کد خبر: 3463139
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۷
سلامت‌پناه بیان کرد:

مشکلات راه‌اندازی سازمان قرآن و عترت کارگری

گروه فعالیت‌های قرآنی: دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه ماهیت حقوقی سازمان قرآن و عترت خانه کارگر جای مناقشه دارد، به بیان برخی مشکلات موجود بر سر راه تشکیل آن پرداخت.

رضا سلامت‌پناه، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)،‌ در مورد سازمان قرآن و عترت کارگری و مشکلاتی که بر سر راه این سازمان به وجود آمده است، گفت: پیگیری‌ها مربوط به آن سابقه‌ای یک سال و نیمه دارد که پیرامون یک تغییر ساختار در دارالقرآن خانه کارگر است، ما نیز بابت این مسئله و طرح و ابعاد آن با این دوستان جلساتی را برگزار کرده‌ایم و مشورت‌هایی به مسئولان این دارالقرآن داده‌ایم. آنچه که هست این است که موضوع در مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی یک جلسه در دستور کار قرار گرفت و بعد از آنکه جلسه پایان یافت بنا شد که جمعی از کارشناسان به صورت یک کارویژه تخصصی ماهیت و ابعاد طرح پیشنهادی سازمان قرآن و عترت کارگری را بررسی کنند. آنچه که هست این است که ماهیت حقوقی این طرح جای بحث و مناقشه داشت به این صورت که ماهیت این سازمان یک ماهیت مستقل است که در این صورت یک ماهیت غیر دولتی صنفی دارد، در این صورت هر فعال قرآنی عضو جامعه کارگری می تواند در آن عضو شود، اگر اینگونه باشد سیستم تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در این سیستم چگونه است.

دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: اگر این سازمان ماهیت غیردولتی دارد و وابسته به تشکیلات خانه کارگر است، آن موقع هر کسی که عضو این خانه باشد می تواند در آن مجموعه عضو شود، در این صورت آیا امکان ایجاد تشکیلات سازمانی که یک کاربرد دولتی دارد، جایز است یا خیر؟ این در صورتی است که اگر غیر دولتی باشد.
سلامت‌پناه عنوان کرد: بحث دیگری هم وجود دارد و آن هم اینکه نوع سازمان‌های قرآنی که در حال حاضر فعالیت دارند، مانند سازمان دارالقرآن‌الکریم که وابستگی به سازمان تبلیغات اسلامی دارد و ... همه از نهادهای رسمی کشور هستند، اگر اینگونه باشد می بینیم که کارکردها و پیامدهای هر کدام از آن این فرض‌ها متفاوت است.
معاون مطالعات و برنامه ریزی راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان کرد: اگر بخواهیم وابسته به یک دستگاه اجرایی نظام باشیم که در این حوزه فعالیت می‌کند باید مرتبط با وزارت تجارت و صنعت باشد، اما آنچه که هست این است که دستگاه‌هایی مانند وزارت صنعت و معدن با انگیزه‌های قوی در فعالیت‌ قرآنی مشاهده نمی‌شود و این دوستان هم یکی از بحث‌هایشان این بوده است که این مجموعه نباید وابستگی به دستگاه‌های اجرایی داشته باشد چرا که که انگیزه ندارند.
سلامت‌پناه گفت: ما نیز از یک طرف این تجربه را داریم که اگر تشکیلات دولتی را خودمان تثبیت کنیم و یا آنها را به عضویت شوراها و مجامع قرآنی دربیاوریم، بدون درخواست رسمی متولی  و مدیران آن مجموعه ها این موجب نمی شود که در آنها انگیزه کار قرآنی ایجاد شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: بر همین اساس ما این قضیه را در این دوستان دیده‌ایم که اولاً آنها انگیزه کار قرآنی خوبی دارند، از آن طرف ظرفیت‌های خوبی هم دارند، ما یک پیشنهاد داده‌ایم و آن هم اینکه شما دفاتر خود در سطح کارخانجات و ... توسعه دهید و بر روی اسم و ... مناقشه نداریم و خود ظرفیت آنها جامعه تصمیم ساز فعالیت‌های قرآنی کشور را اقناع کند.
معاون مطالعات و برنامه ریزی راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: غرض از طرح این مباحث این بوده است که در یک ابعاد حقوقی و ماهیت نسبتاً پیچیده این قضیه، روشن شود و بگویم که این قضیه چیز ساده‌ای نیست بلکه ما می‌خواهیم ساختار و تشکیلاتی را در حوزه قرآنی مطرح کنیم، پس از ایجاد آن مجموعه ای از پیامدهای حقوقی دارد که ما باید آنها را پیش‌بینی کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که با همه تعاریف مسئولان دارالقرآن خانه کارگر اقناع شده است یا خیر، گفت: انرژی این کار که صرف فعالیت‌های قرآنی برای قشر زحمتکش و ارزشمند کارگری کشور خواهد شد تحسین می‌کنم اما مسئله‌ای که هم در جلسات مجمع مشورتی و هم در برخی جلسات که ما با حضور برخی از دوستان داشته‌ایم این بوده است که روش پیگیری و ادبیات این دوستان گهگاه مورد پسند برخی از اعضا قرار نگرفته است.
سلامت‌پناه بیان کرد: بازخورد مناسبی در جلسات نداشته است و حتی گاه نوع استخدام ادبیات که این دوستان داشته‌اند گهگاه قصد خیر آنها را گاه نزد برخی ها زیر سؤال برده است، ما در عین حالی که به این دوستان توصیه برادرانه و اخلاقی داشته‌ایم که می ‌شود با روش‌های مناسب تری این قضیه را پیگیری کرد، ضمن اینکه ظرفیت آنها را نیز نادیده نگرفته‌ایم و این مسئله را خود ما در موضوع کاری دخالت نداده‌ایم، این هم مسئله‌ای است که به آنها گفته شده است و برگزاری متینگ‌های تبلیغاتی و برخی از تجمعات صنفی در این قضیه مسئله را کمی پیچیده‌تر می‌کند.
دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی همچنین تصریح کرد: این کار باید با ادبیات مناسبت علمی و حقوقی پیگیری شود و به دنبال آن اعضای شورای توسعه و مجمع را اقناع کنند، دبیرخانه شورا تصمیم‌گیر نیست بلکه تصمیم‌پژوه است و خود اعضا که در مجمع و در شورا حضور دارند آنها هستند که نظری را تشخیص و آن را اعلام می‌کنند. در تعامل هستیم و امیدواریم که کارها به خوبی پیش برود.
وی گفت: دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در عین داشتن این مسئولیت در حوزه تصمیم‌گیری در عین حال در موضوع تصمیم‌گیری همانطور که گفته شد، اینگونه است که جمع به نتیجه می‌رسد نه اینکه شخص تصمیم بگیرد. اگر دبیر شورا مطلبی بیان کرده‌اند توصیه‌ای بوده است تا نحوه پیگیری مطالبه خود را در مجاری حقوقی و قانونی پیگیری کنند و آن قولی هم که داده شده است در راستای تسریع این مقوله بوده است.
سلامت‌پناه در ادامه با بیان اینکه گلایه‌ای از برخی اعضای مجمع مشورتی دارد، گفت: در جلسات کارویژه‌ای که بررسی کرده‌ایم اعضای کارویژه که مأمور بررسی اساسنامه بوده‌اند اهتمام خوبی به این موضوع نداشته‌اند، چندین بار در جلسات حضور نداشتند و پیشنهاد من این بوده است که در برخی از مجموعه‌ها که خود ایکنا هم مرجع خوبی برای این قضیه است این مسئله را به مناظره بگذارند و نشستی با این موضوع یک بحث علمی شفاف داشته باشند.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که پیش‌بینی شما از آینده سازمان قرآن و عترت کارگری چیست، خاطرنشان کرد: برای خود ما در شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دبیرخانه این شورا یک اصل راهبردی ارتقاء سطح تشکیلات قرآنی و یا تأسیس تشکیلات و نهادهای ناموازی قرآنی است، اینکه اگر مثلاً ببینیم یک ظرفیت در مجموعه ای صنفی است و از طرف دیگر هم انگیزه بالایی برای کار قرآنی با توجه در آن ظرفیت در آن نهاد است و اگر تشکیلاتی وجود ندارد از این تشکیلات ایجاد شود و ضربه به سایر تشکیلات و نهادهای قرآنی نزدند و موازی با آنها نباشد، ایجاد آن را به عنوان یک مسئله مثبت نگاه میکنیم.
وی افزود: اینکه بدون ابعاد حقوقی این مسئله ایجاد شود و آن مسئله ای که ما در ایجاد تشکیلاتی موازی مثل اتحادیه‌های دوگانه قرآنی داشته‌ایم مجدداً ایجاد شود، نسبت به این موضع منفی داریم اما در عین حال که از ظرفیت‌ها و انگیزه‌های بالای دوستان استفاده شود و یک تشکیلات غیرموازی در جهت ارتقاء فعالیت قرآنی کارگران ایجاد شود، صددرصد موافق بوده و از آن پشتیبانی خواهیم کرد اما از کانال صحیح و با ادبیات مناسب.
captcha