کد خبر: 3466015
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۵
آیت‌الله العظمی جوادی آملی در درس تفسیر:

انسان موحد از تحریم نمی‌هراسد/ دین آدامسی مشکلی را حل نمی‌کند

گروه حوزه‌های علمیه: مفسر قرآن کریم با بیان اینکه مرگ بالاترین لذت برای انسان مومن است تاکید کرد: کسی که دنبال انجام وظیفه است از روزی نمی‌ترسد و دخل و خرج را رازق نمی‌داند و از تحریم و غیر آن باکی ندارد؛ بنابراین هم روزی او تامین است و هم روزی توحید نصیبش شده و خدا فرمود از راهی که گمان نمی‌کند به او می‌‌دهیم و لذت عبادت را هم می‌چشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز 19 دی ماه در ادامه درس تفسیر خود در مسجد اعظم گفت: مشرکان، قرآن را دروغ و سحر و کهانت و ... می‌دانستند که قرآن کریم به همه اینها پاسخ داده است و فرموده است اگر می گویی این کتاب افترا و بدلی است این کتاب قابل جعل و افترا نیست مانند این است که کسی بگوید فردی آفتاب بدلی و منظومه شمسی و ... را جعل کرده است جنس قرآن قابل جعل نیست.

وی ادامه داد: قرآن با صفاتی مانند عظیم و کریم است پس باید بر مرد بزرگی نازل شود که خدا فرمود ما هم بر مرد بزرگی نازل کردیم که «لعلی خلق عظیم» است اما اگر می‌گویید باید بر سرمایه‌دار بزرگی نازل شود این صغری و تصور نادرست است زیرا مال نشانه بزرگی نیست.

تسخیر یکجانبه ظلم است

این مفسر قرآن بیان کرد: خدا فرمود ما خودمان این مال و سرمایه را به عدالت میان مردم تقسیم کردیم زیرا اگر همه جامعه طبیب و روحانی و مهندس بودند که جامعه با مشکل مواجه می‌شد و اداره آن ناممکن بود؛ اختلاف برای این است که مردم یکدیگر را مسخر کنند نه مسخره زیرا تسخیر متقابل چیز لازمی است الیته تسخیر یکجانبه ظلم است یعنی طبیب مشکل کارگر و کارگر نیز مشکل طبیب را حل کند، این نظم عالم است.

وی اظهار کرد: عده ای امروز غنی و فردا تهیدست و برعکس می شود ولی ما مقطع خاصی از زندگی را معیار قرار می دهیم بنابراین مسخره کردن هم در سخریا و هم در لایسخر قوم نکوهش و نهی شده است.

وی با بیان اینکه قرآن کریم بر بالابردن درجات مومن و عالم تاکید کرده و فرموده من مومن غیر عالم را یک درجه و مومن عالم را چند درجه بالا می بریم که مربوط به ایمان و علم ایمانی است افزود: ای مشرکان گفتید قرآن بر مرد عظیمی باید نازل شود این سخن حقی است اما اینکه این مرد عظیم سرمایه‌دار حجاز است درست نیست زیرا این منطق غلط است.

سرمایه کافران نشانه خوشبختی آنان نیست

وی بیان کرد: قرآن فرمود اگر همه مردم کافر نمی‌شدند ما به کافران آنقدر سرمایه می‎دادیم که سقف‌های خانه هایشان را از نقره بسازند و نردبانهایشان نیز از طلا و نقره باشد، برای اتاق‌ها درها و تخت‌هایی قرار می‌دادیم که مرفهانه بر آن تکیه کنند ولی اگر این همه امکانات می‌دادیم همه مردم کافر می‌شدند‌.

دین آدامسی

آیت الله جوادی آملی افزود: ما روی گسل و زلزله زمین داریم زندگی می کنیم؛ ائمه فرمودند اینجا جای آرامی نیست، بیشتر روایات برای معرفی همین ویژگی دنیاست و به همین دلیل فرمودند که الدین لعق علی السنتهم، یعنی دینشان مانند آدامس است و اکثر مردم مصداق این حدیث هستند البته اگر کسی در این مردم بود و دینش را حفظ کرد هنر کرده است.

مرگ؛ بالاترین لذت برای مومن است

وی اظهار کرد: هیچ لذتی برای مومن به اندازه لذت مرگ نیست و مرگ جلال و شکوهی دارد و انبیاء و اولیاء با جلال و شکوه به استقبال او می‌آیند؛ 14 معصوم به بالین محتضر می‌آیند؛ فرمودند این روایت را برای همه نقل نکیند زیرا آن نشئه نشئه محرم و نامحرم نیست چون در روایت دارد آنکه در پشت سر پیامبر و حضرت علی(ع) ایستاده است فاطمه زهرا(س) است.

آیت الله جوادی آملی عنوان کرد: فکر جاهلی این است که معیار کمال ذهب و فضه است؛ آیه 24 سوره یونس فرموده است که زینت ارض زخرف الارض است و فرمود زینت های مادی معیار کمال و جلال و شکوه الهی نیست و اگر ربوبیت و رحمت رحیمیه است درباره عمل صالح و ... است.

این مفسر قرآن بیان کرد: فرمود ما برهان اقامه کردیم و هر کس خواست بپذیرد اهل قبول است و هر کس نخواست اهل نکول است و در این صورت کافرند ولی از تحت ربوبیت ما خارج نمی شوند البته راه توبه و عفو و گذشت را همیشه خدا بازگذاشت اما اگر شخصی از هیچکدام از این درها استفاده نکرد اسیر شیطان می شود.

خطوات شیطان

وی تاکید کرد: البته شیطان در حد وسوسه و دعوت است که خود این وسوسه برای انسان نعمت است زیرا اگر کسی گوش به این وساوس نکرد و برخلاف آن دعوت انبیاء و ائمه را پیگیری کرد در این صورت به رشد و کمال می‌رسد. اگر کسی راه بیهوده رفت این شیطان کلب معلم اوست و خدا فرمود ما هم اقراء می کنیم وسوسه و کید را بیشتر کن تا این شخص گرایش بیشتری به کفر پیدا کند.

وی افزود: اگر کسی تعاشی کند و خود را به کوری و تجاهل بزند عامدا تجاوز کرده و رفیقی برای او انتخاب می کنیم که شیطان است و همراه بدی دارد و حتی در خواب و بیداری علیه او وسوسه می کند ولی اگر کسی متقی باشد رابطه تنگاتنگی میان او و خودمان ایجاد می کنیم و او موحدانه زندگی می کند.

انسان موحد از تحریم نمی‌ترسد

وی افزود: یک کاسبی گاهی به دخل و خرج روزانه خود می‌نگرد و آن را رازق خود می داند ولی خدا فرمود ما رازق او هستیم. بنابراین کسی که دنبال انجام وظیفه است  از روزی نمی‌ترسد و دخل و خرج را رازق نمی داند و از تحریم و غیر آن باکی ندارد؛ بنابراین هم روزی او تامین است و هم روزی توحید نصیبش شده و خدا فرمود  از راهی که گمان نمی‌کند به او می‌‌دهیم و لذت عبادت را هم می‌چشد.

وی با اشاره به دوستان شیطان بیان کرد: چنین انسانی دشمنش را نمی بیند و دشمن او را می بیند و جنگ نیز جنگ نابرابر است و در چنین جنگی حتما او شکست می خورد. حال این سؤال مطرح می شود که چه کنیم که به سود خود این جنگ را نابرابر کنیم؛ فرمودند این راه دارد و راهش این است که وارد دژ توحید و ولایت بشوید، که کلمة لا اله الا الله حصنی ... .

این مفسر تاکید کرد: معاصران پیامبر از ایشان زخرف و دنیا را می خواستند زیرا خیال می کردند راه سعادت این است و این راه هم مال آنهاست ولی وقتی وارد قیامت می شوند از وضع هم آگاه می شوند و می گویند ای کاش بین ما و شیطان فاصله بعیدی بود.

captcha