کد خبر: 3464731
تاریخ انتشار : ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۶
ضرورت بازخوانی نامه امام(ره) به گورباچف؛

از دعوت به تفکر درباره جهان ماوراء ماده تا دعوت به دین بر اساس منطق

گروه اندیشه: معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی با اشاره به نامه تاریخی امام خمینی به گورباچف در دی‌ماه 67 به گورباچف گفت: در حال حاضر بازخوانی مضامین این نامه که در واقع دعوت به اسلام بر اساس استدلال و منطق است، ضرورت دارد.

مجتبی شیدایی، معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان جنوبی، گفت: زمانی که امام خمینی به گورباچف آخرین دبیر حزب کمونیست شوروی در دی ماه 27 سال پیش نوشتند، تحولاتی در شوروی در حال شکل‌گیری بوده است .

دعوت به نگرش عمیق‌تر به جهان 

وی اظهار کرد: امام در این نامه طرف مقابل را دعوت می‌کنند که با نگاهی عمیق‌تر و کلان‌تر به هستی و خودش نگاه کند که نشان آن این است که وقتی نماینده گورباچف جواب نامه را برای ایشان می‌آورد و امام درمی‌یابد که او دریافتی را که باید از نامه نداشته گفتند من می‌‌خواستم جهان بزرگتری پیش روی شما باز کنم.

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی بیان کرد: امام در این نامه دو مسئله مهم را مطرح می‌کنند از جمله چون کمونیسم منشاء پیدایش هستی را ماده می‌داند اما گورباچف را به عبور از ماده‌گرایی و اعتقاد به زندگی ماوراء ماده و طبیعت دعوت می‌کنند.

شیدایی ادامه داد: نکته دوم اینکه امام در این نامه بحث زندگی پس از مرگ را مطرح می‌کنند و اینکه آیا انسان پس از مرگ چون گیاهی پوسیده و معدوم می‌شود و یا باید نگاه متفاوت‌تری به هستی داشت و اما این دو مؤلفه را در قالب اسلام پیشنهاد می‌دهند.

وی افزود: در آن شرایط شوروی در حال تحول بود و امام تمایل داشتند که مطرح کردن این مسائل از دام افتادن این کشور در دام مکاتب غربی جلوگیری کند که این نکته از نامه امام و پاسخ گورباچف دریافت می‌شود.

دعوت به اسلام بر اساس استدلال و منطق

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی گفت: مضامین این نامه که در واقع دعوت به اسلام بر اساس استدلال و منطق است و از طرفی چون نمی‌توان مطرح کرد اندیشه‌های مادی‌گرایی و کمونیستی کاملا از بین رفته در حال حاضر بازخوانی این نامه و مضامین آن ضرورت دارد.

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی اظهار کرد: امام در این نامه از چهار تن از فیلسوفان و عرفا (محی الدین عربی، ملا صدرا، ابن سینا و سهروردی) نام می‌برند و در پاره‌ای موارد مطالب رنگ فلسفی به خود می‌گیرد.

فلسفه زبانی مشترک برای گفت‌و‌گو

شیدایی بیان کرد: این نکته نشان می‌دهد که فلسفه می‌تواند زبان مشترکی برای گفت‌وگو بین همه انسان‌هاقرار گیرد و از این جهت نامه امام در جهت کاربرد فلسفه اسلامی نیز بسیار حائز اهمیت است.

وی اظهار کرد: درباره این نامه دو نکته حائز اهمیت است از جمله اینکه این نامه از موضع قدرت و البته احترام نوشته شده ولی نه احترامی که مانع بیان حقایق شود در حالی که ما در ارتباطاتمان یا سکوت می‌کنیم و یا در نقدهایمان از احترام فاصله می‌گیریم.

captcha