کد خبر: 3486295
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۲
آیت‌الله العظمی وحید خراسانی:

شناخت قرآن بدون شناخت امام علی(ع) ممکن نیست

گروه حوزه‌های علمیه: آیت‌الله العظمی وحید خراسانی با اشاره به حدیث «القرآن مع علی(ع) و علی(ع) مع القرآن» تاکید کرد: این معیت ثابت می‌کند که محیط قرآن و امام یکی است و شناخت قرآن بدون شناخت امام(ع) و شناخت امام(ع) بدون شناخت قرآن امکان ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) آیتالله ‏العظمی حسین وحید خراسانی، امروز 18 فروردین ماه در درس خارج خود در مسجد اعظم با اشاره به حدیث القرآن مع علی(ع) و علی(ع) مع القرآن، گفت: این حدیث از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است و ناقل این حدیث نیز ائمه علمای حدیث اهل سنت هستند.

وی افزود: از جمله کسانی که این حدیث را نقل و صحت آن را نیز تایید کرده‎اند حاکم نیشابوری و ذهبی هستند که هر دو از کبار ائمه حدیث اهل سنت به شمار می‎روند.

این مرجع تقلید بیان کرد: این حدیث را می‎توان فصل‌الخطاب دانست زیرا تکلیف عامه و خاصه را مشخص می‏‌کند و دیگر حرفی باقی نمی‏‌ماند؛ از دیگر مباحثی که در این حدیث به چشم می‌خورد آن است که این حدیث از نظر دلالت نیز کاملا منحصر به فرد است و کسی نمی‎تواند در دلالت آن شک کند.

وی گفت: در رجال ذهبی بیان شده است که پیامبر اکرم(ص) این حدیث را با همین الفاظ دقیق بیان کرده‎اند؛ به همین جهت است که متاسفانه وقتی فقه حدیث به درستی فهمیده نشود، این احادیث نقل می‎شود ولی اثری در بسیاری از ناقلان آن ندارد.

آیتالله‎العظمی وحید خراسانی بیان کرد: ذهبی و سایر ائمه عامه و حدیث که این حدیث را این چنین نقل کرده‎اند برای فهم آن بهتر است که به فهم خود قرآن بپردازند زیرا تا قرآن شناخته نشود، این حدیث نیز ناشناخته باقی می‎ماند.

وی گفت: از نظر فنی باید گفت که معیت از مفاهیم اضافی است و مفاهیم اضافیه، مقوم به طرفین است، نکته بعد آنکه این امر موجود به وجود طرفین است و از نظر برهان، در معیت، ذکر دو طرف برای معیت، کافی است.

این مرجع تقلید بیان کرد: نکته محیرالعقول در این حدیث، تعبیر پیامبر اکرم است که در اینجا قرآن و امام علی(ع) را در کنار و با هم و در یک محیط ذکر کرده است یعنی اگر می‎خواهیم امام را بشناسیم باید قرآن را بشناسیم و اگر می‏‌خواهیم قرآن را بشناسیم باید امام را به خوبی درک کنیم.

وی گفت: اگر بخواهیم اعجاز قرآن را بیان کنیم، تا حد فهم باید بگوییم که نمی‎توانیم به اسرار باطنی قرآن برسیم زیرا قرآن، هم دارای سادگی است و هم اینکه لایدرک و غیر قابل توصیف است؛ چونان نور خورشید که آن را حس می‎کنیم ولی از بیان اجزا و شعاع و کیفیت آن عاجزیم.

حروف مقطعه؛ گوشه‌ای از گنجینه قرآن

آیتالله وحید خراسانی بیان کرد: اسرار حروف مقطعه که عالم را زیر و رو می‎کند و تمام مفسران از درک آن عاجز هستند تنها گوشه‎ای از گنجینه قرآن است.

وی گفت: مشکل این دسته از اهل حدیث آن است که به فهم عمیق از قرآن نرسیده‎اند که بخواهند امام علی(ع) را در این آیینه درک کنند زیرا امام علی(ع) در محیط قرآن است و این دو در یک محیط قرار دارند و هر کس که می‎خواهد به این حقایق برسد باید به این محیط وارد شود.

این استاد برجسته حوزه علمیه بیان کرد: قرآن در کتاب مکنون است ولی کسی نمی‎تواند اسرار آن را بازشناسی کند؛ البته خود قرآن بیان کرده است که کسی غیر مطهرون که همان اولیاء الله و معصومین(ع) هستند نمی‎توانند به آن دست یابند.

عظمت امام علی(ع)

این مرجع تقلید گفت: قرآن به حدی عظمت دارد که حضرت موسی و حضرت عیسی(ع) با آن معجزات و بزرگی، حضرت ابراهیم با خلوص یگانه در حدی نبودند که این کتاب بر آنها نازل شود؛ این گنج هستی تنها باید به پیامبر خاتم نازل می‎شد که این پیامبر خاتم، این عظمت را در وجود امام علی(ع) بیان کرده است.

وی با ذکر این مطلب که امام علی(ع) نیز اعجاز قرآن را تمام نشدنی و غیر قابل شمارش بیان کرده‎اند تصریح کرد: این سؤال از علمای عامه و اهل حدیث مطرح است که چگونه شما به تبیان بودن قرآن بر کل شی قائل هستید و از دیگر سوی این حدیث را نیز نقل می‎کنید و کسی که این چنین تبیان کل شی است را در مرتبه‎ای پایین تر از دیگرانی می‎پندارید که خودتان نقل کرده‏‎اید در زمان خلافت حتی احکام تیمم را نیز بلد نبود.

captcha