داداش مهرآوری، هنرمند میناکار در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره هنر خود اینگونه توضیح داد: عنوان هنری که من در آن فعال هستم میناکاری شیشه است، البته پیشتر از این به اسم نقاشی روی شیشه نام برده میشود. درباره قدمت این هنر هم اگر بخواهیم براساس یافتهها سخن گوییم باید بگویم از زمان سلجوقیان آثاری در این حوزه داشتهایم، ولی به طور مشخص و ویژه از دهه 20 شاهد رونق و شکلگیری این هنر هستیم. طبق یافتهها قدمت این هنر به دوره ساسانیان بر میگردد. یافتههای ظروف شیشهای مینا شده بعد از اسلام به دوره سلجوقیان نسبت داده شده و عمده یافتهها در منطقه گرگان بوده است.
وی افزود: در دهه 40 شکل توجه به میناکاری روی شیشه با توجه به الگوهایی که از فرانسه و روسیه وارد شد، شکلی جدیتر به خود گرفت، زیرا با توجه به این الگوبرداری تکنیکها در میناکاری شیشه تغییر پیدا کرد. در همان سالها استفاده از این هنر در ادارات دولتی به ویژه مراکزی که کارکرد هنری داشتند، رایج شد.
این هنرمند در ادامه به ویژگیهای کار خود در این هنر اشاره کرد و گفت: وقتی این هنر را شناختم به آن علاقهمند شدم، اما هیچ گاه سعی نکردم تنها یک مقلد باشم برای همین دست به نوآوری و ابداع زدم و کارهایی خلق کردم که تنها آنها را در میناکاری که من انجام میدهم میتوان مشاهده کرد.
این استاد دانشگاه گفت: بزرگترین دغدغه من این بوده که آنچه فرا گرفتم را به دیگران آموزش دهم. برای همین دانشگاههای بسیار زیادی هستند که من در آنها تدریس کردهام. این کار را هم با عشق انجام دادهام و هیچ گاه از آن نیز خسته نشدم. البته این نکته را هم متذکر شوم که چند بار هم به عنوان استاد نمونه انتخاب شدم و برای همین از من تجلیلهای بسیاری به عمل آمد.
وی در پاسخ به این سؤال که تا به امروز چند
بار در جشنوارهها و مسابقات تقدیر شده است، گفت: درباره این موضوع بهتر است سخن
نگوییم چون تعداد این تقدیرها به اندازهای زیاد است که بسیاری از آنها را به یاد
ندارم، البته این مطلب را با غرور نمیگویم، بلکه به واقع چنین است. درباره
نمایشگاههای انفرادی خودم نیز باید بگویم که از گالرهای سازمان میراث فرهنگی
گرفته تا خانه هنرمندان و دیگر مکانهای فرهنگی میزبان کارهای من بودهاند.
مهرآوری یادآور شد: البته باید این نکته را هم ذکر کنم که از سوی سازمان مربوط به کشورهای اسلامی نیز تجلیل شدهام این نکته را ذکر کردم چون برایم مهم است که کارهایی از سوی تمامی مسلمانان مورد اقبال قرار گرفته است.
وی در پاسخ به این سؤال که وی به عنوان هنرمندی که سالهاست کار هنری میکند چه تعلق خاطری به موضوعات دینی دارد، گفت: بیان چنین مطالبی شاید درست نباشد، اما چون پرسیدید جواب میدهم. بسیار از کارهای من در اماکن متبرکه تزیینبخش بارگاه ائمه است. در بارگاه امام حسین (ع) کارهای من وجود دارد و به تازگی نیز جارهایی (نوعی آویز یا لوستر) را به صورت اهدایی به امامزاده بی بی زبیده اهدا کردهام که آخرین مراحل آن در حال انجام است، البته کارهای دیگری به صورت اهدای دیگر در دیگر اماکن متبرکه کشور دارم که زینتبخش آن اماکن است.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: کاری را در زمان برگزاری نمایشگاه قرآن خلق کردم که «الله» نام دارد. این کار را بسیار دوست دارم، چون در آن هر آنچه داشتم روی آن گذاشتم تا کاری ماندگار خلق کنم. از این اثر از رنگهایی استفاده کردم که در ابتدا روی کار دیده نمیشود و بعد از اینکه در کوره قرار میگیرد خود را نمایان میکند. این ویژگی خود نشان میدهد چه انرژی صرف خلق این کار شده است. درباره کارم میخواهم یک نکته را اضافه کنم آن هم این است که در تمامی کارهایی که خلق کردم هیچ گونه کپیبرداری دیده نمیشود.
وی در پایان تاکید کرد: جدیدترین ابداعی که در میناکاری روی شیشه انجام دادهام، نقش نگار برجسته به روی شیشه است، البته پیشتر هم کار برجسته داشتم، اما کارهای اخیرم بسیار برجستهتر از قبلیها هستند. این مسئله نیز برای کسانی که کار روی شیشه انجام میدهند آشکار است که تا چه حد انجام آن سخت و دشوار است.