کد خبر: 3456340
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۷
واعظ موسوی:

اشتباه مسئولان دلیل گناه کردن مردم نمی‌شود، اما بهانه خوبی‌ست

گروه جامعه: یک استاد اخلاق معتقد است؛ برای گناه کردن مردم به خاطر اشتباه و عملکرد غلط مسئولان حکومت اسلامی بایدی وجودی ندارد اما زمینه ساز خوبی برای فرافکنی و بهانه جویی مهیا می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی واعظ موسوی، کارشناس اخلاق در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به بایدهایی که نمی‌توان با فرافکنی از انجام آن امتناع کرد اشاره و عنوان کرد: برخی افراد معتقدند تا زمانی که تمامی رفتار و عملکرد مسئولان براساس مبانی دینی نباشد نباید از مردم توقع رفتار دینی داشته‌ باشند، در صورتی که این ادعا بهانه‌ای بیش نیست.

وی با تأکید بر اینکه در فرهنگ دینی انسان خود مسئولیت اعمالش را بر عهده دارد اظهار کرد: بطور مثال برخی افراد مبارزه با بدحجابی در جامعه را به دلیل اینکه برخی از اجزای دیگر حکومت مبتنی بر امور دینی نیست را جایز نمی‌دادنند، در صورتی که انسان در برابر خداوند پاسخگو است و عملکرد هیچ کس دلیل گناه کردن وی نمی‌شود. چنین بهانه تراشی‌هایی فقط برای آرام کردن وجدان اخلاقیشان است.

حجت‌الاسلام واعظ موسوی در مقابل به وظیفه مسئولان حکومتی اشاره و عنوان کرد: اگر چه اشتباه در عملکرد برخی مسئولان دلیلی برای گناه کردن مردم نمی‌شود اما بهانه خوبی به دست مردم می‌دهد.

این کارشناس اخلاق ادامه داد: وقتی مسئولان در انجام وظایف خود کوتاهی می‌کنند زمینه نافرمانی مدنی و عصیان و سرکشی را گسترش می‌دهند. تعارض بین گفتار و کردار مسئولان به باورهای مردم ضربه می‌زند.

وی با تأکید بر اینکه عملکرد امرا و مدیران و مسئولان در نحوه رفتار برخی شهروندان تأثیرگذار است تصریح کرد: برخی افراد که به دنبال بهانه هستند و از ایمان مستحکمی برخوردار نیستند از این جو ناآرام به نفع خود استفاده می‌کنند، اگر در پیشگاه خداوند این بهانه جویی‌ها جایگاهی ندارد.

وی با بیان اینکه در روایات فاسد شدن امرا و علما سبب فاسد شدن مردم معرفی شده است گفت: برای گناه کردن مردم به خاطر اشتباه و عملکرد غلط مسئولان حکومت اسلامی بایدی وجودی ندارد اما زمینه ساز خوبی برای فرافکنی و بهانه جویی مهیا می‌شود.

وقتی به باورهای مردم آسیب می‌زنیم

وی تطبیق دادن خود با عملکرد اشتباه افراد بالادستی را سبب به ورطه گناه کشیده شدن دانست و گفت: چنین تبعیت و تطبیق بی‌منطقی سبب ایجاد هرج و مرج در جامعه می‌شود. مسئولین خطاکار نیز با انجام ندادن وظایف خود نه تنها اعتماد عمومی را از بین می‌برند بلکه به باورهای مردم نیز آسیب می‌زنند.

واعظ موسوی ادامه داد: کارمندی که کم کاری می‌کند و عملکرد بد رئیس خود را توجیه قرار می‌دهد و یا کارمندی که از بیت‌المال استفاده شخصی می‌کند و یا به اندازه‌ای که می‌تواند در کار و یا حساب و کتاب کم می‌گذارد به بهانه اینکه مدیران بالا دستی وی بسیار بیشتر در این منجلاب فرو رفته‌اند، فقط و فقط دستاویزی برای بهانه جویی یافته‌اند و در واقع به اندازه توان خود از محیط پیرامون به شکل نامطلوب بهره گرفته‌اند. چنین افرادی اگر در جایگاه بالاتر و اختیار عمل بیشتری برخوردار بودند مطمئنا همچون همان مدیر بالادستی خود رفتار می‌کردند.

در مسیر هدایت از کمی تعداد طرفداران وحشت نکن

وی ادامه داد: انسان باورمند در هر جایگاهی که باشد از گناه دوری می‌کند ولی فردی که زمینه دزدی در وی وجود دارد در هر شرایطی که باشد به اندازه توان خود دزدی می‌کند. به خاطر داشته باشیم که هیچ گاه تعدد گناهکاران مجوز گناهکاری ما نمی‌شود، همان گونه که امام علی(ع) می‌فرمایند در مسیر هدایت از کمی تعداد طرفداران وحشت نکن.

captcha