کد خبر: 3452805
تاریخ انتشار : ۲۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۰

ضرورت توجه به کتابخوانی در عرصه جنگ نرم و بازمهندسی فرهنگی

گروه ادب: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین تکریم مقام کتابداران و ترویج فرهنگ کتابخوانی گفت: باید بتوانیم با توسعه کتابخوانی در عرصه جنگ نرم در مقابل تهاجم دشمنان ایران بایستیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین تکریم مقام کتابداران و ترویج فرهنگ کتابخوانی گفت: در طول تاریخ دشمنان ایران از بالندگی کتابخانه‌ها در هراس بوده که این اصل در حمله اسکندر مقدونی و مغولان کاملا مشهود است. در عرصه جنگ نرم نیز دقت بر وضعیت کتابخوانی بسیار ضروری است و بر ماست که بر باغبانی درخت کتابخوانی کوشا باشیم.
جنتی افزود: پیشینه فرهنگ کتاب و کتابداری از تمدن‌های کهن آغاز شده و کتابخانه و کتابداری شاهد فراز و فرودهای زیادی بود. از کتابخانه‌های باستانی که مراکز تبادل اندیشه بوده‌اند تا امروز همواره کتابخانه جایگاه بزرگی داشته و توسعه آن نمایانگر توجه حکومت‌ها به دانش بوده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر نقش اطلاعات گفت: جامعه برای توانمندی باید از اطلاعات به روز برخوردار باشد و کتاب یکی از مهمترین رسانه‌هاست.
وی تاکید کرد: نقش آموزگاران در سرنوشت انسان‌ها ستودنی است. آموزگار معارف از دینداری، معلم ادبیات از فرهنگ و زبان، فلسفه از منطق و معلم تاریخ از عبرت‌ها سخن می‌گویند و کتابدار استاد همه این‌هاست که به هر دسته از مخاطبانش راهنمایی مناسبی ارائه می‌دهد.
جنتی بیان کرد: جای تاسف است که هنوز کتابخانه به محلی دوست داشتنی تبدیل نشده و کتابخوانی در جامعه نهادینه نشده است. برای تحقق این امر نیازمند برنامه ریزی دقیق و تلاش هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه موضوع کتابخوانی از جمله مطالبات مقام معظم رهبری و مورد تاکید رئیس جمهور است گفت: اخیرا تفاهم نامه‌ای میان آموزش و پرورش و وزارت ارشاد برای گنجانده شدن ساعت کتاب و کتابخوانی در برنامه درسی و افزایش سرانه مطالعه دانش آموزان امضاء شده است.

نقش کتاب در انتقال مفاهیم آیات قرآن
همچنین در این آئین حجت‌الاسلام و‌المسلمین ابوالقاسم محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری در سخنانی با بیان اینکه در کتاب آسمانی ما در بیش از 245 آیه کلمه کتاب آمده است به سوره مریم که در آن با ذکر کتاب شناسنامه پیامبران الهی مرور شده است اشاره کرد و گفت: کتاب نقش زیادی در انتقال مفاهیم آیات قرآن دارد و امام باقر(ع) و امام صادق(ع) شاگردانی را تربیت کرده‌اند که هر یک خدمت بزرگی به عرصه فرهنگ داشته‌اند.
حجت الاسلام گلپایگانی تاکید کرد: نقش کتاب در انتقال معارف اسلامی از قرن‌های گذشته به آینده بی بدیل است و با وجود ارتباطات گسترده نقش کتاب کمرنگ نمی‌شود.
وی ادامه داد: در طول تاریخ ایران بزرگترین لطمه به کتاب از سوی مغولان و نیز افغان‌ها که کتاب‌های ما را غارت کردند انجام شد. در عین حال باید توجه کرد که کتاب یک شمشیر دو لبه است و کتاب‌های ضاله داریم که عقاید شیعه را زیر سوال می‌برند و نباید بگذاریم کتابی که کوچکترین گمراهی را دارد منتشر شود.

کتابداران امینان جامعه در انتقال فرهنگ هستند
همچنین در این آئین سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سخنانی گفت: راه اصلی توسعه، توسعه فرهنگی است و ما متاسفانه راه را گم کرده‌ایم. مسیر توسعه را طی کرده‌ و نیز به مقصود نرسیده‌ایم؛ چرا که مسیر توسعه از فرهنگ شروع می‌شود و چراغ راه توسعه فرهنگ و کتابخوانی است.
صالحی امیری تاکید کرد: یکی از کارکردهای فرهنگ، هویت‌آفرینی است و اگر در جامعه با فقر دینی و فرهنگی مواجه‌ هستیم در هویت‌سازی مشکل داریم.
وی تصریح کرد: جای تاسف است که در تهران چند هزار آرایشگاه و نمایشگاه خودرو داریم، ولی کمتر از هزار کتابفروشی در تهران موجود است. توسعه سلامت اخلاقی مهمتر از توسعه سلامت است و پرداختن به آلودگی فرهنگی مهمتر از آلودگی محیط زیست است.
صالحی اظهار کرد: باید به باز مهندسی فرهنگی بپردازیم و در توسعه ششم به فرهنگ کتابخوانی توجه خاص شود. قوانین نیز باید تسهیل کننده امور کتاب باشد و نباید فراموش کنیم راه نجات کشور از فرهنگ است و کتابداران امینان جامعه در انتقال فرهنگ هستند.
همچنین در این نشست علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گزارشی اجمالی از اقدامات یک سال اخیر نهاد کتابخانه‌های عمومی در توسعه فرهنگ کتابخوانی ارائه کرد و افزود: کتابداران از نظر معیشتی در تنگنا هستند و امیدواریم در بودجه 95 و برنامه ششم توسعه افزایش حقوق کتابداران و نیز لحاظ شدن شغل کتابداری به عنوان یکی از مشاغل سخت در نظر گرفته شود.

captcha