کد خبر: 3504555
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۴
وقتی یک مسابقه قرآنی هدفمند شکل می‌گیرد/

شرکت‌کنندگان مسابقه «إن للمتقين مفازاً» منتخبان برنامه «ربيع القلوب» هستند

کانون خبرنگاران نبأ: سردبير مسابقه بين‌المللی «إن للمتقين مفازا» با بیان اینکه دقت‌نظر داوران سطح مسابقات را بالا برده است، گفت: در طول سال برنامه‌ای به نام «ربيع القلوب» داريم که شرکت‌کنندگان در اين برنامه گزينش شده و بهترين‌ها را جهت شرکت در مسابقه «إن للمتقين مفازا» در ماه مبارک رمضان انتخاب می‌کنیم.

به گزارش کانون خبرنگاران ايکنا، نبأ، با شروع ماه مبارک رمضان برنامه‌های رسانه ملی رنگ و بوی ديگری به خود می‌گيرد و توليدات مختلفی اجرا می‌شود، يکی از برنامه‌های با سابقه در اين زمينه، مسابقه بين‌المللی قرآنی «إن للمتقين مفازا» است که امسال نهمين دوره آن از شبکه الکوثر پخش می‌شود. در اين راستا، کانون خبرنگاران ايکنا، نبأ، گفت‌و‌گويی با سيداحمد نجف، سردبير و مجری اين مسابقه تلويزيونی بين‌المللی به زبان عربی درباره پيشينه اين مسابقه، ويژگی‌های شاخص آن و چگونگی گزينش متسابقان انجام داده است که در ادامه به آن می‌پردازيم.

پيشينه برنامه «إن للمتقين مفازا»
نجف در خصوص پيشينه اين مسابقه بين‌المللی، به اهتمام شبکه الکوثر به برنامه‌های قرآنی به‌ویژه در ماه مبارک رمضان اشاره و اظهار کرد: برنامه‌ای با عنوان مسابقه‌ای بين‌المللی برای تلاوت قرآن کريم حدود هشت سال پيش به بنده پیشنهاد داده شد که اجرا و هماهنگی با داورها را به‌عهده بگيرم. اين برنامه با موفقيت در سال اول رکوردزنی کرد و توانست خيل عظيمی از شرکت‌کنندگان جوان را داشته باشد.
وی ادامه داد: در سال اول يک مقداری کم و کاستی‌های وجود داشت که الحمدالله اين مشکلات به‌مرور زمان برطرف شد و الان در نهمين دوره اين مسابقات که هر ساله در ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود هستيم. مسابقه از طريق استماع به تلاوت‌های زنده خود شرکت‌کنندگان از سرتاسر جهان است که به صورت تلفنی تلاوت می‌کنند و داوران هم از طريق استوديوی شبکه الکوثر که در کشورهای خودشان وجود دارد به صورت زنده و به شکل صوتی و تصويری حضور دارند و تلاوت‌ها را استماع می‌کنند.

برنامه «إن للمتقين مفازا» یک کارگاه آموزشی است
سردبير اين مسابقه قرآنی بين‌المللی تصريح کرد: نکته جالب کار آنجاست که اين برنامه تنها يک مسابقه تلقی نمی‌شود بلکه علاوه بر يک مسابقه، يک کارگاه آموزشی نیز است به اين شکل که وقتی تلاوت‌ها شنيده می‌شود در همان لحظه و به‌طور همزمان داوران چهار بخش تجويد، وقف و ابتدا، صوت و لحن مطالب و پيشنهادات خودشان را برای شرکت‌کنندگان بازگو کرده و بلافاصله نمرات شرکت‌کنندگان را به‌صورت زنده اعلام می‌کنند؛ به اين معنا که مسابقه به لحاظ داوری و به لحاظ آموزشی کاملا آنلاين است و اين بستری را به‌وجود می‌آورد که حالت فرهنگ تلاوت را رواج می‌دهد، با زبان زيبا شرکت‌کنندگان را جذب می‌کند و همان لحظه کارگاه آموزشی است به اين شکل که شرکت‌کنندگان چه کاری بايد انجام بدهند و چه تلاوت‌هايی بايد داشته باشند، چگونه تلاوت‌شان را شروع کنند و چطور آن را به پايان برسانند. در تمام بخش‌های وقف و ابتدا، تجويد، صوت و لحن پيشنهاداتی ارائه می‌شود.



ابعاد مهم مسابقه

نجف در ادامه گفت: مسابقه «إن للمتقين مفازا» فاکتورهای خيلی مهمی دارد. هر ساله برنامه‌ريزی می‌شود که چگونه بينندگان با مسابقه ارتباط برقرار کنند به اين شکل که سؤال‌های مختلف ادبی، فرهنگی، اجتماعی و سياسی و مفاهيم قرآن کريم طراحی می‌شود و اين مطلب نخستين بعد مسابقه است.  
وی افزود: يک بعد ديگر مسابقه فارغ از بعد آموزشی و بسترسازی فرهنگی برای عامه مردم و کل بينندگان، بعد وحدتی آن است. وقتی که ما همان صفحه را به نمايش در می‌آوريم و می‌گوييم که از يک صفحه خاص تا فلان صفحه يا از آن آيه تا آن آيه را بخوان و وقتی که ما فرقه‌های مختلف و از داورهای شيعه و سنی استفاده می‌کنيم حضور اينها به‌عنوان نمادهای قرآنی کشورهای خودشان که پيش ما می‌آيند و حضور پيدا می‎کنند به نوبه خودش بهترين پيام برای وحدت امت اسلام است.
مجری اين مسابقه بين‌المللی تصريح کرد: بعد ديگر اين مسابقه دقت خود داوران است؛ داورها مجبور می‌شوند خيلی دقيق باشند، چون برنامه زنده است و برای ميليون‌ها نفر پخش می‌شود و اين باعث می‌شود که داورها خيلی دقيق باشند و واقعا يک ارزيابی دقيقی از تلاوت‌ها خواهد شد. اين دقت مضيقه‌ای که برای داورها ايجاد می‌شود سطح مسابقه را تا جايی بالا برده است که خيلی از اين دوستان گفته‌اند که اين مسابقات واقعا به لحاظ سطح و به لحاظ آيتم‌بندی از خيلی از مسابقات جهانی بهتر و شاخص‌تر است.

چگونگی گزينش متاسبقان و روند اجرای مسابقه
نجف در ادامه به چگونگی انتخاب شرکت‌کنندگان پرداخت و گفت: ما قبل از شروع مسابقات، مسابقات گزينشی داريم؛ در طول سال برنامه‌ای به نام «ربيع القلوب» داريم که شرکت‌کنندگان در اين برنامه گزينش شده و بهترين‌ها را جهت شرکت در مسابقه «إن للمتقين مفازا» در ماه مبارک رمضان انتخاب می‌کنیم.
اين قاری و مبتهل بيان کرد: با ورود به ماه مبارک رمضان که ایام آن به چهار بخش: شش روز اول، شش روز دوم، شش روز سوم و شش روز چهارم تقسيم کرده‌ایم که هر يک از این شش روز يک هيئت‌داوران دارد و در پايان هر دوره تعدادی از شرکت‌کنندگان را به‌عنوان بهترين قاری برحسب نمرات و امتيازات برای مرحله پايانی معرفی می‌کنيم که اين مرحله در پايان ماه رمضان اجرا می‌شود.
وی افزود: کل اين دوره‌ها چهار دوره است و مجموع اين قاريان که سال گذشته تقريبا 24 قاری بود باز هم به‌صورت تلفنی در مرحله پايانی حضور پيدا می‌کنند اما داوران در داخل استوديو حاضر می‌شوند و ما برای داورها که در خارج از کشور هستند دعوت‌نامه ارسال می‌کنیم که با حضور آنان مسابقه برگزار می‌شود.
نجف گفت: در مرحله پايانی اين برنامه که به‌ همت و مشارکت سازمان اوقاف و امور خيريه برگزار می‌شود، شرکت‌کنندگان به رقابت با یکديگر می‌پردازند و پنج نفر برای روز پايانی معرفی می‌شوند و در آن روز مشخص می‌شود که نفرات اول تا پنجم چه کسانی هستند و در شب عيد فطر اسامی نفرات برتر اعلام می‌شود و به‌صورت يک برنامه ويژه با حضور مديريت محترم شبکه، انجام و مدير مرکز قرآنی سازمان اوقاف، حسينی برنامه اجرا خواهد شد.

زمان شروع مسابقات و شمار شرکت‌کنندگان
سردبير اين مسابقه بين‌المللی گفت: زمان شروع اين مسابقه اول ماه مبارک رمضان، 17 خردادماه بود؛ این مسابقه که ساعت 11:30 به وقت تهران برگزار می‌شود تا پايان شب عيد فطر ادامه خواهد داشت.
وی درباره تعداد شرکت‌کنندگان از ساير کشورها بيان کرد: آمار دقيقی نداريم چون بعضی از کشورها برای اين مسابقه هنوز اعلام آمادگی نکرده‌اند اما شايد بيشتر از 25 کشور شرکت‌کننده داشته باشيم. در سال گذشته تقريبا هر شب چهار نفر در طی 24 شب در برنامه شرکت‌کننده وجود داشت و حدود 24 نفر گزينش می‌شدند.  
وی تصريح کرد: امسال حدود 15 نفر گزينش می‌شوند؛ به دلیل کم‌تر شدن زمان برنامه امسال تعداد شرکت‌کنندگان کمتر شده‌ است و ما هر روز سه نفر شرکت‌کننده خواهيم داشت.

سخن پايانی؛ انتظار مشارکت از سوی ارگان‌های مختلف
نجف در پايان گفت‌و‌گو بيان کرد: ما حقيقتا توقع داريم که ارگان‌های کشور واقعا از اين برنامه که يکی از مهم‌ترين و شاخص‌ترين برنامه‌های بين‌المللی قرآن کريم برای جمهوری اسلامی است حمايت کنند و برای مشارکت در اين طرح عظيم بين‌المللی بشتابند. در حال حاضر تنها اوقاف تقبل کرده و آن هم در مقطعی خاص بر عهده گرفته است. معاونت قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد، معاونت فرهنگی شهرداری می‌تواند کمک کنند يا کميسيون‌های مختلف مردم نهاد قرآنی می‌توانند شرکت کنند و به نظر بنده برای استقبال طرح‌ها و کمک‌های اين دوستان در باز است و اميدوارم که بيايند و مشارکت داشته باشند که ما اين طرح را به نحو احسن با مشارکت اين دوستان به‌منصه ظهور برسانيم.

*سهراب بهادری


captcha