حجتالاسلام والمسلمین حسین علویمهر، رئیس انجمن قرآنپژوهی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه باید اقشار مختلف جامعه که دغدغه ایثار، جهاد و شهادت دارند را با اصطلاحات قرآنی این حوزه آشنا کنیم، عنوان کرد: به عنوان نمونه مناسب است که در قالب تالیف کتابها و مقالات تخصصی، اصطلاحات قرآنی شهید، شهادت و کشته شده در راه خدا توضیح داده شوند.
علویمهر با تاکید بر اینکه آشنایی اقشار مختلف با اصطلاحات و مثلهای قرآنی گامی در توسعه فرهنگ قرآن در جامعه است، به تشریح معنی شهید در اصطلاحات قرآنی پرداخت و افزود: شهید در اصطلاحات قرآنی، همریشه با شهود و مترادف با شاهد، حاضر و گواهیدهنده است و شهادت به معنی گواهی دادن است. به عنوان نمونه وقتی میگویند برای فلان مسئله در دادگاه شاهد بیاورید، یعنی گواه بیاورید. شهید، گواه و حاضری است که شعور و ادراک دارد و کاملاً مطلب را درک میکند و گواهی میدهد.
وی با بیان اینکه از شهید در قرآن کریم با عنوان شاهد و گواه یاد شده است، گفت: شهید از نامهای پروردگار است که در «وَ يَقُولُ الَّذينَ کَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلاً قُلْ کَفي بِاللَّهِ شَهيداً بَيْني وَ بَيْنَکُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتابِ» به معنی شهید، گواه، ناظر و شاهد به کار رفته است. همچنین بر اساس آیات کلامالله، شهید به معنی ناظر و شاهد است که مصداق آن در آیه «وَ يَوْمَ نَبْعَثُ في کُلِّ أُمَّةٍ شَهيداً عَلَيْهِمْ مِنْ أَنْفُسِهِمْ وَ جِئْنا بِکَ شَهيداً عَلي هؤُلاءِ وَ نَزَّلْنا عَلَيْکَ الْکِتابَ تِبْياناً لِکُلِّ شَيْءٍ وَ هُديً وَ رَحْمَةً وَ بُشْري لِلْمُسْلِمينَ» آمده. همچنین بر اساس تفاسیر موجود، پیامبران هر امتی گواهان آن امت هستند که از اصطلاح شهید برای آنها استفاده شده است.
رئیس انجمن قرآنپژوهی حوزه علمیه تصریح کرد: همچنین بر اساس آیات قرآن، اعضای بدن خود ما نیز در قیامت شهید(گواه) خواهند بود و ائمه اطهار(ع) نیز از گواهان امت محسوب میشوند.
علویمهر افزود: شهید در اصطلاح فقهی و آنچه در زبان فارسی مصطلح شده، معادل واژه «قتل فی سبیلالله» است. «وَلا تَحسَبَنَّ الَّذينَ قُتِلوا في سَبيلِ اللَّهِ أَمواتًا ۚ بَل أَحياءٌ عِندَ رَبِّهِم يُرزَقونَ» و هرگز کسانی را که در راه خدا کشته شدهاند مرده مپندار، بلکه آنان زندهاند و در نزد پروردگارشان روزی میخورند و متنعم هستند.
وی گفت: شهید مقتول در راه خداست که در میدان رزم با کفار و در دفاع از ارزشهای اسلامی جان خود را از دست میدهد. چنین کسی اگر در زمان امام معصوم(ع) به شهادت برسد، نیاز به کفن شدن ندارد.
علویمهر تصریح کرد: به عبارت دیگر شهید کسی است که حقیقت را درک کرده و به آن آگاه شده است و غیر از رضای خدا، حق و حقیقت امر دیگری را در نظر ندارد و هر چیزی غیر از رضای پروردگار از دیدگاه وی بیاعتبار و بیارزش است.