کامران ندری، عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع)، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تشریح آثار اجرای برجام بر نظام بانکی کشور پرداخت و عنوان کرد: با اجرای برجام و رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران، گشایشهایی در نظام بانکی ما به ویژه برای نقل و انتقال آسانتر وجوه، افتتاح اعتبارات اسنادی و یا تأمین مالی پدید خواهد آمد.
رفع مشکل تأمین مالی خارجی با اجرای برجام
وی ادامه داد: مشکل تأمین مالی خارجی از طریق فاینانس و یوزانس که با عاملیت بانکها انجام میشود با اجرای برجام برطرف خواهد شد بنابراین رفع تحریمها مسلما بر نظام بانکی مؤثر خواهد بود اما باید توجه داشت که در نظام بانکی ایران مشکلاتی وجود دارد که صرفا به دلیل تحریمها نبوده است که با رفع آن برطرف شوند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع) تأکید کرد: البته تأمین مالی خارجی هم کاملا به تحریمها مربوط نیست بلکه بخش مهمی از آن به درجه ریسک اعتباری یک کشور هم مربوط میشود که باید برای این موضوع هم چارهای بیاندیشیم.
ضعف مدیریت در نظام بانکی
ندری خاطرنشان کرد: در مجموع میتوان گفت اجرای برجام گشایشهایی را ایجاد خواهد کرد اما باعث حل معضلات فعلی نظام بانکی نمیشود چراکه اساسا این معضلات به تحریمها ارتباط چندانی به صورت مستقیم ندارد و به نوع مدیریت در نظام بانکی مربوط است.
وی در پاسخ به این پرسش که رفع تحریمها چه تأثیری بر افزایش ارتباطات بانکهای ایرانی با بانکهای اسلامی سایر کشورها و توسعه بانکداری اسلامی در کشور خواهد داشت، عنوان کرد: وقتی که تحریمها وجود داشتند همه بانکهای خارجی اگر میخواستند با بانکهای ایرانی ارتباط داشته باشند با مشکل و معضل مواجه بودند بنابراین برقراری ارتباط بین بانکهای ایران و بانکهای اسلامی سایر کشورها هم با مشکل مواجه میشد.
تحریم مانع مراوده با بانکهای اسلامی نیست
مدیرگروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی تأکید کرد: اما با همه این اوصاف، بنده مطلع نیستم که آیا بانکهای ما تلاشهای لازم را برای برقراری این ارتباطات با بانکهای اسلامی سایر کشورها انجام دادهاند یا خیر.
ندری در پایان گفت: بنده معتقد نیستم که اگر بانکهای ما تمایل به مراوده و ارتباط با بانکهای اسلامی سایر کشور داشته باشند مانع جدی برای این مراوده و تعاملات، تحریمها بوده باشد.