کد خبر: 3495908
تعداد نظرات: ۸ نظر
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۶
گزارش ایکنا از سایت‌های مجاز با قابلیت فیلتر بالا/

همچنان مسئولیت محتوای ویدیوها با منتشرکننده است!

گروه فضای مجازی: فعالیت سریع و رو به ‌رشد شبکه‌های اشتراک‌گذاری ویدیوی داخلی همراه با رشد در زمینه جذب مخاطبان، با آفت انتشار محتواهای نامطلوب و بدون نظارت همراه شده است که با عبارت «مسئولیت انتشار محتوا بر عهده سایت نیست» قابل توجیه نیست!

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، امروز در جهان دیجیتال صوت، ویدیو و تصویر یکی از پرمخاطب‌‌ترین بخش‌های مجازی به‌شمار می‌آیند که هرکسی با توجه به علایق خود می‌تواند دسترسی‌های گوناگونی به محتوا‌های منتشر شده در آن داشته باشد. شبکه‌های اشتراک‌گذاری ویدیو یکی از پرمخاطب‌ترین و پربازدید‌ترین‌های دنیای مجازی هستند که به جرئت ‌می‌توان گفت یکی از اثرگذارترین ابزار اشاعه فرهنگ‌های مختلف و ضد فرهنگ و ناهنجاری‌ها باشند.

در کشور اسلامی ما نیز با توجه به پیشرفت شبکه‌های اشتراک‌گذاری و علاقه‌مند شدن کاربران فضای مجازی ازجمله جوانان و نوجوانان به حضور و فعالیت در این فضا، شبکه‌های اشتراک‌گذاری بسیاری تولید و در اختیار عموم قرار داده شد.

سایت‌های اشتراک‌گذاری موزیک، ویدئو و عکس، به علت داشتن جذابیت‌های دیداری و شنیداری، نظر مخاطبین بسیاری را به خود جلب کرد، که همین امر باعث شد، فیلم‌، کلیپ‌ و تصاویر زیادی بدون محدودیت منتشر و اشتراک‌گذاری شود. شبکه‌های اشتراک‌گذاری بسیاری در کشور هستند که ازجمله آنها می‌توان به «آپارات»، «نماشا»، «تی‌وی پلاس» و « میهن ویدئو» اشاره کرد.

فیلترشدن شبکه‌های اشتراک‌گذاری بیگانه در کشور از جمله یوتیوب در سال 1388، باعث شد تا ایده طراحی سرویس‌های اشتراک گذاری ویدئو در داخل کشور قوت بگیرد. اتفاقی که اولین بار و به طور آزمایشی در تاریخ 24 بهمن 1389 توسط شرکت «صبا ایده» و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در قالب راه‌اندازی «آپارات» به وقوع پیوست. دو ماه بعد از آن، «آپارات» کار خود را به طور رسمی آغاز کرد تا به عنوان اولین سرویس‌ اشتراک گذاری ویدئو ایرانی شناخته شود.

بعد از این روند سایت آپارات به‌عنوان پرمخاطب‌ترین شبکه اشتراک‌گذاری ویدیو در کشور فعالیتش را ادامه داد. این سایت به‌علت داخلی بودن و دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بازدید و استفاده بسیاری از کاربران فضای مجازی قرار گرفت و فرصتی شد برای خانواده‌ها تا فرزندانشان از محتوای بدون نیاز به سانسور استفاده کنند، زیرا گردانندگان آن از ابتدای راه‌اندازی با وضع قوانینی چون «مغایرت نداشتن با شئونات اخلاقی و عرف جامعه» سعی در کنترل محتوای منتشر شده در این سایت را داشتند.

این سایت در کمتر از 4 سال توانست تبدیل به تک‌رقمی‌های پربازدید بین مخاطبان ایرانی شود. سایتی که در غیاب رقبای خارجی‌اش چون «یوتیوب» و«ویمیو» تبدیل به پربازدیدترین سرویس فارسی اشتراک‌گذاری ویدیو شد. سرویسی که به کاربران خود اجازه می‌داد در بخش‌هایی مختلفی همچون طنز، آموزشی، تفریحی، مذهبی، موسیقی، سیاسی، علم و تکنولوژی، ورزشی و... ویدئوهای مورد نظر را به اشتراک بگذارند.

رشد سریع همراه با افزایش قابلیت و سرعت این شبکه اشتراک‌گذاری فارسی باعث شد تا ضمن جذب مخاطبان فارسی مخاطبان خارج از ایران هم به جمع استفاده کنندگان این سرویس بپیوندد. اما این رشد در زمینه جذب مخاطبان، با سیاسیت‌های آسیب‌زایی همراه شد که یکی از دلایل فیلتر شدن سرویس‌های اشتراک‌گذاری بیگانه و غربی در کشور بود.

مسئولیت محتوای ویدیوها با منتشر کننده آن است!

سیاستی غلط و آفتی از جنس نامحدود بودن محتوا و درج این پیام که «مسئولیت محتوای ویدیو ها با منتشر کننده آن است و آپارات مسئولیتی نسبت به آن ندارد.» اما آیا این نوشته می‌تواند دلیلی بر انتشار هر نوع ویدیو در پرمخاطب‌ترین شبکه‌اشتراک‌گذاری کشور باشد؟ یا اینکه آپارات خواسته با این کار از خود سلب مسئولیت کند و عدم نظارت را به دوش کاربر منتشرکننده ویدیو بگذارد و بدون تعیین خط قرمزهای، مسئولیت انتشار آن را متوجه کاربران کنند؟

روند گسترش فعالیت‌های «آپارات» و درآمد هنگفت ناشی از دریافت تبلیغات تجاری این سایت، باعث شد تا پس از مدتی سرویس «نماشا» با خدماتی شبیه به آپارات به وجود آید و بعد از آن شبکه اینترنتی «تی‌وی پلاس» وارد این عرصه شد. شبکه‌‌هایی که دست کمی از آپارات نداشتند و آنها نیز با عبور از برخی خط قرمزها و انتشار محتوایی ساختارشکن به جذب مخاطب می‌پردازند.

مسئولیت محتوای ویدیوها با منتشر کننده آن است!

آنچه باید گفت این است سایت‌های اشتراک گذاری فیلم و عکس، از طریق پهنای باند و کاربران فعال خود، درآمد بسیاری کسب می‌کنند و این مسئله باعث می‌شود که مخالف هرگونه محدودیت بر محتوای تصاویر و ویدئوها باشند، تا با ایجاد محیطی کاملا آزاد و بدون فیلتر، کاربران را برای دانلود و آپلود جذب کنند. اینگونه است که نظارت قابل توجه‌ای بر محتوایی که غالبا ضد دینی، ضد اخلاقی و هنجار شکنانه است، ندارند.

مسئولیت محتوای ویدیوها با منتشر کننده آن است!
حال با توجه به آنچه که به‌عنوان قوانین جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی گفته شده، این سئوال مطرح می‌شود که چرا نهادهای ناظر بر محتوای سایت‌ها، اعم از کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اینترنتی، وزارت ارتباطات، وزارت ارشاد و پلیس فتا حساسیت کم و نظارت نسبتا ضعیفی بر این سایت‌های‌ پر مخاطب و تاثیر‌گذار دارند؟

همه با محدودیت صرف مخالف هستیم و گاهی اوقات حتی باید تلاش کرد محتواهایی که می‌تواند حوزه‌های علمی، فناوری و فرهنگی کشور را ارتقا دهد افزایش دهیم اما زمانی‌که ویدئوهایی فرهنگ، اخلاق و اعتقادات جوانان ما را نشانه رفته‌اند باید چه کرد؟ زمانی که محتوای این ویدیوها نقش معلمی را برای اشاعه همجنسگرایی، شیطان‌پرستی، تبلیغ فحشا و منکر انجام می‌دهد همچنان این جمله «مسئولیت محتوای ویدیو ها با منتشر کننده آن است و آپارات مسئولیتی نسبت به آن ندارد.» صدق می‌کند.

باتوجه به روندی که شبکه‌های اشتراک‌گذاری داخلی ویدیو دنبال می‌کنند و نظارتی که از هیچ نهاد مسئول و مربوط مشاهده نمی‌شود تنها می‌توان این جمله را به کاربران فضای مجازی گفت که عالم مجازی هم محضر خداست پس بدانید مسئولیت محتوا و مطالبی که در این فضا منتشر می‌کنید برعهده خودتان است و خودتان باید پاسخگوی عواقب ناشی از مطالبتان باشید!
علی محسنی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ - ۱۴:۴۲
0
2
این شبکه‌ها که واقعا کارشون بیسته.. از شیر مرغ تا جون ادمی زاد داخلشونه.. به نظرم بد نیست این روند ادامه داشته باشه. حداقلش دیگه نیاز به فیلتر شکن نداریم....!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ - ۱۴:۵۹
0
2
احسنت، ممنون به خاطر این گزارش... خود من چند سال است که عضو آپارات هستم و این موارد را کاملا تأیید می‌کنم. مضاف بر اینکه این شبکه در حذف ویدئوهای سیاسی منتقد سیاستهای برخی مدیران و مسئولان نیز که برخلاف مشی گردانندگان آپارات باشد تخصص ویژه‌ای دارد، این در حالی که است ویدئوهای جناح مخالف به راحتی حق انتشار دارد! دوم اینکه اگر نگاهی به صفحه اصلی این سایت بیندازید متوجه می‌شوید همیشه خنثی‌ترین و گاها دم‌دستی ترین ویدئوها را گزینش کرده و قرار می‌دهد و کمتر از ویدئوهایی با مضامین مذهبی استفاده می کند. سومین نکته در رابطه با بخش فیلیمو هست که در اقدامی عجیب جایزه سفر به هالیوود رو تبلیغ می کنه!!! خواهش می کنم این موارد و بخش های دیگر این سایت مانند فیلیمو و آپارات کودک رو هم مورد نقد و بررسی قرار دهید.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ - ۱۵:۰۸
0
2
خواهش می کنم به موضوعاتی چون تعویق راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات و اعتقاد دولت فعلی به اینترنت آزاد و بدون فیلترینگ در شبکه‌های مانند تلگرام و اینساگرام که در نهایت به فجایعی چون قتل ستایش قریشی منجر می شود و انحطاط اخلاقی جامعه را به دنبال دارد و سیل خروج بازیگران نه چندان مطرح به خارج از کشور از جمله شبکه جم تی وی و ترکیه به عنوان مدل ایرانی که اخیرا بسیار باب شده و در پی زیبا و موجه جلوه دادن مدلینگ هستند و عده زیادی را در پیج های مجازی خودشون درگیر این قضایا کردن رو هم عمیقا ریشه یابی کرده و مورد بررسی قرار بدید. ممنون
پاسخ ها
مرتضوی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳۹۵/۰۲/۲۲ - ۱۵:۴۲
این فجایع رو باید دولت و مسئولان رسیدگی کنند.. البته کار رسانه ای شما بسیار عالی بود و امیدوارم بیشتر بهش پرداخته بشه
درویشی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ - ۱۵:۲۸
0
1
خیلی جالب بود. اصلا نمی دونستم
راوندی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۲/۱۹ - ۱۶:۲۹
0
1
جدا تا به حال توجه نکرده بودم که مسوولیت انتشار را از عهده خود خارج کردند
ولی ایا میتونن سلب مسوولیت کنن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۲/۲۰ - ۰۸:۴۱
0
0
اطلاع رسانی بسیار خوبی است.
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۵/۰۲/۲۰ - ۱۹:۱۷
0
0
سلام
ممنون از اطلاع رسانیتون
و امیدوارم صرفا به طرح موضوع ختم نشده و موضوع را پیگیری نمایید
captcha