کد خبر: 3479718
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۳
بررسی وضعیت تولید تئاتر فاطمی/5

ضعف مدیریت فرهنگی و حسادت در فضای حرفه‌ای؛ آفت تولید نمایش دینی

گروه هنر: ضعفی که در مدیریت فرهنگی وجود دارد از جمله دلایلی است که موجب می‌شود برنامه‌ریزی جامعی برای تولید و اجرای نمایش دینی در طول یک سال وجود نداشته باشد؛ از سوی دیگر اگر اقدامی در این حوزه به شکل شخصی نیز وجود داشته باشد به دلیل تنگ‌نظری و حسادت برخی از مغرضان به جایی نمی‌رسد.

محمدرضا مداحیان، کارگردان نمایش‌های دینی در گفت‌و‌گو باخبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: متأسفانه وضعیت تولید تئاتر در حوزه نمایش‌های دینی و از آن جمله تئاتر فاطمی چندان مناسب نیست و باید گفت شرایط در این حوزه هر روز دریغ از دیروز است؛ سال گذشته پیگیری‌های من به شکل شخصی منجر به تولید نمایشی به نام «غبار» ویژه ایام فاطمیه(س) شد، اما امسال همان کورسوی امید برای تولید اثر نمایشی همچون سال گذشته نیز وجود نداشت.

وی گفت: از آنجا که مشغول خدمت در آموزش و پرورش و یکی از مدارس منطقه 12 تهران هستمبه همین دلیل امسال تصمیم گرفتم کهبا استفاده از دانش‌آموزان مدرسه کاری را متناسب این ایام تولید کنم که منجر به تولید و اجرای نمایشی به نام «شاه‌کلید» شد که خوشبختانه بازتاب خوبی هم داشت و با وجود یک تک‌اجرا در منطقه 12 آموزش و پرورش، از ما برای اجرا در سایر مناطق تهران نیز دعوت به عمل آمد.

کارگردان نمایش دینی «نسیان» تصریح کرد: نمایش «شاه‌کلید» در مورد اهمیت عفاف و حجاب و اهمیت نماز اول وقت است که آن را شخصاً به نگارش درآوردم؛ برداشتی آزاد از روزگار یکی از بزرگان و علمای دین به نام شیخ حسنعلی نخودکی که هر بار یک نفر به سراغ او می‌رفت و مثلاً از او می‌پرسید برای آنکه بچه صالح داشته باشم باید چه کنم؟ و یا برای داشتن زندگی و شغل مناسب باید چه کاری انجام دهم؟ و نظایر آن و تنها یک پاسخ به همه آنها می‌داد و آن اهمیت دادن به نماز اول وقت است؛ انگار که اقامه نماز در اول وقت شاه‌کلیدی است که همه درهای بسته را پیش روی بندگان خدا باز می‌کند.

مداحیان در ادامه با اشاره به اینکه از نتیجه کار و فعالیت با دانش‌آموزان برای تولید و اجرای یک نمایش دینی خرسند است، گفت: البته این دلیل نمی‌شود که شرایط نامطلوب تولید و اجرای نمایش دینی در رده حرفه‌ای را نادیده بگیریم که این بی‌سامانی دلایل بیشماری دارد و یکی از دلایل آن ضعف در مدیریت فرهنگی و هنری است که منجر به این می‌شود که در طول سال بودجه‌های معطوف به این کار اندک باشند که با وجود همه سر و صدا و هیاهویی که در حاشیه آنها وجود دارد، اما در عمل چیزی در چنته برای عرضه به مخاطب و تقویت روحیه ایمانی و باوری آنها ندارند.

کارگردان نمایش دینی «شعله در زمهریر» افزود: یکی از دلایل دیگری که منجر به افول تولیدات نمایش دینی شده، حسادتی است که متأسفانه در میان اهالی تئاتر با گرایشات دینی و قرآنی وجود دارد، حسادتی که هم منجر می‌شود تعداد کمی که در این راه در حال فعالیت هستند و مرارت‌های زیادی را به جان می‌خرند راه به جایی نبرده و هم آنهایی که مدعی هستند و اصطلاحاً زیر پای مذهبی‌کاران در حوره تئاتر را خالی می‌کنند ادعایشان در حد حرف باقی بماند و در عمل اتفاقی واقع نشود و خلأ در امر تولید نمایش دینی به وضوح مشاهده شود.

وی تأکید کرد: به شخصه در جریان تولید برخی از آثار که با تلاش و کوشش شخصی برای آنها از سوی برخی از نهادهای فرهنگی ـ چه دولتی و چه خصوصی ـ حامی مالی فراهم کردم با این بی‌اخلاقی مواجه شدم که گروهی که من نام آنها را حسود می‌گذارم با مراجعه به آن نهاد و سازمان مغرضانه این پرسش را مطرح کرده‌اند که با چه ادله‌ای این میزان بودجه در اختیار مداحیان گذاشته شده است؟ ما با یک سوم این بودجه قادر هستیم کارهایی خیلی بهتر از آنچه که او انجام می‌دهد انجام دهیم.

مداحیان گفت: صحبت من با این افراد آن است که چرا برای جذب بودجه برای کارهای نکرده خود از من حقیر مایه می‌گذارند؟ اگر کاربلد هستند و می‌توانند بودجه جذب کنند این کار را انجام دهند، در غیر این صورت چرا از من و امثال من سلب اعتماد می‌کنند؟ تازه تجربه نشان داده است آنها علیرغم ادعایی که دارند هیچ گاه نتوانسته‌اند کاری از پیش ببرند.

کارگردان نمایش دینی «نسیان» در پایان گفت: یکی از تبعات منفی این مسائل که پیش می‌آید آن است که هیچ کدام از فعالان تئاتر دینی با وجود داشتن ایده از ماه‌ها قبل به فکر تولید یک کار حساب شده نیفتند و اساساً برنامه‌ریزی در طول یک سال برای تئاتر مناسبتی و از جمله تئاتر فاطمی نداشته باشیم و در نهایت همه چیز در خوشبینانه‌ترین شکل آن موکول به روزها و لحظات آخر می‌شود که آیا تصمیم و عزمی برای تولید تئاتر دینی وجود داشته باشد و یا خیر؟

captcha