کد خبر: 3482129
تاریخ انتشار : ۱۲ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۴
مورخ برجسته عراقی در گفت‌وگو با ایکنا:

نظریه تکفیری‌ها مبنی بر بدعت‌بودن زیارت قبور مبتنی بر احادیث ضعیف است

گروه بین‌الملل: نظریه سلفی‌های تندرو و گروه‌های تکفیری از جمله داعش مبنی بر بدعت‌بودن زیارت قبور از سوی شیعیان مبتنی بر احادیث ضعیف و بی‌سند است.

تخریب مساجد و اماکن تاریخی توسط داعش؛ جنایت در حق انسانیت

«حسن عیسی الحکیم»، مورخ برجسته عراقی، رئیس سابق دانشگاه کوفه و استاد بازنشسته فلسفه تاریخ، خاورشناسی و علم حدیث این دانشگاه، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با اشاره به این مطلب گفت: تفکر سلفی افراطی از روزگاران قدیم در تاریخ اسلامی وجود داشته که عدم درک و فهم صحیح معانی احادیث نبوی تا حدودی در پیدایش این اندیشه تندرو و به تبع آن سایر گروه‌های تکفیری تأثیرگذار بوده است.

وی افزود: این گروه‌ها به احادیث ضعیف و بی‌سند که توسط برخی اشخاص وضع‌شده، استناد می‌کنند و آ‌ن‌ها را احادیث صحیح می‌پندارند که گروه‌ تکفیری داعش از جمله گروه‌‌هایی است که در نتیجه این رویکرد‌ شکل گرفت و این گروه‌ها با استناد به این احادیث نادرست و بی‌سند دست به جنایت‌های بزرگی همچون قتل و کشتار انسان های بی‌گناه، به اسارت گرفتن زنان و تسلط بر اموال مردم می‌زنند.

حسن عیسی الحکیم تأکید کرد: نبی مکرم اسلام به‌عنوان رسول انسانیت و مهربانی هرگز به این گونه اعمال امر نکرده است، اما اینان به عمد به متون و احادیث بی‌سند و غیرصحیح استناد می‌کنند تا بتوانند این جنایات را انجام دهند و چهره اسلام و مسلمانان را تخریب کنند.

رئیس سابق دانشگاه کوفه تصریح کرد: بدون شک پشت‌پرده استناد آن‌ها به این احادیث و روایات و متون ضعیف، منفعتی برای این گروه‌ها وجود دارد که دارای دو بُعد دینی و مادی است که بُعد دینی تخریب چهره اسلام و مسلمانان و بُعد مادی همان ادعای بی‌پایه و اساس آن‌ها مبنی بر تشکیل خلافت اسلامی و تسلط بر امور مسلمانان است.

وی در ادامه این گفت گو اظهار داشت: گروه‌های تکفیری به‌زعم خود هر آن‌چه را که به نظر خودشان بدعت است را از بین می‌برند و آن ها با تخریب زیارتگاه ها، آثار باستانی و تاریخی، در حقیقت میراث و نشانه‌های تمدن و فرهنگ اسلامی را نابود می کنند.

این مورخ برجسته عراقی تأکید کرد: نگاه ما به این آثار تاریخی ـ دینی تنها نگاه عبادی نیست، بلکه این آثار یک تسلسل تاریخی را بیان می‌کند که ما از آن‌ها برای بررسی، مطالعه و شناخت تاریخ و گذشته بهره می‌گیریم.

حسن الحکیم تأکید کرد: زیارت قبور توسط شیعیان و دیگر مذاهب آن‌چنان که تکفیری‌ها و سلفی‌های تندرو می‌پندارند، به مفهوم عبادت این قبور نیست، به‌عنوان مثال وقتی به حرم مطهر امام حسین (ع) می‌رویم و ضریح این امام همام را زیارت می‌کنیم، این اقدام به معنای عبادت و پرستش این ضریح نیست، زیرا عبادت مختص خداوند متعال است و ما تنها صاحب قبر را مقدس می‌دانیم و از ایشان معنای ازخودگذشتگی، بزرگی و انسانیت یاد می‌گیریم.

وی با اشاره به جنایات گروه تروریستی داعش و ادعای گروه‌های تکفیری برای انتساب خود به اسلام و مسلمانان گفت: جرایم و جنایاتی که این گروه‌ها مرتکب می‌شوند و اقدامات وحشیانه ای که آن ها در تخریب بناهای قدیمی را که سرشار از تمدن، هنر، معماری، ایده و فکر است، انجام می دهند و آن را از طریق اینترنت و رسانه‌ها منتشر می‌کنند، جنایت در حق انسانیت و تمدن است.

رئیس سابق دانشگاه کوفه تأکید کرد: تمدن یک مسئله موروثی است و باید از آن محافظت کرد نه این که آن را از بین ببریم. لذا اگر این داعشی‌ها مدعی ایجاد حکومت اسلامی هستند، نباید از این روش‌ها استفاده کنند و آثار تمدن اسلامی را از بین ببرند.

وی گفت: گاهی سیاست بر حقیقت غلبه می‌کند، همانطور که امام علی(ع) در خطبه 200 در مورد معاویه می‌فرماید: «والله ما معاویة بأدهى مني، ولكنه بأدهى مني، ولكنه يغدر ويفجر، ولولا كراهية الغدر لكنت من أدهى الناس، ولكن كل غدرة فجرة، وكل فجرة كفرة» (به خدا قسم معاويه زيرك‌تر از من نيست، ولى او خيانت می‌‏ورزد و گناه می‌كند، و اگر غدر و مكر نكوهيده نبود من از زيرك‌‏ترين مردمان بودم، ولى هر نيرنگى معصيت است، و هر معصيتى نوعى كفر است)، می‌بینیم که امام علی(ع) و بزرگانی که انسانیت داشتند از این امر دوری کردند و وقتی سیاست را از انسانیت جدا کنیم بدون شک کشتار، بی‌عدالتی و دزدی اموال و دیگر جنایت‌ها هم در آن موج خواهد زد.

این مورخ برجسته عراقی در پایان گفت: تمامی اقدامات و جنایاتی که گروه‌های تروریستی از جمله داعش انجام می‌دهند، به نفع امپریالیسم جهانی است و این امر جدید نیست، بلکه از گذشته و تا به حال در حال انجام است.

captcha