زهره توازیانی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا(س) در گفت وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به جایگاه مسجد در جامعه اسلامی اشاره کرد و گفت: با شرایطی که جامعه اسلامی ایران همیشه داشته مسجد یک سنگر و پایگاه محسوب شده و همیشه هم به رسمیت شمرده شده است.
وی در ادامه افزود: البته اوضاع و احوال جامعه تغییر کرده و باید متناسب با این شرایط تغییر و تحولاتی در برنامههای نرم افزاری و سختافزار مساجد رخ دهد، در واقع کارکردها همان است اما براساس شرایط روز باید مناسبسازی شود.
توازیانی با اشاره به اینکه مهمتر از همه تغییرات نرم افزاری برنامههای مساجد است، توضیح داد: تغییرات باید به نوعی باشد که مورد پسند جوانان قرار گیرد. اکنون شما با یک پژوهش میدانی ساده مشاهده میکنید که بیشتر سالخوردگان هستند که به مسجد میروند، البته اینطور نیست که همه جا و در همه مناطق این مسئله صدق کند اما به اعتقاد من اولین ضرورت مواجهه صحیح جوانان با مساجد است، چرا فقط قشر سالخورده باید از این موهبت برخوردار باشند؟! باید برنامهها طوری تغییر کند که قشر جوان هم با اشتیاق در این مسیر بیایند.
وی در ادامه اظهار داشت: در زمینه جنبههای سختافزاری هم باید به نمای ساختمان، امکانات، شرایط ساختمان مساجد، نوع چیدمان و ... توجه کرد. بنده اگر میتوانستم مسجدی بسازم حتما در یک مجموعه بزرگ میساختم که علاوه بر امکانات لازم برای عبادت و سخنرانی، دارای بخشهای مختلف ورزشی، کتابخانه، استخر و حتی فضای بازی کودکان بود. چنین فضایی نه تنها ملالآور نیست، بلکه مشوق است.
این استاد فلسفه دانشگاه با اشاره به اینکه جوان امروز حوصله گوشدادن به منبرهای طولانی را ندارد، ادامه داد: چه برسد به استفاده از فرشهای کهنه، پردههای رنگ و رو رفته و در و دیوار خسته کننده با تصاویر و عکسهای قدیمی که عامل دافعه صرف هستند.
وی درباره اهمیت نقش بانوان و حضورشان در مساجد گفت: شاید به دلیل برخی ملاحظات از دوران گذشته و نیز به لحاظ فقهی برای حضور بانوان در مراکز عمومی و اجتماعات این فرهنگ آن طور که باید جا نیافتاده باشد و آنگونه که آقایان در محافل حضور دارند، بانوان نیستند، چرا که تشویقی برای عبادت بانوان در بیرون از منزل نبوده است.
رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا(س) ادامه داد: باید بتوانیم نیازسنجی و امکانسنجی حضور بانوان و دختران جوان را در مراکز عبادی و مساجد فراهم کنیم. همچنین برنامههای مناسب هم برای این قشر اثرگذار تدارک دیده شود. البته در برخی مساجد این فضاها و امکانات فراهم شده، حتی بالابر نیز برای بانوان کهنسال که معمولا در طبقه فوقانی مسجد اقامه نماز دارند، در نظر گرفته شده است اما باید این امر همگانی شود.