کد خبر: 3489957
تاریخ انتشار : ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۵

باید‌ها و نباید‌های خلوت کردن با خدا

گروه جامعه: اعتکاف فرصتی انسان‌ساز، عملی تربيتی، معنوی و عرفانی است كه هر چه آداب آن رعايت شود آثار بيشتری در پی‌خواهد داشت، لذا درک بهتر این فیض و معنویات مستلزم مواردی است که معتکف باید آنها را رعایت کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، رجب، ماه ولایت، فرصت ناب مناجات و ماه اعتکاف برای رسیدن به ضیافت الهی و قرب وصال است. چند روزی بیشتر تا برگزاری مراسم معنوی اعتکاف باقی نمانده؛ مراسمی که نقطه اوج و تحول انساني و حركت از طبيعت به فطرت است. در اين ايام است که زمينه اوج و تحول فراهم می‌شود که باید از لحظه‌ لحظه آن استفاده کرد.

درک بهترین فیض و معنویات در اعتکاف مستلزم مواردی است که معتکف باید تمامی آنها را رعایت کند. متاسفانه بعضی اوقات موضوعاتی باعث می‌شود، که معتکف به آن تحول و فیض دست پیدا نکند و حتی دچار آسب و ضرر روحی و روانی شود که در ادامه به این موارد اشاره شده است.

آنچه که به‌صورت کلی بیان شده و اکثر عموم از آن مطلع هستند این است که معتکفان باید سه روز متوالی با همه زر و زیور و مادیات دنیا و صورت ظاهری فاصله بگیرند و مراتب صورت باطنی خود را ببینند. آنها در مراسمی شرکت می‌کنند که وسایل ارتباط جمعی مدرن اجازه ورود ندارند، تا فقط با خدای خود انس بگیرند و بدانند در نهایت جز پروردگار هیچ‌کس و هیچ‌چیزی برای آن‌ها سودی نخواهد داشت.

در ایام اعتکاف جدال‌، استعمال بوی خوش و مباشرت با همسر بر محرم ممنوع و ‌خريد و فروش منع شده است. معتکفین در این مدت نباید پای خود را از مسجد بیرون بگذارند تا بدانند اینجا تنها محل امن الهی در دنیا است و آغوش پروردگار برای آنها از هر جای دیگری امن‌تر و گرم‌تر است.

اعتكاف يك عمل تربيتي، معنوي و عرفاني است كه هر چه آداب آن رعايت شود آثار بيشتری در پی‌خواهد داشت. لذا باید سعی کرد در آن اخلاص را بالا برد، از غرور دوری، بر ذكر و نماز و تلاوت قرآن مداومت داشت، از امور دنيوی پرهيز و ترك گناه کرد، حرمت مسجد و حال دیگر معتكفان را رعايت کرد و و دعای خالصانه را با دوری جستن از دنيا و تعلقات مادی، داشت.

خواسته‌های دنیوی و اعتکاف

آنچه که روح بزرگ و معنوی اعتکاف به انسان می‌دهد فراتراز خواسته‌های دنیایی است، لذا یکی از مواردی که به اعتکاف لطمه می‌زند این است که شخص برای گرفتن حاجت‌های دنیوی معتکف شود. البته باید گفت نه اینکه این موارد صحیح نیست و یا نمی‌توان با آن نیت اعتکاف کرد، اما با روح اعتکاف، که کندن از دنیا و خلوت با خدا است، سازگار نیست.

مسئله تفکر در معتکفین
 
‌معتکفین باید سعی کنند با دوستانشان در یک محل مشخص‌ معتکف نشوند، این آسیبی به خلوت آنها و اعتکاف آسیب می‌زند. در بسیاری موارد دیده شده که در این حالت فرد به جای اشتغال به عبادت و تفکر وقتش را با دوستان می‌گذراند. یکی دیگر از نکاتی که معتکف باید لحاظ کنند، مسئله تفکر است.

 فرصت‌هایی در اعتکاف دست می‌دهد که شخص حال دعا و نماز ندارد، لذا بهترین زمان برای تفکر در این مواقع است. این تفکر بسیار ارزشمند و تاثیر‌گذار است. همچنان که در احادیث داریم ( یک ساعت فکر کردن بهتر از هفتاد سال عبادت است)؛ بنابراین یکی از جایگاه‌های تفکر همین اعتکاف معتکفین است. معتکفین می‌توانند در این زمان به کارهایی که انجام می‌دهند و اهدافی که دارند و رابطه‌شان با خدا و ائمه حساس باشند و تفکر کنند.

سرگرمی‌های بیهوده در مراسم اعتکاف

نکته مهم دیگر، درباره معتکفین این است که از سرگرمی‌های بیهوده در محل اعتکاف پرهیز کنند. گاها دیده می‌شود که بعضی معتکفین کتاب رمان با خود آورده و در این ایام می‌خوانند و یا بعضی افراد با تلفن همراه خود مشغول می‌شوند و یا بعضا به اینترنت وصل می‌شوند، که این موارد هم به اعتکاف آسیب می‌زند‌.

بهترین چیزی که در این ایام به سود فرد است، این است که در این چند روز، به فعالیت‌های عبادی‌، تلاوت قرآن، نماز و تفکر و مسایلی از این‌گونه بپردازند و از کارهای حاشیه‌ای پرهیز کنند.

همراهی و رصد خانواده در اعتکاف فرزندان

‌یکی از موارد مهم که خانواده‌ها باید رعایت کنند این است که مسجدی را برای فرزندانشان انتخاب کنند که دارای فعالیت‌های مناسب فرهنگی باشد. در بعضی از مساجد برنامه‌های زیادی وجود ندارند و حوصله فرزندانشان سر می‌رود، لذا باید در انتخاب محل اعتکاف فرزندانشان حساس باشند و در این چند روز به فرزندانشان سر بزند و جویای احوال آنها باشند.

مسئولان اعتکاف به این نکته توجه کنند که...

مسئولان مراسم اعتکاف هم مواردی را باید رعایت کنند که در برگزاری هرچه باشکوه‌تر این مراسم کمک می‌کند. از جمله این موارد سخنرانی روحانیون و مداحان و همچنین اجرای برنامه‌های فرهنگی مناسب است. بعضی از مسئولان اعتکاف بیش‌از اندازه برنامه‌های مختلف فرهنگی برگزار می‌کنند و بنابراین معتکفین به برنامه شخصی خود نمی‌رسند و فرصت کافی برای تفکر هم به‌وجود نمی‌آید، پس باید این نکته را رعایت کنند که زمان‌های خالی را برای معتکفین هم فراهم کنند‌. ‌

مسئولان اعتکاف وظیفه دارند برنامه‌های اعتکاف را ساده و به دور از تشریفات برگزار کنند تا این موضوعات با روح اعتکاف در تضاد قرار نگیرد. مهمترین مسئله در این برنامه‌ها تشریح زیبایی‌های دین، حقوق شهروندی، حق‌الناس، حق‌الله، فواید ایمان و عمل صالح و بسیاری از سجایای و زیبایی‌های دینمان می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

بایدها و نباید‌های معتکفین
captcha