها و گویشهای نوآورانه در جامعه جاری کنیم و تأثیرات آن را شاهد باشیم.
وی درباره زمان برگزاری این کنگره و ارسال آثار نیز بیان کرد: براساس فراخوان ما، پذیرش این آثار از امروز آغاز و تا ۳۰ آذرماه ادامه مییابد و پیشبینی ما در رابطه با زمان برگزاری اختتامیه این کنگره هنوز قطعی نیست، اما فعلا پیشبینی شده که همزمان با 17 دیماه که سالروز دستور کشف حجاب توسط رضاخان است، در برج میلاد یا تالار وحدت برگزار شود.
برقعی: دوره یادآوری نکات اخلاقی با زبان مستقیمگویی گذشته است
سیدحمیدرضا برقعی در ادامه این نشست با اشاره به رویکردهای متفاوت در حوزه شعر بیان کرد: شعر به باور اصلی خود یعنی ابزاری شدن آن برای ارائه مفاهیم پندی و اخلاقی و از این جهت شعر باید جریانساز باشد؛ از سوی دیگر شعر زبان تأثیرگذار در تمام جوامع به ویژه ایرانیهاست و همچنین دوره برخی از برخوردها مانند یادآوری نکات اخلاقی با زبان مستقیمگویی گذشته و باید به زبان هنر یادآوری شود.
وی افزود: این کنگره در 4 بخش اصلی مانند شعر کلاسیک که در قالبهای کهن مانند غزل، مثنوی، قصیده و ... و شعرهای نیمایی و سپید است و قالبهای دیگر مانند شعر کودک و نوجوان که نگاه اصلی این کنگره را شامل میشود و خلاءهای زیادی در این حوزه را شاهد هستیم و ترانه قالب دیگری است که امیدواریم کارهای خوبی در این حوزه ببینیم.
برقعی ادامه داد: قالب چهارم، شعرهای کوتاه است؛ با توجه به اینکه ارتباطات کوتاه و پیامگونه رواج یافته، علاقهمندان میتوانند شعرهای خود را در قالب رباعی، چهارپاره، دوبیتی، تک بیتی و ... ارسال کنند و در این راستا شعرهای پیامگونه امتیاز ویژهای خواهد داشت.
وی با اشاره به نامگذاری نخستین کنگره شعر حجاب و عفاف با عنوان «مستور»، تصریح کرد: نگاه اصلی ما تلفیق هنر با شعر است؛ چرا که تاکنون گفته میشد که این فضا از وجود آثار هنری و ادبی خالی است و امیدوارم این خلاء رفع شود.
دبیر این کنگره درباره نحوه ارسال آثار نیز گفت: ارسال آثار به این کنگره به چهار طریق پستی، ایمیل، استفاده از فضای مجازی(تلگرام) و نمابر امکانپذیر خواهد بود و در داوری آثار نیز نگاه شاعرانه ملاک اصلی خواهد بود و از سوی دیگر شعرهای ارسالی از لحاظ مضمون با معیارهای شعر امروز سازگاری داشته باشد و مضمونهای جدید و رویکردهای متفاون امتیاز ویژهای خواهند داشت.
گفتنی است، در پایان این نشست، پوستر نخستین کنگره ملی شعر عفاف و حجاب که توسط نجاتی طراحی شده است، رونمایی شد.