چکناواریان خبر داد:
اجرای سوئیت «فرود کشتی نوح(ع)» توسط ارکستر ملی در جشنواره «موسیقی فجر»
گروه هنر: با رهبری ارکستر ملی ایران به مرور آثار قبلی خودم در جشنواره «موسیقی فجر» خواهم پرداخت که یکی از آنها اجرای سوئیت «فرود کشتی نوح(ع)» در 7 قسمت است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشستی از سلسله نشستهای سی و یکمین جشنواره بینالمللی «موسیقی فجر» پیش از ظهر امروز دوشنبه، 28 دی در تالار وحدت برگزار شد و جمعی از هنرمندان شرکت کننده در این جشنواره به توضیحاتی در مورد برنامه های خود پرداختند.
لوریس چکناواریان، آهنگساز و رهبر ارکستر ملی ایران در این نشست به ایراد سخن پرداخت و گفت: این نخستین بار است که به دعوت دوست و همکارم فرهاد فخرالدینی به رهبری ارکستر ملی ایران دعوت شدم و قرار است مجموعهای کارهای گذشتهام را با اعضای این ارکستر در جشنواره موسیقی فجر اجرا کنم.
وی ادامه داد: مهمترین قطعاتی که در جشنواره امسال رهبری آن را در ارکستر ملی ایران به عهده خواهم داشت، سوئیت «فرود کشتی نوح(ع)» است که در 7 قسمت و با سازهای کامل ارکسترا به اجرا درخواهد آمد و در آن شرح فرود آمدن کشتی نوح(ع) پس از اتمام طوفان بر روی کوه آرارات بازنمایی خواهد شد.
چکناواریان تصریح کرد: سوئیت «پردیس پریسا» و قطعهای به نام «سلام» از دیگر اجراهایی است که در جشنواره امسال علاقهمندان موسیقی شاهد اجرای آن توسط ارکستر ملی ایران به رهبری این حقیر خواهند بود.
ماهیت ارکستر ملی بسیار شبیه ارکستر سمفونیک است
این آهنگساز و موسیقیدان افزود: البته ممکن است این پرسش پیش آید که قطعات ذکر شده با توجه به اینکه در آنها از سازهای بادی و کلاسیک استفاده میشود بهتر بود که توسط ارکستر سمفونیک تهران به اجرا درآیند اما به نظر من فرقی نمیکند که این آثار در ارکستر ملی باشد یا در ارکستر سمفونیک؛ چرا که تقریباً استفاده از سازها و تمهای موسیقی در هر دو ارکستر به یک شکل است و تنها در برخی از پردهها اختلاف دیده میشود.
وی در ادامه گفت: دوست داشتم در جشنواره امسال با اجرای سمفونی «جهان پهلون تختی» در خدمت علاقهمندان به موسیقی باشم که البته باید بگویم با وجود آنکه این سمفونی آماده نواختن بود، اما از آنجا که برنامههای جشنواره فشرده است و گروه کر ارکستر ملی فرصتی برای تمرین ندارد، لذا از اجرای این سمفونی صرفنظر کرده و آن را به زمانی مناسبتر موکول میکنم.
چکناواریان در پاسخ به این پرسش که آیا در مقاطع دیگری نیز برای رهبری ارکستر ملی ایران دعوت شدهاید یا نه یادآور شد: دوستان این لطف را به من بارها داشته اند اما هر بار که دعوت شدم زمان مناسبی نبود که در خدمت ارکستر باشم، اما اخیراً وقتی این پیشنهاد به من داده شد با جان و دل پذیرفتم.
اجرای قطعاتی در قالب ملی و کلاسیک برای بانوان
این گزارش حاکی است از دیگر هنرمندان موسیقی که در این نشست به تشریح برنامههای خود در جشنواره پرداخت، نجمه تجدد؛ هنرمند خواننده بود که گفت: من به اتفاق جمعی از بانوان به اجرای قطعاتی ویژه مخاطبان بانو خواهم پرداخت که شامل قطعات موسیقی کلاسیک و ملی است.
وی اظهار کرد: در بخش موسیقی ملی یک قسمت را به اجرای موسیقی با ساز تنبور اختصاص دادهایم که شامل قطعاتی همچون«مستان سلامت میکنند»، «ساربان» و «آن سو مرا...» است و در بخش دیگر نیز قطعاتی همچون «بوسههای باران» و «مگذار و مگذر» به اجرا درخواهند آمد که شاعر غالب این قطعات عطار، مولانا و محمدرضا شفیعیکدکنی هستند.
تجدد به مشکلات موجود بر سر راه اجرای موسیقی ویژه بانوان اشاره کرد و گفت: البته برای نخستینبار است که در این بخش در جشنواره «موسیقی فجر» شرکت کردهام اما کم و بیش در جریان این مشکلات هستم و باید بگویم که اساساً سالن و شرایط خوبی برای اجرای کنسرت نه برای بانوان و نه در سایر بخشها نداریم و باید تلاش کنیم که این مشکلات و موانع به مرور حل شود.
همچنین در ابتدای این نشست اعضای گروه موسیقی کوبهای ایران به سرپرستی حسین رضایینیا حضور یافته و در مورد برنامههای خود در جشنواره توضیحاتی ارائه کردند که نخست رضایینیا پیرامون این گروه افزود: ما ابتدا بنا نداشتیم این گروه را راهاندازی کنیم اما با تشویقهای دوستان و البته در رأس ایشان کامبیز گنجهای گروهی از دوستان را گردهم آورده و به همکاری دعوت کردیم.
استفاده از ساز «نقاره» و «ضرب زورخانهای» در اجرای گروه موسیقی کوبهای ایران
وی گفت: در اجرای برنامه گروه موسیقی کوبهای ایران از سازهای کوبهای ایرانی و به ویژه ضرب زورخانهای استفاده خواهیم کرد و البته مهمترین ساز استفاده شده در اجرای برنامه گروه که حدود 45 دقیقه است «نقاره» است که سازی آذربایجانی است، اما از دف نیز استفاده شده است.
رضایینیا با اشاره به اینکه ساز کوبهای قلب تپنده ارکسترهای ایرانی است تصریح کرد: از استاد مرشد مهرگان دعوت کردهایم که این گروه را در اجرای موسیقی همراهی کنند که البته با زمان کمی که در اختیار داریم تنها به فرازهایی از داستانهای شاهنامه اشاره خواهد شد که البته بخشی از سازهای کوبهای را به شکل ساز افکتی در زیر مرشد مهرگان استفاده خواهد شد.
وی در پایان افزود: به شرط جذب حامی مالی قصد داریم فعالیت این گروه را همچنان ادامه دهیم و حتی مشتاق هستیم تا از نوازندگانی ایرانی که در خارج از کشور هستند برای قوام و اعتبار گروه استفاده کنیم.