کد خبر: 3497947
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۰
گلی تشریح کرد:

ترس از حضور بانوان در اداره مساجد/ جامعه مرد سالار نیازهای بانوان را نمی‌بیند

گروه جامعه: مشاور فرهنگی استاندار تهران با اشاره به اینکه معتقد است معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری باید پیگیر حضور مدیریتی زنان در مساجد باشد، ترس از حضور مدیریتی بانوان را یک معضل فرهنگی بزرگ دانست.

حجت‌الاسلام جواد گلی، کارشناس امور مسجد در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌‌المللی قرآن(ایکنا) به تشریح جایگاه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری بانوان در مساجد کشورمان پرداخت و اظهار کرد: متأسفانه در مجموعه فعالیت‌های مسجد اعم از فعالیت‌های فرهنگی ـ اجتماعی، خیریه، آموزشی و خدمات رسانی به معنای فعالیت‌های عام‌المنفعه و در ساختار فیزیکی و کالبدی مسجد به لحاظ طراحی کالبدی ساختمان و اماکن و ابنیه مورد نیاز، نقش خانم‌ها در مساجد دیده نشده است.

مشاور فرهنگی استاندار تهران به تشریح دلایل این مسئله پرداخت و اظهار کرد: دلیل روشن این مسئله این است که مدیریت مساجد بر عهده آقایان است و اساساً در هر مجموعه‌ای که آقایان مدیریت کنند، نیازهای خودشان را به عنوان اولین و ضروری‌ترین نیاز مورد توجه قرار می‌دهند.

نیازهای آقایان در مساجد در اولویت قرار می‌گیرد

مسئول سابق دبیرخانه کانون‌های مساجد استان تهران ادامه داد: قدر مسلم آقایان به نیازها و مسائل مربوط به مردها بیشتر آشنا هستند و این مسائل را در اولویت قرار می‌‌دهند.

بانوان باید به میزان مساوی عضو هیئت امنای مساجد باشند

وی در خصوص نحوه رفع این معضل گفت: اولین کاری که باید انجام شود این است که بانوان را به سیستم مدیریت مساجد وارد کنیم، یعنی حتماً باید مدیریت تعدادی از کانون‌های فرهنگی هنری کشور به بانوان واگذار شود و بانوان به میزان مساوی اعضای هیئت امنای مساجد را داشته باشیم.

حجت‌‌الاسلام گلی تصریح کرد: باید در مسجد ساختاری وجود داشته باشد تا مجموعه‌هایی که به ساخت مسجد اقدام می‌کنند مانند نهادها و تشکل‌های خیریه، خیرین مسجد‌ساز و شهرداری‌ها که طراحی و ساخت مساجد را بر عهده دارند، حتماً از نظرات کارشناسان خانم، معماران زن، کارشناسان فرهنگی که در حوزه بانوان فعالیت می‌کنند و ... استفاده کنند تا فضاهای مورد نیاز را برای بانوان طراحی و در تصمیم گیری‌های مسجد با حضور در هیئت امنا نقش جدی‌تری را ایفا کنند.

نباید حضور بانوان در اداره مسجد حضور غیرضروری و درجه دوم تلقی شود

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه نباید حضور بانوان در اداره مسجد حضور غیرضروری و درجه دوم تلقی شود، در پاسخ به این سؤال که با توجه به تعدد نهادهای مسئول در خصوص مساجد، کدام نهاد باید در این زمینه فعال شود، گفت: یک نهاد مستقل در کشور باید مسائل مربوط به بانوان را پیگیری و با رصد نهادها و بخش‌های مختلف ببیند در چه نقاطی امور بانوان در وضعیت مطلوب قرار ندارد و بانوان در جایگاه خود نیستند.

دستگاه‌های فرهنگی ما مرد سالار هستند

وی ادامه داد: اینکه ما به همه دستگاه‌ها بگوییم حقوق بانوان را در همه فعالیت‌های خود رعایت کنید، یک شعار است و نتیجه عملی نخواهد داشت چون متأسفانه دستگاه‌های فرهنگی ما مرد سالار هستند، از سوی دیگر یک معضل فرهنگی داریم که از حضور بانوان می‌ترسیم.

ظلم بزرگی که از ترس ناشی می‌شود؛ حضور بانوان ارزش‌ها را از بین نمی‌برد

حجت‌‌الاسلام گلی تصریح کرد: وقتی در فضاهای فرهنگی و مذهبی می‌خواهیم بانوان را فعال کنیم بسیاری از مسئولان فکر می‌کنند که این حضور ممکن است موجب از بین رفتن برخی از ارزش‌ها، اعتقادات و دیدگاه‌های دینی و فرهنگی شود و این به نظر من ظلم بزرگی است.

وی با تأکید بر نقش بانوان در صدر اسلام و انقلاب، گفت: بانوان در روایت‌ها و فرهنگ پیامبر(ص) و گفتار، منش و رفتار ائمه معصومان(ع) جایگاه بالایی دارند و از آنها به عنوان جامعه‌ساز و انسان‌ساز یاد شده است، انقلاب ما هم بدون زنان پیروز نمی‌شد پس جفای بزرگی است که حالا نسبت به این بانوان این باور را ترویج کنیم که حضور آنها منجر به از بین رفتن برخی شاخص‌ها و ارزش‌های دینی و معنوی می‌شود.

حجت‌الاسلام گلی در پاسخ به این سؤال که چه نهادی باید مسئله حضور بانوان را در مساجد پیگیری کند، گفت: به نظر می‌رسد بایستی یک دستگاه‌ واحد در کشور رصد، نظارت و مراقبت کند تا در همه بخش‌ها در اماکن فرهنگی، دینی، ورزشی، آموزشی و ... عدالت و عفت برای حضور زنان مورد توجه قرار گیرد و به نظر من این نهاد می‌تواند معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری باشد.

captcha