کد خبر: 3454260
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴
محمدرضا سنگری عنوان کرد:

جلوه تحسین‌برانگیز نمادهای قرآنی در شعر و داستان معاصر

گروه ادب: یکی از پژوهشگران ادبیات انقلاب اسلامی گفت: در سال‌های اخیر با حضور قابل توجه نمادهای قرآنی و شخصیت‌های بزرگ مذهبی در شعر و داستان روبه‌رو شده‌ایم که تحسین‌برانگیز است.

محمدرضا سنگری، پژوهشگر و استاد زبان و ادبیات فارسی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه در سال‌های اخیر با حضور قابل توجه نمادهای قرآنی و شخصیت‌های بزرگ مذهبی در شعر و داستان روبه‌رو شده‌ایم که تحسین‌برانگیز است، عنوان کرد: در جامعه ما غیر از گروه معدودی که در سرایش شعر به ارزش‌های جامعه بی‌تفاوتند و اصولا باورمند انقلاب اسلامی نیستند، باقی شاعران ما پیوندشان را با ارزش‌های دینی و قرآنی مستحکم نگه داشته‌اند و کاملا تحت تاثیر سبک قرآن هستند.

سنگری با تاکید بر اینکه ساختار غزل همانند قرآن است و آیات آن کاملا مرتبط نیستند، گفت: همان‌گونه که آیات هر سوره قرآن در باطن و محتوا مرتبط هستند و از نظر روساخت کاملا ارتباط ندارند، در غزل نیز شاعران ما از همین شیوه استفاده می‌کنند و ابیات در کل دارای پیوند با یکدیگر هستند و در روساخت و پیام، هر بیت مجزاست.
این نویسنده تاکید کرد: در سال‌های اخیر با استفاده گسترده از نمادها و شخصیت‌های قرآنی چون حضرت ابراهیم(ع) و حضرت یوسف(ع) روبه رو شده‌ایم حتی نام برخی مجموعه اشعار و کتاب‌های داستان متبرک به یکی از اهل بیت(ع) یا شخصیت‌های عاشورایی است.
سنگری افزود: از سوی دیگر بسیاری از شاعران آیینی زمان ما در سرایش برخی ابیات به طور مستقیم آیات قرآنی را بازتاب می‌دهند. بنابراین می‌توان ادعا کرد که اشعار نسل جوان آیینی‌سرای ما بر پایه قرآن است. ضمن اینکه در سال‌های اخیر با رشد کمی اشعار و کتاب‌های دفاع مقدس روبه ر‌و شده‌ایم که اغلب نویسندگان و شاعران آن حتی جنگ را تجربه نکرده‌اند.
وی تاکید کرد: در سال‌‌های اخیر با رشد استفاده از نمادهایی چون شعائر دینی و شخصیت اهل بیت(ع) در ادبیات روبه رو شده‌ایم؛ خصوصا شعرهای انتظار و عاشورایی وسعت زیادی پیداکرده‌اند. در عین حال شعر حکمی ما نسبت به گذشته ضعیف شده است.

رکود حوزه تعلیمی در شعر و داستان معاصر
سنگری همچنین تصریح کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر با رکود و عدم رشد اشعار تعلیمی که به ترویج رفتارهای خوب و دوری دادن از پلشتی‌ها می‌پردازند روبه رو شده‌ایم.
وی گفت: دلیل اصلی این ضعف مطالعات اندک در حوزه حکمت و نبود دغدغه برای تالیف و ورود در این عرصه در میان شاعران و نویسندگان است.
وی افزود: از سوی دیگر تاکنون کنگره‌ای درباره ذات باری‌تعالی و جلوه‌های پرستش الله نداشته‌ایم و نیز موضوعات اخلاقی کمتر محور جشنواره‌های ادبی بوده است.
سنگری تصریح کرد: برگزاری جلسات هم‌اندیشی و همایش‌هایی با موضوعات حکمی به افزایش تولیدات ادبی این حوزه می‌انجامد.

captcha