کد خبر: 3506801
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳

جامعه اسلامی و چالشی به نام مُد/ روایتی که ساماندهی مد و لباس را اثبات می‌کند

گروه جامعه: دبیرکارگروه ساماندهی مد و لباس به تببین جایگاه مد و لباس در اصول جمهوری اسلامی ایران و فرهنگ اسلامی پرداخت و تصریح کرد: در هیچ یک از ارکان نظام جمهوری اسلامی مخالفتی با آراستگی، زیباپوشی و رفتار اصولی، منطقی، مناسب و در خورد شأن وجود نداشته است.

حمید قبادی، دبیرکارگروه ساماندهی مد و لباس در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به بیان تحولات حوزه مد و لباس در جامعه ایران پرداخت و در پاسخ به این سؤال که در جامعه‌ای که زمانی مد به عنوان یک امر منفی تلقی می‌شد، چه اتفاقی رخ داد که پس از حدود 30 سال بدنه دولت، کارگروه ساماندهی مد و لباس را ایجاد کرد؟ گفت: مد و توجه به نوگرایی امری ذاتی است و طبیعتاً چنانچه مغایرتی با شئونات فرهنگی، ذاتی و دینی ما می داشت، موضوع در جامعه اسلامی، نهادهای قانون گذاری و تصمیم گیر قطعاً مطرح نمی‌شد و این نشان می‌دهد که حاکمیت، نظام جمهوری اسلامی و مدیریت جامعه اصل موضوع نوگرایی و استفاده از الگوهای جدید را مورد عنایت، توجه و حمایت قرار داده‌ است.

هنوز هم برخی سلیقه ها آراستگی را پس می زنند

وی به حساسیت زا بودن برخی واژه ها در حوزه مد و لباس اشاره و اظهار کرد: طبیعتاً در برخی از موارد شاید نوع واژه ها واکنش زا و حساسیت برانگیز بوده بار معنایی مثبتی را ایجاد نمی کرد. همین مسئله موجب شد تحلیل اصل موضع شامل تبیین نیاز بشر، لزوم مدل سازی بومی در کشور و ... کمی زمان ببرد. اما من مطمئن هستم که از ابتدا در هیچ یک از ارکان نظام جمهوری اسلامی مخالفتی با آراستگی، زیباپوشی و رفتار اصولی، منطقی، مناسب و در خورد شأن وجود نداشت. شاید برخی از سلیقه ها این واژه ها را پس می زدند که بعضا هنوز هم در این زمینه مشکل داریم اما هیچگاه در دستورات دینی و آموزه‌های اسلامی و در اصول و اهداف جمهوری اسلامی مغایرتی با اصل موضوع وجود نداشته است و کسی نمی تواند جمله یا واژه ای در مخالفت با آراستگی، پوشش مناسب و زیبا پوشی از بزرگان انقلاب اسلامی پیدا کند، کما اینکه برخلاف آن تأکید بر آراستگی، زیباپوشش و رفتار مناسب همواره در توصیه های بزرگان وجود داشته است.

مقابله قانون مترقی مد با تأثیر منفی نظرات شخصی بر تاریخ مد و لباس ایران

قبادی از تأثیر منفی علایق و نظرات شخصی بر تاریخ مد و لباس ایران نیز گفت و اظهار کرد: طبیعتاً چون سامانی برای اجرای موضوع وجود نداشت، نداشتن سامان باعث می شود که عقاید و علایق شخصی حاکم باشد نه چارچوب قانونی، اصولی و منطقی. تا اینکه جمهوری اسلامی به نظر من در یک اقدام منطقی، انقلابی و فرهیخته قانون مترقی ساماندهی مد و لباس را پیش بینی و در مجلس شورای اسلامی تصویب کرد و این نشان می دهد که نظام جمهوری اسلامی در هر دولتی به مسئله نوگرایی توجه دارد البته این مسئله با شروطی همراه است که به خوبی در قانون پیش بینی شده است.

جامعه اسلامی و چالشی به نام مُد/ کدام روایت لزوم ساماندهی مد و لباس را اثبات می کند

با کدام مد موافق هستیم؟

وی تصریح کرد: با مُد و رفتار جدیدی موافق هستیم که با دانش داخلی، توان بومی، خلاقیت و تفکر ایرانی منطبق و مبتنی بر ارزش ها و هنجارهای دینی و اجتماعی خودمان باشد. تأکید و برداشت من این است که در آن مقطع (تصویب قانون ساماندهی مد و لباس در سال 1385 در مجلس) ضرورت موضوع در اوج خودش مطرح شد و به نوعی جمهوری اسلامی ایران و مجلس با تصویب این قانون تکلیف کار و ابهامی که در بسیاری از افراد، ساختارها و حتی دستگاه های دولتی وجود داشت را روشن کرد.

دبیرکارگروه ساماندهی مد و لباس با تأکید بر اینکه وقتی قانون ساماندهی مد و لباس تصویب شد طبیعتاً باید ملزومات و ابزار تحقق قانون هم در چارچوب همان ارزش ها فراهم می شد، گفت: مأموریت کارگروه ساماندهی مد و لباس نیز همین است که بتواند این قانون را به خوبی به اجرا درآورد.

چشم‌های بسته منتقدان به واقعیت‌های جامعه/ کتاب قانون ورق بزنید

وی در پاسخ به این سؤال که آیا هنوز هم در بدنه دولت افرادی هستند که معتقدند اصل ایجاد این کارگروه اشتباه بوده است؟ برخورد شما با این گروه‌ها چگونه است؟ گفت: به این صراحت تا به حال از مرجع و نهادی مخالفت نشنیده‌ایم و اصولاً منتقدان موضوع و کسانی که به نوعی نقدی به مسئله دارند و شاید اصل موضوع را زیر سؤال می برند، توجیه دقیقی نشده‌اند و ابهام نسبت به اصل قانون دارند. شاید اطلاعات دوستان و منتقدان کافی نباشد و آنها هیچگاه کتاب قانون را به طور کامل ورق نزده‌اند و موضوع را ندیده‌اند. شاید اطلاعی از عملکرد، گزارش کار، موضوع و ضرورت‌ها ندارند و شاید بعضاً «اگر من تند نگفته باشم» چشم خودشان را بر واقعیت های جامعه بسته‌اند که اینگونه اظهار نظر می‌کنند.

جامعه اسلامی و چالشی به نام مُد/ کدام روایت لزوم ساماندهی مد و لباس را اثبات می کند

کدام روایت اصل لزوم ساماندهی مد و لباس را در کشور اثبات می کند

قبادی نوگرایی، زیبا پوشی، آراستگی و پوشش مناسب در جامعه را مأموریت مجموعه کارگروه ساماندهی مد و لباس دانست و گفت: رعایت هنجارها در ذات این قانون و ذات انسان ها وجود دارد و این قانون بخشی از نیاز واقعی جامعه، نیاز نظری و فکری جامعه و نیاز روحی و روانی جامعه را پاسخ گفته است. البته ممکن است بر عملکرد ما نقد وجود داشته باشد اما در اصل تردیدی وجود ندارد و تأکیدات مقام معظم رهبری، خود قانون و از همه مهم تر روایتی که در این خصوص داریم اصل لزوم ساماندهی مد و لباس را در کشور اثبات می کند.

دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس در ادامه به روایتی از امام جعفر صادق(ع) اشاره کرد که در آن از ایشان سؤال شده است که آیا با داشتن دو لباس دچار اسراف می شویم، که ایشان فرمودند خیر. این سؤال تا 10 لباس پرسیده شده است و امام صادق(ع) فرموده اند خیر اسرافی نیست و در نهایت سؤال شده تجمل در کجاست؟ که فرموده‌اند عدم استفاده مناسب و صحیح به کار نبردن لباس (به زبان امروزی کاربرد لباس را رعایت نکردن) اسراف است. یعنی وقتی یک لباس را سر جای خودش استفاده نکنیم طبیعتاً اسراف می‌شود.

زندگی روزمره در حوزه لباس را باید بر اساس روایت‌ها سازوکار دهیم

وی با اشاره به اینکه روایت شده است که خود امام صادق(ع) زیبا می پوشیدند، گفت: وقتی در مورد استفاده از لباس، تنوع لباس و حتی رنگ‌ها در لباس روایت داریم و این موضوع‌ها در دستورات دینی ما وجود دارد، پس زندگی روزمره خود را نیز باید با این روایت ها سازوکار بدهیم و همین روال زندگی روزمره موضوع فعالیت کارگروه ساماندهی مد و لباس است، البته ما ادعا نمی‌کنیم که توانسته باشیم دستورات دینی را مو به مو اجرا کنیم اما مخالفان باید بدانند نفی اصل قضیه مد و لباس چشم پوشی بر واقعیت‌ها است.

دبیرکارگروه ساماندهی مد و لباس به مسئله فرایند محور بودن پوشش در جامعه و خارج بودن همه مسائل مربوط به این حوزه از اختیار کارگروه اشاره و تبیین کرد: موضوع مد و لباس و پوشش فرایندی است که بخشی از آن بر عهده قانون ساماندهی مد و لباس است اما همه این فرایند در اختیار ما نیست. به عبارتی پوشش امری است که در بایدها و نبایدهای ذهنیت ها تجسم پیدا می کند یعنی اعتقادات دینی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... است که در جامعه فعلی در قالب پوشش، نمادین می شود.

وی با تأکید بر اینکه بیان واقعیت‌های موجود در جامعه به معنی تأیید آنها نیست، گفت: ما به شدت مخالف این هستیم که افراد با هر ذهنیتی، بخواهند بر ارزش‌ها پا بگذارند و این مسئله که هر موضوعی که در ذهن افراد است در قالب لباس و رفتار در جامعه نشان داده شود، مورد تأیید ما نیست و زمینه به هم ریختگی و تشتت اجتماعی را فراهم می کند.

همینکه موضوع فرهنگی بودن لباس را پذیرفته ایم، یک گام بلند است

قبادی در ادامه عنوان کرد: کارگروه ساماندهی مد و لباس یک راه میانبر برای پاسخ گفتن به برخی از نیازهای اجتماعی و فرهنگی جامعه است و به عبارتی همینکه موضوع فرهنگی بودن لباس را پذیرفته ایم، یک گام بلند است. تا پیش از این بسیاری از افراد تصور می کردند که در قالب لباس می توانند واکنشی در جامعه ایجاد کنند، یعنی می توانند بسیاری از ذهنیت‌های نامناسب را عینیت ببخشند و وارد جامعه شوند، در حالی که اصل موضوع لباس کمک می کند که ما با هر ذهنیتی که داریم نتوانیم هویت دینی و ملی خودمان را نفی کنیم و اینجاست که قانون ساماندهی مد و لباس به کمک می آید.

جامعه اسلامی و چالشی به نام مُد/ کدام روایت لزوم ساماندهی مد و لباس را اثبات می کند

موفقیت یعنی تعمیم این باور که تفکر متفاوت نباید منجر به زیرپا گذاشتن ارزش‌ها شود

وی با تأکید بر اینکه اگر ما بتوانیم این زمینه را به درستی در جامعه تبیین کرده و تعمیم دهیم که شما هر تفکری دارید نمی توانید بر ارزش‌های اجتماعی، فرهنگی و دینی خودتان پا بگذارید، موفق شده‌ایم، گفت: کارگروه ساماندهی مد و لباس این موضوع را دنبال می‌کند که بتواند با ارائه الگوها و نمونه‌های جدید و بالا بردن قدرت انتخاب همه مردم به آنها کمک کند تا به عنوان یک شهروند بتوانند بهترین ها را داشته باشید در حالی که ارزش ها را نیز رعایت می کنید.

یک جامعه اسلامی با پوشش ایرانی ـ اسلامی چه شکلی است؟

دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس در پاسخ به این سؤال که تصور وی از یک جامعه اسلامی با پوشش ایرانی ـ اسلامی چه شکلی است؟ گفت: اگر بخواهیم تصور و تجسمی از موضوع داشته باشیم، جامعه‌ای با پوشش زیبا و در عین آراستگی، پوشیده با لباس های متنوع و زیباپوشی مبتنی بر عناصر زیبایی شناختی از جمله رنگ، گوناگونی ، تنوع و در عین حال غیر تبرج و خودنمایی و در عین حال یک فضای بسیار زیبا و شاد و در عین حال منطبق با روح و روان جامعه و اقلیم.


captcha