کد خبر: 3484222
تاریخ انتشار : ۰۴ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۷
گزارش ایکنا از سازمان غذا و دارو؛

طراحی نشان حلال؛ گامی هر چند دیر اما مهم در حوزه غذا

گروه سلامت: سازمان غذا و داروی جمهوری اسلامی ایران در سالی که گذشت یکی از سازمان‌های وزارت بهداشت بود که بیشترین حضور رسانه‌ای را دارا بود، سالی که برای این سازمان با شعار هفته سلامت سازمان جهانی بهداشت «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» آغاز و با طراحی نشان حلال جمهوری اسلامی ایران پایان یافت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) سال 1394 در حالی آغاز شد که وزارت بهداشت با اعلام شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره و نام گذاری روز‌های هفته سلامت، عزم خود را برای ارتقای امنیت غذایی در سطح تولید، توزیع و عرضه جزم کرد.

سازمان غذا و دارو با تشدید اقدامات کنترلی و نظارتی خود سعی کرد در این حوزه محکم تر از سال‌های قبل در حوزه امنیت غذایی وارد شود، در همین راستا روابط عمومی این سازمان گزارش‌هایی مبنی بر تعطیلی واحد‌های تولیدی و یا ممنوعیت توزیع برخی مواد غذایی انتشار می‌داد.

علی رغم این اقدامات مصاحبه‌های گاه و بی گاه برخی اساتید دانشگاه‌‌ها، نمایندگان مجلس و شایعات منتشر شده در فضای مجازی در رابطه با غذا‌ها و داروهای تقلبی، خطرناک یا آلوده، سازمان غذا و دارو را مجبور به واکنش داشته و در همین راستا دیناروند معاون وزیر بهداشت و رئیس این سازمان به یکی از رسانه‌ای ترین مقامات وزارت بهداشت تبدیل کرد.

متولی یا متولیان امنیت غذایی؟

اختلاف وزارت بهداشت با دیگر نهادهای ناظر و متولی مواد غذایی در همان روزهای نخست سال 94 در نشست خبری اعلام برنامه‌های هفته سلامت علنی شد.

رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو با ناسالم خواندن خمیر مرغ آن را تهدیدی علیه‌ سلامت مردم خواند، و در واکنش به این سخن مهدی خلج، رئیس سازمان دامپزشکی و از جمله مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی خمیر مرغ را سالم و ایمن دانست.

در برهه‌ای دیگر از سال، اختلاف وزارت بهداشت و با سازمان استاندارد بر سر سلامت آب معدنی دماوند به اوج خود رسید.

رسول دیناروند در پاسخ به ایکنا مبنی بر اینکه با وجود این چند صدایی تکلیف مردم چیست و تأییدیه سلامت مواد غذایی، دارویی و آرایشی را از چه نهادی باید پیگیری کنند؟ اظهار کرد: ما اختلافی با این سازمان‌ها نداریم اما استاندارد‌های ما با آنها متفاوت است.

وی افزود: با وجود این نا‌هم‌خوانی، استاندارد‌های وزارت بهداشت(سازمان غذا و دارو) تنها مرجع تأیید سلامت مواد غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی و تجهیزات پزشکی است.

روغن‌های پالم همچنان در صدر خبرهای سازمان غذا و دارو

هنوز دو سالی از اذعان وزرای بهداشت و جهاد کشاورزی مبنی وجود دست‌های آلوده در واردات روغن پالم و وجود آن در مواد لبنی به دلیل ارزان بودن در کشور نمی‌گذشت که در سال 94 هم گاه و بی‌گاه تیتر خبرهای غذا و دارو با این روغن چرب می‌شد.

سازمان غذا و دارو در آخرین اظهار نظری در این رابطه عنوان کرد: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، 30 درصد کل واردات روغن‌، مربوط به پالم است؛ یعنی واردات روغن پالم باید حدود 400 هزار تن باشد. باید به نحوی اقدام شود که از این سقف عبور نکنیم. یکی از راه‌های این موضوع افزایش تعرفه پالم است. پیشنهاد ما تعرفه 26 درصدی برای پالم بود. اما متاسفانه عملیاتی نشد و سقف 10 درصد برای آن در نظر گرفته شد.

وی افزود: برای سال آینده تاکید صریح ما این است که تعرفه پالم 26 درصد در نظر گرفته شود تا این روغن دیگر ارزان تر از بقیه نبوده و به این ترتیب تنها در جایی که کاربرد دارد مصرف شود.

اجرای طرح سلامت الکترونیک

پس از کش و قوس‌های فراوان سازمان غذا و دارو بالاخره طرح سلامت الکترونیک از سوی سازمان غذا و دارو در کرمانشاه به صورت پایلوت اجرا شد تا یکی از وعده‌های این سازمان اجرا شود.

از مزاياي اين طرح مي توان به ايجاد زمينه بهتر براي اجراي طرح پزشک خانواده و نسخه نويسي الکترونيکي اشاره کرد.

اعطای نشان ایمنی و سلامت

یکی از برنامه‌هایی که رئیس سازمان غذا و دارو در راستای ارتقای ایمنی مواد غذایی در ابتدای سال 94 به خبرنگاران رسانه‌ها و مردم وعده داد: طرح اعطای نشان ایمنی و سلامت بود. این طرح در راستای اطمینان بخشی به مردم برای تشخیص کالای سالم و اصل از کالای تقلبی و ناسالم است؛ منوچهر دادگرنژاد معاون برنامه ریزی اداره کل نظارت و ارزیابی فراورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در این رابطه اظهار کرد: نشان ایمنی و سلامت، بینش و عملکرد صحیح دستگاه‌های اجرایی و نظارتی بر محصول و در نتیجه اعتماد مصرف کننده به آن را در پی دارد.

وی افزود: درج نشان ایمنی و سلامت بر فراورده های برتر غذایی، هجمه آگهی های تبلیغاتی را کم اثر نموده، به مردم اجازه انتخاب محصول سالمتر را می دهد ضمن اینکه منفعت بزرگ دیگر این نشان، رقابت صحیحی است که بین صنایع غذایی و در راستای تولید محصول ایمن‌تر ایجاد می‌نماید.

گفتنی‌است معیارهای اعطای نشان ایمنی به صنایع غذایی عدم دارا بودن مواد افزودنی شیمیایی سنتتیک و به حداقل رساندن میزان کالری فرآورده از طریق کاهش مصرف کربو هیدرات‌های ساده، چربی‌ها و نیز ترکیبات و عوامل خطرساز از قبیل اسیدهای چرب ترانس و اشباع، نمک مصرفی به مواد غذایی است که برای نخستین مرتبه 135 شرکت تولیدی مواد غذایی توانستند این نشان را با به حدقل رسانی مواد آسیب‌رسان در صنایع غذایی از سازمان غذا و دارو اخذ کنند.

سامانه ردیابی اصالت مواد غذایی

این سامانه طرح دیگری بود که معاون وزیر بهداشت از آغاز به کار آن خبر داد و عنوان کرد سامانه‌ رهگیری و ردیابی محصولات سلامت محور مدتی است که آغاز به کار کرده و امیدواریم تا پایان دولت نهایی شود و مردم از نتایج موثر آن نیز بهره‌مند شوند.

وی خاطرنشان کرد: سامانه رهگیری، ردیابی و کنترل اصالت فرآورده‌های سلامت محور، تمام اطلاعات محصولات سلامت از جمله دارو، تجهیزات پزشکی، آرایشی و بهداشتی و محصولات غذایی را بطور بروز و دقیق، در بر دارد، بنابراین موجودی کالاهای سلامت محور کشور کاملا قابل ردیابی و رهگیری خواهند شد.

دیناروند ادامه داد: سامانه کنترل اصالت، این امکان را برای مردم فراهم می‌کند تا کالاهای اصیل را از کالاهای قاچاق و تقلبی شناسایی کند این سامانه با پیامک، اینترنت یا نرم افزارهای مختلف تلفن همراه استعلام می‌شوند.

طراحی نشان حلال جمهوری اسلامی ایران

طراحی نشان حلال شاید برجسته‌ترین اقدامی بود که از جانب این سازمان برای حمایت از محصولات ایرانی در بازار‌های بین‌المللی در جهان طراحی شد.

بهروز جنت، رئیس مرکز تحقیقات حلال سازمان غذا و دارو این خبر را به ایکنا داد و اظهار کرد: این نشان از سوی سازمان طراحی و تصویب شده است و پس از تأیید آن سوی وزارت امور خارجه به سفارت‌ کشورهای خارجی در ایران، همچنین سفارت‌های ایرانی در خارج از کشور ابلاغ می‌شود.

دیناروند نیز هدف از این نشان را حمایت از تولید ملی و اقتصاد مقاومتی خواند و ابراز امیدواری کرد که در سال‌ آینده بتوان از این نشان رونمایی کرده و گامی را در جهت بین‌المللی کردن محصولات غذایی ایران برداشت.

سازمان غذا و دارو با این اقدام حرکت مهمی را در راستای جهانی کردن شعارهای جمهوری اسلامی در حوزه سلامت مردم برداشت، قدمی اگرچه دیر اما مهم که هم می‌تواند سایر کشور‌های اسلامی را به خرید محصولات غذایی، دارویی و بهداشتی تشویق و ترغیب کند و هم اینکه اعتبار نظام سلامت ایرانی در حوزه غذا را در جهان دو چندان کند.

captcha