به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، جلسه هفتگی درس اخلاق آیتالله عبدالله جوادیآملی، عصر روز پنجشنبه 6 اسفندماه بعد از اقامه نماز ظهر و عصر با حضور حوزویان و دانشگاهیان در محل نمازخانه بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء شهر مقدس قم برگزار شد.
آیتالله عبدالله جوادیآملی با اشاره به اینکه خدا انسان را زیبا آفریده، گفت: خدای متعال انسان را خیلی کامل و زیبا خلق کرده که این زیبایی بخشی از آن ارزش و بخش دیگر به دانش آدمی است و احسن تقویم بودن مخلوق نشانه زیبا بودن خالق اوست.
مشکی اساسی دشمن درونی است نه بیرونی
مفسر تفسیر تسنیم ادامه داد: ما در درون نفس عماره نداریم این ما هستیم که عماره به سو میسازیم، اساس دشمن ما درون ماست، از دشمن بیگانه آسیبی زیاد نمیرسد اما مشکل اساسی این سیب همان کرمی که درون آن است، این دشمن درونی او را میپوساند و از پا در میآورد، بنابراین در ساختار ما جز حُسن و زیبایی چیزی نیست و اگر نقصی پیدا میشود بر اثر بدرفتاری و محافظت نکردن ما است پس اگر در جهاد اکبر شکست خوردیم در جهاد اصغر هم شکست خواهیم خورد.
عطری برای زدودن بوی گناه
آیتالله جوادیآملی استغفار را عطر معنوی برای زدودن بوی گناه دانست و گفت: بعضی مشتاقانه به سوی نماز و عبادت میروند و از گناه منزجر هستند، بوی گناه آنها را آزار میدهد؛ بیان نورانی پیامبر(ص) است که فرمود؛ با استغفار خود را معطر کنید، بوی بد گناه آبروی شما را میبرد؛ این چنین نیست که عطر حسی و مادی باشد، عطر معنوی هم هست که جلوی گناه را میگیرد.
نماز بارزترین مصداق قرائت قرآن
مفسر قرآن کریم عنوان کرد: بارزترین مصداق قرائت قرآن همین نماز است؛ فرمود دهانتان را پاک کنید نه اینکه دهانتان را مسواک کنید، مسواک کردن دندان هم یک سنت اسلامی است و ثواب خاص و همچنین آثار بهداشتی خودش را دارد اما فرمودند دهانتان را پاک کنید نه دندانتان را.
تطهیر دهان برای عبور قرآن
آیتالله جوادیآملی به تشریح منظور از پاک کردن دهان پرداخت و گفت: دهانتان را پاک کنید، زبان، لثه، دندان، غذا، کام، حلق را پاک کنید، نه غذای شبههناک وارد حلقتان بشود نه از این حلق حرف شبههناک خارج شود، این دهان را تطهیر کنید که قرآن میخواهد از آن عبور کند.
وی ادامه داد: قرآن اگر بخواهد اثربخش باشد، باید از یک مسیر طیب و طاهر بگذرد؛ چون دهان راه عبور قرآن است نباید غذای شبههناک وارد آن شود و نباید هم حرف شبههناک از آن صادر بشود.
صدیقه کبری(س) عدل قرآن کریم
آیتالله جوادیآملی در بخش دوم سخنانشان با توجه به ایام فاطمیه با اشاره به خطبه حضرتزهرا(س) بیان کرد: وجود مبارک صدیقه کبری اسراری در این خطبه نورانی دارد که آن را علنی کرد که مهمترین عنصر آن این است که خود صدیقه کبری(س) مانند 13 معصوم(ع) عدل قرآن کریم و جز تقلین است.
پشتبانه قرآنی در خطبه حضرت زهرا(س)
وی افزود: دوم ویژگی این خطبه اینکه همه مطالب این خطبه نورانی بلا واسطه یا معالواسطه پشتبانه قرآنی دارد و از آیات قرآنی استفاده شده است بنابراین تا روز قیامت این خطبه فدک یک خطبه عملی خواهد بود؛ این خطبه غدیر را زنده کرد، سقیفه را باطل دانست، فدک را غصب دانست و دهها برداشت دیگر در آن است.
مفسر تفسیر تسنیم ادامه داد: در بحثهای تفسیری خطبه حضرت را تا حدودی معنا کردیم، خطبه اول در سطح دیگر و خطابه دوم در سطحی دیگری است در خطبه با خدا صحبت میکنند و از توحید میگوید اما در خطابه که با مردم حرف میزند با سطح متوسط سخن میگوید.
پیشنهاد آیتالله جوادی نسبت به حفظ خطبه فدکیه و قرار دادن آن به عنوان درس رسمی حوزه علمیه
آیتالله جوادیآملی در پایان سخنانشان ضمن پیشنهاد این که خطبه حضرت صدیقه کبری(س) درس رسمی حوزه علمیه شود، گفت:خطبه غدیر را الحمدالله بعضیها حفظ کردهاند، این خطبه حضرت فاطمه(س) هم در متن دین ما است بهوسیله اینها غدیر و بسیاری از معارف قرآنی بهدست ما رسید سعی کنید این خطبه را هم مثل سوری که حفظ میکنید آن را حفظ کنید، این خطبه شایسته است که حفظ شود و یا یک مباحثه در این خطبه بگذارید تا این خطبه یک درس رسمی در حوزه بگردد، یک واحد یا دو واحد بشود که بعد جهت تدریس به مردم عرضه شود لذا این خطبه عناصر فراوانی دارد.
یادآور میشود، در این جلسه جمعی از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم، جمعی از بانوان نخبه دانشگاه مالک اشتر وزارت دفاع از تهران و جمعی از کارمندان منابع طبیعی قم حضور داشتند.
*امیرمحسن سلطان احمدی