
علیرضا بابایی، هنرمند خوشنویس در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: واقعیت تلخی که وجود دارد اینکه مردم چندان اقبالی در زمینه خریداری کتاب ندارند و براساس آمار ارائه شده به ازای هر ایرانی سالانه چیزی حدود 900 تومان هزینه خرید کتاب میشود که اگر کتابهای درسی و دانشگاهی را نیز از این آمار حذف کنیم، تقریباً سرانه هزینهکرد هر ایرانی برای خرید کتاب به صفر میرسد.
وی ادامه داد: این در حالی است که برای تولید کتابهای هنری و خوشنویسی در قالبهایی فاخر که نیاز به مواد و متریال مناسب است ناشران نیازمند صرف هزینه گزاف تولید هستند؛ از قیمت بالای کاغذ و چاپ گرفته تا دستمزدی که باید به هنرمند خوشنویس برای خلق یک اثر هنری بدهند، همه اینها هزینههایی است که قیمت تمام شده کتاب را به شکل فزایندهای بالا میبرد.
بابایی تصریح کرد: در چنین شرایطی ناشر نخواهد توانست از مواردی که پایه تولید و نشر کتاب محسوب میشود؛ همچون کاغذ و مواد مورد نیاز چاپ صرفنظر کند و لذا در نخستین وهله سعی میکند برای کاهش هزینهها به جای استفاده از هنرمند خوشنویس برای کتابت یک کتاب هنری و خوشنویسی که نوعاً مربوط به قرآن و موضوعات قرآنی است به جای خطاط از یک تایپیست استفاده کند.
این هنرمند خوشنویس که تخصص وی شکستهنستعلیق است در ادامه گفت: پیامد این رویکرد ناشران، به حاشیه رانده شدن هنرمندان خوشنویس حتی در سطوح عالی و پیشکسوتی است و اینکه تنها آثار خوشنویسی چند هنرمند خطاط متقدم تبدیل به فونت رایانهای شده و مرتب در نشر کتابهای هنری و قرآنی این روند بدون کوچکترین تحولی تکرار میشود.
بابایی افزود: با حاکم شدن چنین شرایطی انگیزه و رغبت هنرمندان خوشنویس به حداقل سطح ممکن خود میرسد و خوشنویسان که باید مرتباً در حال زایش هنری و رسیدن به تجارب نوین باشند نیز خود را تکرار میکنند و نتیجه آنکه تحولی در حوزه خط و خوشنویسی به عنوان یکی از هنرهایی که تماماً در خدمت قرآن و ترویج و اشاعه فرهنگ قرآنی است رخ نمیدهد.
این هنرمند خطاط تأکید کرد: روزگاری نه چندان دور شاهد برپایی نمایشگاههایی از آثار خطاطان و خوشنویسان در مقاطع گوناگون زمانی بودیم که با به نمایش درآمدن و فروش آثارشان حداقل به این مسئله دلخوش بودند که از طریق اقبالی که از سوی مخاطبان برای خرید آثار هنری صورت میگیرد قادر به گذران زندگی و امرار معاش هستند که متأسفانه این امر نیز در سالهای اخیر به حداقل سطح ممکن خود رسیده است.
وی در پایان گفت: رواج یافتن چنین شکلی از تولید و نشر کتابهای هنری با موضوعات گوناگون و از جمله قرآنی که البته با قیمتهای نازل در بازار عرضه میشود، هر چند که همچنان رغبتی از سوی مخاطب برای خرید آنها وجود ندارد، پیامدی مصیبتبار به دنبال دارد و مهمترین آن اینکه هیچ پویایی را در میان هنرمندان به منظور زایش هنری و خلق آثاری چشمنواز و بدیع را شاهد نخواهیم بود.