در ابتدای این نشست تخصصی، سیدعلی کاشفی خوانساری، دبیر علمی کودک و نوجوان نمایشگاه قرآن و مجری این نشست تخصصی طی سخنانی اظهار کرد: در یک نگاه عام در زمینه نشر کودک و نوجوان از لحاظ کمی و کیفی وضعیت نسبتا خوبی وجود دارد گرچه هنوز در این زمینه کار فراوانی را باید انجام داد.
وی ادامه داد: درصد کتب دینی در میان کتابهای کودک و نوجوان چشمگیر است یعنی در گام اول در حوزه شخصیتها و رویدادهای دینی و در گام دو نیز در حوزه احکام و مناسک دینی تعداد قابل توجهی کتاب موجود است.
کاشفی با بیان اینکه عمده کتابهای موجود در نمایشگاه در رابطه با قصههای پیامبران، ائمه معصوم(ع) و در گام بعدی در رابطه با مسائل عبادی، احکام و... هست، گفت: اما کتب ویژه کودک و نوجوان در زمینه قرآنی به مفهوم کلی خود و موضوعات مرتبط با آن مانند سبک زندگی، فرهنگ اسلامی و... کمتر وجود دارد.
در ادامه این نشست، محمود حکیمی، پیشکسوت و نویسنده در زمینه ادبیات دینی به ویژه برای کودکان و نوجوانان بیان کرد: در زمینه کودک و نوجوان و موضوعات قرآنی آن کتاب کم به چاپ رسیده است و بحث در رابطه با آن نیز کم شده است.
وی ادامه داد: قرآن کریم سرچشمه تمام علوم است و کسانی که میخواهند فرزندانشان روحی لطیف و انساندوست داشته باشند، باید آنهارا با قصههای قرآنی بهویژه قصه پیامبران آشنا کنند؛ چراکه پیامبران خود فرستاده خداوند رحمان و رحیم هستند و داستان ایشان در کودکان و نوجوانان اثرگذار است.
حکیمی در ادامه با بیان اینکه متأسفانه در دنیای اسلام جمعیت پلیدی به نام داعش به وجود آمده است و کارهایی میکند که جهانیان به واسطه اعمالشان اسلام را دین خشونت معرفی میکنند، افزود: قرآن کریم کتاب محبت است ولی به دلیل اعمال این گروهها قرآن کریم در تبلیغات دشمنان کتابی برعکس کتب مقدس دیگر نشادن داده میشود و کتاب خشونت معرفی شده است.
وی با بیان اینکه اینها یا با قرآن آشنایی ندارند و یا به قصد دشمنی این اعمال را انجام میدهند، اظهار کرد: در چند سال اخیر گرایش به تشیع د ر سطح جهان بسیار زیاد شده و همین امر باعث وحشت خاندان آل سعود و همدستان آنها شده است.
این پیشکسوت ادبیات کشور افزود: این ترس و وحشت دشمنان به این دلیل است که کسانی که واقعا و بدون قصد راجع به قرآن و اهل بیت(ع) که دو ثقل پیامبر(ص) هستند، پژوهش کنند، متوجه این امر میشوند که این یادگاران پیامبر(ص) هر دو محبت هستند.
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب تعداد نویسندگان افزایش قابل توجهی داشته است، بیان کرد: با این حال در مورد داستانهای قرآنی خیلی کم کار شده است. با توجه به کتابهایی که در این زمینه در مورد بزرگسالان وجود دارد، کتاب در زمینه قرآن کریم ویژه کودکان و نوجوانان و داستانهای پیامبران آنطور که باید و شاید تولید نشده است.
در ادامه این نشست قرآنی، حجتالاسلام والمسلمین سبحانینسب، مدیر انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم نیز طی سخنانی در این رابطه اظهار کرد: قرآن کریم هم جسم و هم روح دارد که جسم قرآن الفاظ آن و روح قرآن نیز معارف بلندی است که بسیار عمیق است.
وی افزود: در زمینه الفاظ قرآن و پرداختن به جسم قرآن کریم همت بلندی اکنون وجود دارد و اهل قلم همراه با حمایتهای فراوان در این زمینه کارهای بسیار زیادی انجام دادهاند که البته این امر بسیار خوبی است و باید باشد ولی آنچه که در این زمینه مهم است اینکه به معارف قرآن که در بام و قله قرار دارد، برسیم.
سبحانینیا با بیان اینکه قرآن دستورالعمل زندگی پیش از تولد تا بعد از مرگ است، تصریح کرد: باید از این منبع معرفتی عظیم نهایت استفاده را داشته باشیم و بتوانیم مفاهیم مناسب را در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهیم.
مدیر انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم افزود: یکی از آفتهایی که در زمینه نشر معارف قرآنی داریم این است که نویسندگان ما گرفتار یک انگ مستقیمنویسی شدهاند و داستانهای قرآنی را با هنر خاص خود بازنویسی نمیکنند.
وی با بیان اینکه قرآن کریم هزاران مبحث دارد که باید به طور تخصصی به آنها پرداخت، اظهار کرد: یکی از آفتهای بزرگ در این زمینه این است که تاکنون عمدتا به جسم قرآن پرداختهایم و به معارف و روح قرآن کم پرداختهایم.
سبحانینسب با ابراز تأسف از اینکه متأسفانه بخش کتاب کودک قرآنی مهجور واقع شده است، گفت: باید در این زمینه به آسیبشناسی پرداخت و به شرط اقدام عاجل در این زمینه شاید بتوانیم ظرف 10 سال آینده شاهد آثار خوبی در این زمینه باشیم.
وی با اشاره به باورهای غلط در زمینه تألیف کتاب کودک گفت: قرآن کتاب نور و هدایت است و باید در این زمینه برای تألیف کتاب کودک و نوجوان پشتوانه معرفتی و تخصصی وجود داشته باشد.
مدیر انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم همچنین، با تأکید بر اهمیت استفاده از ظرفیتهای ترجمه گفت: برخی از کتابها قابل ترجمه و الگوگیری هستند که باید در این زمینه کتابخانههای تخصصی و دینی آماده شده و در اختیار علاقهمندان قرا گیرد.
وی در پایان با بیان اینکه یکی از بزرگترین مشکلات در این زمینه پرداختن به سرگرمی برای کودکان به جای پرداختن به معارف است، اظهار کرد: باید معارف قرآنی را به زبان ادبیات کودکان و با پشتوانه تخصصی برای آنها بازآفرینی کنیم.