کد خبر: 3460707
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۰
صدقی:

نوع نگاه طنزپرداز به انقلاب باید تازه باشد

گروه ادب: یک نویسنده و روزنامه‌نگار طنزپرداز گفت: اگر مسئولان جشنواره داستان انقلاب بتوانند بخشی را به داستان‌های طنز انقلاب اسلامی اختصاص دهند مطمئن باشید که شاهد آثار خوبی در این زمینه خواهیم بود.‌

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، مهرداد صدقی، نویسنده و روزنامه‌نگار طنزپرداز کشور، با بیان این که تضاد و ایجاد موقعیت نامتجانس باعث شکل‌گیری طنز می‌شود، اظهار کرد: سبک زندگی و وضعیت جامعه قبل و بعد از انقلاب دچار تضاد بسیار بزرگی بود. همین تضاد بستری برای ایجاد موقعیت طنزآمیز است. نقطه مقابل آن شیوه زندگی و حاکمیتی که وجود داشت، انقلاب اسلامی است.
این نویسنده با بیان اینکه در سال‌های آغازین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فضا برای طنزپردازی فراهم بود، عنوان کرد: پس از وقوع جنگ تحمیلی به یکباره طنزپردازی به حاشیه رفت و ادبیات اغلب شکل شعاری به خود گرفت و بیشتر معطوف به دفاع مقدس شد؛ تا زمانی که مرحوم کیومرث صابری فومنی در سال 69 مجله طنز «گل آقا» را منتشر کرد و بار دیگر به طنز مکتوب جان داد.
وی همچنین گفت: در تمام این سال‌ها، فیلم‌ها، سریال‌ها و داستان‌هایی که کار می‌شد اغلب کلیشه‌ای و شعاری بودند و شاید به خاطر دور شدن از آن روزهاست که برخی طنزپردازان و داستان‌نویسان ترجیح می‌دهند از موضوعات روز برای تالیف اثر استفاده کنند و در رجوع به موضوعات مربوط به انقلاب کمی تنبلی می‌کنند. سوژه‌های روز به مرور زمان بیشتر و بیشتر شده و نویسندگان احساس می‌کنند با برگشت به آن فضا، شاید برای خوانندگان هم حرف تازه‌ای نداشته باشند. در حالی که نویسندگان و هنرمندان دیگر کشورها هنوز درباره جنگ جهانی کار می‌کنند و مهم این است که نوع نگاه به موضوع تازه باشد.
نویسنده کتاب «آب‌نبات هل‌دار» تصریح کرد: در کشور ما نیز طی این سال‌ها محمدعلی علومی چند اثر درباره طنز معاصر کار کردند، مزینانی هم دو اثر داستان انقلاب منتشر کرد که رگه‌هایی از طنز در آن دیده می‌شد. البته حمایت از داستان‌های دفاع مقدس خیلی بیشتر از حمایت از داستان‌هایی با مضمون انقلاب بوده و تصور می‌کنم تنها حوزه هنری است که سالیانه و به طور مداوم جشنواره داستان انقلاب را برگزار می‌کند. اگر مسئولان جشنواره داستان انقلاب بتوانند بخشی را به داستان‌های طنز انقلاب اسلامی اختصاص دهند مطمئن باشید که شاهد آثار خوبی در این زمینه خواهیم بود.
این روزنامه‌نگار با بیان اینکه در ادبیات دفاع مقدس شاهد آثار خوبی هستیم، اظهار کرد: البته آثاری که درباره انقلاب کار شده نیز نشان می‌دهد که نگاه درباره انتخاب آثار نسبتاً باز بوده است‌. قبل از اینکه کتاب محمدکاظم مزینانی را بخوانم فکر می کردم با اثری کلیشه‌ای درباره انقلاب مواجه هستم. اما بعداً متوجه شدم اتفاق تازه‌ای  در این عرصه رخ داده است. اگر تبلیغات درستی صورت بگیرد و توزیع مناسبی وجود داشته باشد کتاب های ادبیات انقلاب اسلامی نیز در بین مخاطبان جای خود را باز خواهند کرد.

captcha