رسول اولیازاده، مدیر خانه عکاسان جوان ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره ویژگی عکاسی جنگ چنین اظهارنظر کرد: ابتدا باید بگویم که با عنوان عکاسی جنگ به هیچ وجه موافق نیستم، چون آنچه که ما در طول هشت سال دفاع مقدس انجام دادیم جنگ نبود، بلکه دفاع بود که در مقابل هجمهای ناجوانمردانه انجام شد. با این توضیح، وقتی درباره دفاع مقدس عنوان جنگ را به کار میبریم در حقیقت به ایثار رزمندگان بیانصافی کردهایم. پس مصرانه درخواست میکنم که همه علاقهمندان از عنوان جنگ برای عکاسی دفاع مقدس پرهیز کنند.
وی افزود: اگر به دفاع مقدس دقت کنید به وضوح میبینید انگیزههایی که پشت آن قرار داشت به هیچ وجه همانند دیگر جنگهای کلاسیک دنیا نبوده است. برای این ادعا چند نمونه ذکر میکنم. در شبهای عملیات میدیدم که رزمندگان حنا به دست میگذاشتند یا برای شهید شدن دعا میکردند. آیا این ایثارها را میتوان در جنگهایی که در اقصی نقاط جهان روی میدهد مشاهده کرد. البته قبول دارم که در جنگهای دیگر نیز ممکن است فداکاری یا گرایشهای دینی وجود داشته باشد، اما آن توجهات در حاشیه است، اما در دفاع ما پایه و اساس ایستادگی بر پایه مفاهیم والای قرآن شکل گرفته بود.
وی که سالها در بیت مقام معظم رهبری به عکاسی مشغول بوده است، ادامه داد: من بارها از صحنههای جنگ عکاسی کردهام، اما پس از سالها یک افسوس بزرگ در من وجود دارد، آن هم این است که چرا در آن زمان از رزمندگان عکاسی پرتره نگرفتم، چون در آن زمان تمام توجه ما معطوف به عکاسی از صحنههای نبرد بود و کمتر به عکاسی از چهره تمرکز داشتیم. دلیل این حسرت نیز این است که میدانم چهره هر کدام از رزمندگان ما با توجه به پوششی که داشتند میتوانست الگوهای بسیار خوبی باشد. در ضمن صفا و اخلاصی که در چهره رزمندگان ما وجود داشت به نوعی واقعگرایی صرف را در عکاسی به نمایش میگذاشت.
اولیازاده درباره آسیبهای رایج در عکاسی دفاع مقدس اینگونه توضیح داد: به نظر من تکرار، آسیب جدی در این حوزه است، چون در جبههها به حدی موضوع و ایده وجود داشت که توصیف آن ممکن نبود. با توجه به این پتانسیل، چرا ما باید تنها از چند قالب به خصوص درباره عکاسی مقاومت بهره ببریم. موضوع دیگر اینکه عکاسی دفاع مقدس در این روزها رنگ دیگری نیز به خود گرفته است، یعنی پرداختن به شهدا و مدافعان حرم نیز در حقیقت گامی دیگر در به تصویر کشیدن عکاسی مقاومت است.
این عکاس گفت: عکس در حوزه مدافعان حرم جزء واجبات عکاسی ارزشی و انقلابی ماست. متاسفانه تبلیغات بسیار ناجوانمردانهای از سوی بدخواهان نسبت به مدافعان حرم انجام میشود، برای همین اگر عکاسان علاقهمند به این حوزه اقدامی آگاهانه انجام دهند، قادر هستند تصاویری ثبت کنند که با دیدن آنها نه تنها در داخل، بلکه در خارج از کشور نیز حقانیت مدافعان حرم ثابت خواهد شد.
وی در پایان درباره فعالیتهای اخیر خود این گونه توضیح داد: اخیراً شعبه دوم خانه عکاسان جوان ایران در کرج راهاندازی شد و از ابتدای سال تا به امروز نیز 3 نمایشگاه با موضوعات مختلف در آن برگزار شده است. جدیدترین نمایشگاه من نیز که روز گذشته به پایان رسید، مربوط به عکسهایی بود که از بارگاه حضرت رسول(ص) گرفته شده بود. البته در این نمایشگاه آثار عکاسان دیگر که همگی از اساتید هستند نیز ارائه شده بود.