به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، امروز، 6 بهمنماه، سالروز تأسیس مدرسه دارالفنون است. تأسیس دارالفنون در سال ۱۲۶۸ ق (۱۲۳۰ش) و توسعه مدارس ایران در برخى از شهرستانهاى بزرگ را مىتوان سرآغاز معرفى نظام جدید آموزش عالی و از اقدامات مهم فرهنگى تاریخ ما دانست.
میرزاتقیخان امیركبیر صدراعظم ایران، در این سال فرمان داد ساخت مدرسهای را به سبك مدارس عالی اروپا، بهعنوان اولین مدرسه دولتی و به نام «دارالفنون»، با رشتههای مهندسی، داروسازی، طب و جراحی، توپخانه، پیاده نظام، سواره نظام و معدنشناسی آغاز کنند.
اندیشه امیركبیر در تأسیس دارالفنون نتیجه مجموع آموختههای او بود. وی آكادمی و مدرسههای مختلف روسیه را دیده بود و در كتاب «جهاننمای جدید» كه به ابتكار و زیر نظر خودش ترجمه و تدوین شده بود، شرح دارالعلمهای همه كشورهای غربی را در رشتههای گوناگون علم و هنر با آمار شاگردان آنها خوانده بود و از بنیادهای فرهنگی دنیای جدید خبر داشت.
مدرسه دارالفنون با زیربنای 6 هزار و 108 متر و دوهزار و 354 حیاط مرکزی و دوهزار و 723 متر حیاط بیرونی، در زمینی واقع در شمال شرقی ارگ سلطنتی كه پیش از آن سربازخانه بود، ساخته شد و نقشه آن را میرزا رضای مهندس، كه در زمان عباس میرزا برای تحصیل به انگلستان رفته بود كشید و محمدتقیخان، معمار باشی دولت آن را ساخت. دارالفنون تا سال 1313 شمسی، همچنان به فعالیتهای علمی و آموزشی خود ادامه داد و پس از تصویب قانون تأسیس دانشگاه تهران، میراث علمی آن، از ساختار گرفته تا استادان و دانشجویان و...، به دانشگاه تهران انتقال یافت.
روابط عمومی دانشگاه تهران